Supertulosviikon yhteenveto: Alphabet, Meta ja Microsoft

Meta, Microsoft ja Google ovat julkaisseet tällä viikolla osavuosikatsaukset. Vain Microsoftin kurssi kääntyi laskuun. Lue kolmen osakkeen analyysi.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Meta, Microsoft ja Google ovat julkaisseet tällä viikolla osavuosikatsaukset. Vain Microsoftin kurssi kääntyi laskuun. Lue kolmen osakkeen analyysi.

Kolme suurta teknologiajättiä eli Alphabet (Google), Microsoft ja Meta (Facebook) julkaisivat tuloksensa tällä viikolla. Osakkeet ovat kehittyneet vahvasti alkuvuonna. Teknojätit suorituivat vuoden 2023 ensimmäisellä toisella kvartaalilla hyvin, vain Microsoftin ohjeistus ajoi kurssin lievään laskuun.

Miksi yhtiöiden tuloksella on väliä? Kaikki kolme yhtiötä ovat maailman suurimpia yhtiöitä ja niiden markkina-arvo on yhteensä noin 4,9 biljoonaa dollaria, joten yhtiöiden tulokset liikuttavat indeksejä ja markkinoita. Vertailun vuoksi Helsingin pörssin kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on vain noin 260 miljardia dollaria.

Alphabet

Googlen Q2/2023 tulos

 • EPS 1,44$ (analyytikkojen ennuste 1,32$)
 • Liikevaihto 74,6 miljardia dollaria, kasvua 7 % (analyytikkojen ennuste 72,82 miljardia)
 • Operatiivinen liikevoitto 21,8 miljardia dollaria, liikevoittomarginaali 29 %

Google ylitti analyytikkojen ennusteet toisella neljänneksellä. Liikevaihdon kasvu oli 7 %, mikä oli nopeampaa kuin edellisellä neljänneksellä. Vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvu oli peräti 9 %. Pilvipalvelusegmentin erinomainen suoritus oli merkittävä tekijä kasvun takana. Google on menestynyt hyvin myös kuluvana vuonna, sillä se ylitti ennusteet myös ensimmäisellä neljänneksellä. Viime vuonna oli neljä perättäistä kvartaalia, jolloin Google jäi ennusteista jälkeen.

Googlen tulos visualisoituna

Googlen suunnitelmat ja strategia

Vuoden alussa Google julkisti suunnitelmansa vähentää työntekijöiden määrää, ja nämä irtisanomiset ovat jatkuneet myös toisen kvartaalin aikana. Yksi irtisanomisten kohteista oli navigointisovellus Wazen tiimi, koska yhtiö pyrkii integroimaan sen toimintoja osaksi Google Mapsia.

Google I/O -kehittäjäkonferenssissa yhtiö kertoi tuovansa generatiivisen tekoälyn ominaisuuksia hakukokemukseen uuden tuotteen nimellä Search Generative Experience (SGE). Tämän ominaisuuden avulla Google väittää pystyvänsä syntetisoimaan monimutkaisia hakutuloksia monimutkaisiin kyselyihin perustuen. Vaikka palvelun laajempi saatavuus yleisölle ei ole vielä tiedossa, Google odottaa sen tuovan uudenlaisia kokemuksia hakukoneen käyttäjille.

Kululeikkaukset ovat ilmeisesti osa Googlen strategiaa, kun yhtiö keskittyy kehittämään ja tuomaan markkinoille uusia tekoälyominaisuuksia ja tuotteita. On tärkeää nähdä, miten nämä muutokset vaikuttavat yhtiön toimintaan ja teknologisten innovaatioiden käyttöönottoon tulevaisuudessa.

