Osallistu osakeantiin!

Mitä markkinassa tapahtuu? Katso uudet treidi-ideat: Reka Industrial ja Tesla

Markkinaympäristö ja sijoittaminen

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa ajankohtaisten markkinauutisten lisäksi kaksi mielenkiintoista treidi-ideaa. Näiden osakkeiden kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Julkaistu: 20.09.2023 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Markkinatilanne nyt

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

 • Euroopan keskuspankki nosti viime viikolla kaikkia kolmea ohjauskorkoa 0,25 %-yksikköä. Koronnosto lienee viimeinen tässä koronnostosyklissä.
 • Yhdysvaltojen vähittäismyynti kasvoi elokuussa ekonomistien odotuksia enemmän, johtuen suureksi osaksi bensiinin hinnan noususta. Kuukausitasolla vähittäismyynti kasvoi 0,6 % (ennuste. 0,2 %; ed. 0,5 %) ja vuositasolla 2,5 % (ed. 2,6 %).
 • Yhdysvaltojen teollisuustuotanto kasvoi elokuussa edellisestä kuukaudesta 0,4 % (ennuste. 0,2 %; ed. 0,7 %) ja vuositasolla 0,2 % (ed. 0,0 %).
 • Euroalueella, julkaistut teollisuustuotannon luvut olivat selkeästi heikompia. Teollisuustuotanto laski heinäkuussa edellisestä kuukaudesta -1,1 % (ennuste. -0,7 %; ed. 0,4 %) ja vuositasolla -2,2 % (ed. -1,1 %).
 • Yhdysvaltojen Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksi laski syyskuussa lukemaan 67,7 (ennuste. 69,1; ed. 69,5).

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

 • S&P 500 +16,21 %
 • Nasdaq 100 +39,85%
 • OMXH25 -11,00 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

 • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -7,76 % (huiput 4818 pist.)
 • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -9,39 % (16765 pist.)
 • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -24,50 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on edelleen 50 päivän keskiarvon alapuolella ja laski eilen 20 päivän keskiarvon alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on kuitenkin pidemmän aikaväin nousutrendissä, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella.

OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskutrendissä. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella. 20 päivän keskiarvon tukitaso kuitenkin piti ja indeksi nousi 50 päivän keskiarvon yläpuolelle. Nousun johdosta 20 päivän keskiarvo nousi 50 päivän keskiarvon yläpuolelle ensimmäistä kertaa sitten marraskuun.

Nasdaq 100 -indeksi laski myös 50 ja 20 päivän keskiarvojen alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on vielä pitemmän ajan nousutrendissä, sillä indeksin 50 päivän keskiarvo on 200 päivän keskiarvon yläpuolella. 20 päivän keskiarvo on kuitenkin 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Tilanne on hyvin samanlainen kun S&P 500 -indeksin kohdalla.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Defensiiviset kirivät

Defensiiviset sektorit jatkoivat kirimistään tällä viikolla. Kärkiviisikosta kolme olivat defensiivisiä. Positiiviseen viikkotuottoon ylsivät kuitenkin vain defensiiviset yhdyskuntapalvelu- ja päivittäiskulutussektori, sekä sykliset rahoitus- ja viestintäpalvelusektori. Öljyn hinnan nousun mukana vahvassa vedossa ollut energiasektori korjasi viikon aikana alemmas. Öljyn hinnassa nähtiin eilen jyrkkä lasku alaspäin, vaikkakin Brent-öljyn hinta on edelleen yli 93 $ barrelilta. Pitemmällä aikavälillä sykliset sektorit ovat pärjänneet jokseenkin paremmin kuin defensiiviset. Kolmen pääsektorin kuukausituotto on negatiivinen, joita ovat defensiiviset päivittäiskulutus- ja terveydenhuoltosektori, sekä syklinen teollisuussektori.

Leading alasektoreiden kehitys oli viime viikon tapaan heikkoa. Kaikista sektoreista heikoiten pärjäsi puolijohdesektori, mutta myös pankki- ja liikennealasektoreiden kehitys suhteessa pääsektoreihin oli rumaa katseltavaa niin lyhyellä kuin pitemmällä aikajänteellä. Defensiivisten sektoreiden nousu listalla ja alasektoreiden heikko kehitys puoltavat ”risk off” -moodin vahvistumista.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikon treidi-ideat: Reka ja Tesla

Jäsenosiossa on listattu kuluneen viikon mielenkiintoisimmat treidi-ideat Suomesta ja maailmalta. Tarkastelussa kaksi osaketta, joissa kurssikehitys antaa viitteitä siitä, kannattaako osakkeita ostaa vai myydä.Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy