Sijoittaja.fi Osaketyökalun parhaimmat osakkeet ovat pitkässä juoksussa päihittäneet vertailuindeksin selvästi. Tässä artikkelissa tutustumme Osaketyökalun TOP-osakkeiden tuottoihin tarkemmin.
Osaketyökalu pisteyttää osakkeet parhausjärjestykseen
Olemme seuranneet suomalaisten osakkeiden Osaketyökalun parhaiden kokonaispisteiden osakkeiden tuottokehitystä jo työkalun perustamisesta vuonna 2014 lähtien. TOP 5, TOP 10 ja TOP 15 osakkeiden tuottoja tarkastelemme säännöllisesti artikkeleissa, ja tuoreimman katsauksen voit lukea tästä artikkelista.
Tässä artikkelissa tarkastelemme Osaketyökalun parhaista osakkeista koostettuja osakekoreja tarkemmin. Osaketyökalu pisteyttää suomalaiset osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella, ja kokonaispisteet lasketaan painotetulla keskiarvolla siten, että jokainen osake saa kokonaispisteet välillä 1–100.
Historiallisesti Sijoittaja.fi-kokonaispisteiden perusteella sijoittamalla sijoittaja olisi voinut päihittää markkinat merkittävällä erolla.
Pitkässä juoksussa TOP-osakkeet päihittäneet vertailuindeksin selvästi
Pitkässä juoksussa osakesalkut, jotka muodostettaisiin TOP 5-20 kokonaispisteiden osakkeista olisivat päihittäneet vertailuindeksin selvästi. Alla olevassa taulukossa on kuvattu TOP 5-20 osakkeista muodostettujen salkkujen ja vertailuindeksin kokonaistuotto ja vuotuinen tuotto-%, sekä salkkujen keskimääräinen volatiliteetti.
Aikaisemmissa TOP-osakkeet -päivityksissä TOP 15 salkku on ollut kolmesta seuratuista salkusta voittaja pitkässä juoksussa, mutta kesäkuun loppuun mennessä TOP 9 -osakkeista muodostettu salkku on yltänyt voittajaksi, tuottaen huimat 320,5 % vuoden 2014 perustamisajankohdasta lähtien, vuotuisen tuoton ollessa 17,3 %. Vertailuindeksin kokonaistuotto jää samalla aikavälillä 111,2 %:iin.

Taulukosta käy ilmi myös hajauttamisen hyöty. Pitkässä juoksussa TOP-osakkeista muodostetuista salkuista heikoiten on pärjännyt TOP 5-osakkeista muodostettu salkku, ja vähäisten osakkeiden lukumäärän vuoksi myös salkun keskimääräinen volatiliteetti on korkein. Vain viidestä osakkeesta muodostetussa salkussa yksittäisten osakkeiden vaikutus salkun kokonaistuottoon korostuu muita TOP-salkkuja enemmän, mikä näkyy myös korkeimpana volatiliteettinä.
Yksi mielenkiintoinen havainto taulukossa on se, että salkkukoon kasvattaminen jopa TOP 20 -osakkeeseen ei ole merkittävästi rankaissut salkun kokonaistuottoa pitkässä juoksussa, mutta salkun keskimääräinen heilunta, eli volatiliteetti laskee melko lineaarisesti mitä enemmän TOP-osakkeita salkkuun lisää.
Alla olevassa kuvaajassa näkyy TOP 5, -10, -15 ja -20 salkkujen sekä vertailuindeksin liukuva volatiliteetti salkun perustamisesta lähtien. Kuvaajasta näkee, kuinka TOP-salkkujen heilunta kulkee pitkässä juoksussa melko pitkälti käsi kädessä, mutta TOP 5-salkku heiluu aika ajoin muita voimakkaammin.

Kovimmat ja heikoimmat tuotot
Seuraavassa taulukossa on otettu tarkasteluun TOP 5-20 osakkeista muodostettujen salkkujen sekä vertailuindeksin parhaimmat ja heikoimmat yhden kalenterikuukauden tuotot. Jokaisen salkun ja vertailuindeksin heikoin kuukausi ajoittuu vuoden 2020 maaliskuun koronalaskuun. TOP-salkut laskivat noin 18–20 prosenttia ja vertailuindeksi noin 15 prosenttia. Mikäli koronadippi jätettäisiin huomiotta niin silti TOP-salkut näyttävät laskevan vertailuindeksiä enemmän markkinoiden rytinässä.
Kun tarkastellaan kovimpia tuottoja yhden kalenterikuukauden ajalta, huomataan että TOP-osakkeista muodostetut salkut suoriutuvat selvästi vertailuindeksiä paremmin markkinoiden ottaessa nousurykäyksiä. Kovimmat yhden kalenterikuukauden tuotot sijoittuvat harvemmista TOP-osakkeista muodostettuihin salkkuihin, ja salkkua hajauttaessa 15–20 osakkeen tuntumaan kovimmat tuotot ovat hieman matalammalla tasolla, mutta silti vertailuindeksiä korkeammalla.

Tuottoero kasvanut TOP-osakkeilla selvästi
Viimeinen kuvaaja kuvaa hyvin miten TOP-osakkeet ovat suoriutuneet suhteessa vertailuindeksiin tarkasteluajanjaksolla. Kuvaajassa on esitetty TOP 5, -10, -15 ja -20 osakkeista muodostettujen salkkujen tuottoero suhteessa vertailuindeksiin, eli kuinka paljon enemmän salkut ovat tuottaneet vertailuindeksiin nähden.
Kuvaajasta nähdään, kuinka tuottoerot ovat pitkässä juoksussa kasvaneet melko tasaisesti siten, että TOP-osakkeista muodostetuille salkuille tuottoeroa on kertynyt jo noin 150-200 %-yksikköä. Täysin tasaista tuottoeron kasvu ei kuitenkaan ole ollut. Vuoden 2020 loppupuolesta alkaen tuottoero kasvoi voimakkaasti suhteessa vertailuindeksiin, mutta vastaavasti vuoden 2022 aikana tuottoero laski vertailuindeksiin nähden. Vuonna 2023 tuottoeron lasku näyttäisi kuitenkin päätyneen, ja varsinkin TOP 10- ja -15 osakkeista muodostettujen salkkujen tuottoero näyttäisi kääntyneen nousuun.

Löydä TOP-osakkeet Osaketyökalusta
Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.
Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.