Katso Googlen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Microsoft

Microsoftin Q4/2023 tulos

 • Operatiivinen liikevoitto 24,3 miljardia dollaria, kasvua 18 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna
 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,69 (Analyytikoiden ennuste $2,55), kasvua 21 prosenttia
 • Nettotulos 20,1 miljardia dollaria, kasvua 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
 • Liikevaihto 56,2 miljardia dollaria (Analyytikoiden konsensusennuste 55,47 miljardia dollaria), kasvua 8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna24,3 miljardia dollaria, kasvua 18 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna

Microsoftin tilikauden 2023 neljännen kvartaalin tulos oli ennusteiden mukainen, mutta heikompi ohjeistus laski kurssia jälkipörssissä. Liikevaihto kasvoi 8 prosenttia, valuuttakurssit huomioiden 10 prosenttia. Nettotulos ilman kertaeriä nousi 20 prosenttia, valuutan huomioiden 23 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Officen kaupallinen puoli kasvoi 12 prosenttia ja Dynamics 365 -sovellukset 5 prosenttia. Intelligence Cloudin liikevaihto oli lähes konsensusennusteen tasolla, vaikka kasvu hidastui hieman. Lisäksi Microsoftin tutkimus- ja kehityskulut laskivat ensimmäistä kertaa vuodesta 2016.

Microsoftin tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Microsoftin ohjeistus

Microsoftin ohjeistus liikevaihdon osalta seuraavalle kvartaalille on 53,8 – 54,8 miljardia dollaria, joka on analyytikoiden 54,3 miljardin dollarin konsensusennusteen keskellä. Ohjaus indikoi kahdeksan prosentin kasvua syyskuun kvartaalille.

Tämä oli markkinoille lievä pettymys ja Microsofin kurssi kääntyi heti reilun kolmen prosentin laskuun jälkipörssissä. Tulosjulkistuksen jälkeen Microsoftin kurssi on laskenut reilut viisi prosenttia.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Meta

Metan Q2-tulos

 • EPS 2,98$, ennuste 2,92$
 • Liikevaihto 32 miljardia dollaria, ennuste 31,12 mrd $
 • Päivittäiset aktiiviset käyttäjät (DAU): 2,06 miljardia dollaria (ennuste 2,04 miljardia)
 • Kuukausittaiset aktiiviset ihmiset (MAU): 3,03 miljardia dollarida (ennuste 3 miljardia)
 • Keskimääräinen liikevaihto käyttäjää kohti (ARPU) 10,63$ (ennuste 10,22$)

Meta Platformsin liikevaihto ja osakekohtainen tulos ylittivät analyytikoiden odotukset sekä yhtiön oman ennusteen. Meta oli ennustanut vuoden toisen kvartaalin liikevaihdon olevan välillä 29,5 – 32 miljardia dollaria, ja lopulta se saavutti ennusteen yläpään, eli 32 miljardia dollaria. Tämä merkitsi paluuta kasvu-uralle sen jälkeen, kun yhtiö oli kokenut kolme perättäistä laskukvartaalia viime vuonna.

Metan nettotulos nousi 16,4 prosenttia, kasvaen 7,8 miljardiin dollariin verrattuna edelliseen vuoteen.

Metan tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Metan ohjaus

Meta ennakoi kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 32 – 34,5 miljardia dollaria. Analyytikot ennustivat Q3:lle 31,3 miljardin liikevaihtoa, joten Metan ohjeistus oli markkinoille positiivinen yllätys. Positiivinen ohjaus oli myös yksi syy osakekurssin nousuun jälkipörssissä.

Ohjeistus tarkoittaa, että Metan liikevaihto kasvaa vähintään 15 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

”Meillä oli hyvä kvartaali” tiivisti Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kuluneen kvartaalin.

Katso Metan tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoita osakkeisiin ilman välityspalkkiota

Tässä artikkelissa esiintyvät osakkeet löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina ilman välityspalkkioita. Perinteiset pankit ja välittäjät perivät erityisesti ulkomaalaisista osakkeista korkeat välityspalkkiot, joten eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi.

Aloita sijoittaminen nollakuluilla* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 74 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille. Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees..
Sinua voisi kiinnostaa
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Tunnetuimmat sijoitustyylit, joita sijoittajat käyttävät
New call-to-action
Sijoittajan valinnat