Mitä markkinassa tapahtuu? Katso uudet treidi-ideat: öljyosakkeet Neste ja Exxon

Markkinaympäristö ja sijoittaminen

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa ajankohtaisten markkinauutisten lisäksi kaksi mielenkiintoista treidi-ideaa. Näiden osakkeiden kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Julkaistu: 13.09.2023 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Markkinatilanne nyt

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Yhdysvaltojen palvelualojen luottamusta kuvaava ISM-indeksi nousi elokuussa lukemaan 54,5 (ennuste. 52,5; ed. 52,7)
  • Euroalueen vähittäismyynti laski heinäkuussa vuositasolla -1,0 % (ennuste. -1,2 %; ed. -1,0 %) ja kuukausitasolla -0,2 % (ennuste. -0,2 %; ed. + 0,2 %)
  • Öljyn hinta jatkoi nousuaan, kun Saudi-Arabia ja Venäjä ilmoittivat jatkavansa öljyntuotannon leikkauksia. Brent-öljyn hinta nousi yli 91 $ rajan ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden marraskuun.
  • Tänään julkaistaan Yhdysvaltojen elokuun inflaatioluvut

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +16,68 %
  • Nasdaq 100 +40,76%
  • OMXH25 -11,83 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -7,39 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -8,80 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -25,20 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi laski takaisin 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on nousutrendissä, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. 20 päivän keskiarvo on kuitenkin edelleen 50 päivän keskiarvon alapuolella.

OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskutrendissä. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella. Indeksin kurssi laski takaisin 50 päivän keskiarvon alapuolelle ja testaa parhaillaan 20 päivän keskiarvon tukitasoa.

Nasdaq 100 -indeksi laski myös 50 päivän keskiarvon alapuolelle, mutta päivän close alitti tukitason vain hieman. Lähipäivinä saadaan selvyyttä kestääkö tukitaso vai liikkuuko indeksi alemmaksi. Teknisestä näkökulmasta indeksi on vielä pitemmän ajan nousutrendissä, sillä indeksin 50 päivän keskiarvo on 200 päivän keskiarvon yläpuolella. 20 päivän keskiarvo on kuitenkin 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Tilanne on hyvin samanlainen kun S&P 500 -indeksin kohdalla.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Risk off -moodi vahvistunut

Sykliset sektorit ovat olleet nousussa muutamalla edellisellä viikolla, mutta viime viikolla nähdyt säröt syklisten dominoinnissa voimistuivat tällä viikolla. Parhaiten kaikista pääsektoreista pärjäsivät defensiivinen yhdyskuntapalvelu, sekä sykliset energia ja harkinnanvarainen kulutus. Myöskään pidemmällä aikajänteellä tarkasteltuna ei näy selviä merkkejä syklisten dominoinnista. Öljyn hinnan kallistuminen selittää energiasektorin hyvää virettä. Tänään julkaistavat inflaatioluvut ohjaavat, mihin suuntaan sektoreiden kehitys jatkuu. Selvä inflaatiovauhdin lasku odotuksiin nähden antaa luultavasti potkua syklisille sektoreille, kun taas negatiivinen inflaatioraportti suosii defensiivisiä.

Leading alasektoreiden kehitys vaihtui viime viikon kaksijakoisuudesta heikoksi. Kaikista sektoreista heikoiten pärjäsi puolijohdesektori, mutta myös pankki- ja liikennealasektoreiden kehitys suhteessa pääsektoreihin oli rumaa katseltavaa niin lyhyellä kuin pitemmällä aikajänteellä. Pääsektoreiden kaksijakoisuus ja alasektoreiden heikko kehitys puoltavat ”risk off” -moodin vahvistumista.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikon treidi-ideat: Neste ja Exxon

Jäsenosiossa on listattu kuluneen viikon mielenkiintoisimmat treidi-ideat Suomesta ja maailmalta. Tarkastelussa kaksi öljy-osaketta, joissa kurssikehitys antaa viitteitä siitä, kannattaako osakkeita ostaa vai myydä.Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionetoro

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy