New call-to-action

Pankkien ongelmat eivät ole ohi – First Republic Bank kaatui JPMorganin käsiin

First Republic Bank oli seuraava vuoden 2023 pankkikriisin uhreista. Pankista tuli yksi USA:n taloushistorian suurimmista konkurssiin ajautuneista pankeista. Pankin varat sekä asiakkuudet siirtyivät JPMorganille.

Julkaistu: 02.05.2023 Kirjoittaja:

First Republic Bank osakkeet pankkikriisi sijoittaminen

Suurin epäonnistuminen pankkisektorilla sitten finanssikriisin 2.0

Kuluvan vuoden yksi merkittävimmistä puheenaiheista on ollut Yhdysvalloissa maaliskuun puolivälissä alkanut pankkikriisi. Kriisi eskaloitui, kun viikon sisään Yhdysvaltojen talletussuojaviranomainen FDIC otti haltuun kaksi merkittävää pankkia, ja kolmas, hieman pienempi pankki ajoi toimintansa alas. Pian ongelmat levisivät myös Eurooppaan, ja jo maaliskuun lopulla sveitsiläinen Credit Suisse pakkolunastettiin kriisin ehkäisemiseksi.

Maaliskuun 10. päivä kaatuessaan Silicon Valley Bank oli yhdysvaltojen pankkisektorin merkittävin epäonnistuminen sitten Finanssikriisin. Haltuunottohetkellä SVB:llä oli noin 209 miljardia dollaria kiinni eri omaisuuserissä, ja noin 175 miljardia dollaria talletuksina. Ainoa talletusten määrällä mitattuna suurempi konkurssi tapahtu finanssikriisin vanavedessä, kun Washington Mutual Bank suljettiiin tilillään noin 307 miljardin dollarin edestä varoja ja 188 miljardilla talletuksia. Vappupäivänä 2023 SVB sai väistyä tämän ”kilpailun” kolmannelle sijalle, kun FDIC otti haltuunsa First Republic -pankin.

First Republic Bank

First Republic Bank oli kalifornialainen liikepankki, joka toimi 11 eri osavaltiossa Yhdysvalloissa. Viime vuoden lopulla First Republic oli Yhdysvaltojen 14. suurin pankki. Huhtikuun puolessavälissä 2023 pankilla oli varojan kiinni eri omaisuuserissä noin 229 miljardilla dollarilla. Talletuksia pankissa oli noin 104 miljardia dollaria.

SVB:n tavoin First Republic oli kalifornialainen erikoislainanantaja. Siinä missä SVB oli suosittu start-up yhtiöiden keskuudessa, keskittyi First Republic tarjoamaan varakkaille yksityisasiakkaille suuria matalakorkoisia asuntolainoja.

Turmion taustalla oli loppujen lopuksi jälleen korkeat korot

Muiden korkopapereiden tavoin myös asuntolainapaperit kärsivät korkojen noususta. Kun korkotasot nousevat, asuntolainapaperien arvot laskevat asuntolainan odotetun maturiteetin pidentyessä. Jo kuluvan vuoden alussa First Republic ilmoitti että sen asuntolainapaperit olisivat noin 19 miljardia tappiolliset, jos ne myytäisiin pois. Pankin talletuksista suurin osa oli vielä vakuuttamattomia, mikä huoletti sijoittajia entisestään. First Republicin tilanteessa oli siis todella paljon yhtäläisyyksiä SVB:n kanssa, minkä takia First Republic otettiin markkinoiden silmätikuksi ja sitä pidettiin Yhdysvaltojen pankkisektorin heikoimpana lenkkinä kaatuneiden pankkien jälkeen.

Koska First Republicin pelättiin kaatuvan seuraavaksi, maaliskuun 16. päivä Yhdysvaltojen 11 suurinta lainanantajaa tallettivat yhteensä noin 30 miljardia dollaria First Republiciin, jotta pankin toiminta vakautuisi ja se ehtisi löytää itselleen ostajan. Ostokuntoon pankkia ei kuitenkaan saatu, sillä sen tasetta painoi edelleen 137 miljardin dollarin edestä asuntolainapapereita, joiden arvo oli laskenut selvästi nimellisarvosta.

Q1-tulos löi viimeisen naulan First Republicin arkkuun

Merkittävin ero First Republicin tilanteella suhteessa SVB:hen oli se, että First Republicin sijoitukset oli hajautettu laajemmin kuin SVB:n. Tämän ansiosta pankki onnistui taistelemaan läpi maaliskuun. Financial Timesin mukaan First Republic olisi saattanut jopa selviytyä ongelmistaan, mikäli uusilta vastoinkäymisiltä olisi vältytty. Valitettavasti näin ei käynyt.

Maanantaina 24.4. First Republic julkaisi Q1-tuloksensa monen muun pankin tavoin. Siinä missä muut pankit raportoivat odotettua paremia tuloksia, ei First Republic yltänyt samaan. Ensimmäisen neljänneksen aikana pankki oli menettänyt noin 70 miljardia dollaria talletuksia. SVB:n ja Signaturen kaatumiset olivat aiheuttaaneet pakokauhun myös First Republicin asiakkaissa, ja vain viikkojen aikana lähes puolet pankkiin talletetuista varoista oli nostettu pois. Jo ennen tulosta First Republicin osake oli laskenut vuoden alusta 87,1 %, mutta Q1-tuloksen jälkeen yhtiön osake painui noin 96 % edellisvuoden päätöskurssin alle.

Lähde: TradingView

First Republic otettiin haltuun ja JPMorgan Chase ilmoitettiin suurimmaksi ostajaksi

Viikko Q1-tulosjulkaisun jälkeen FDIC ilmoitti ottaneensa First Republicin haltuunsa. Tiedotteessa viranomainen myös ilmoitti JPMorgan Chasen ostavan valtaosan First Republicista suojellakseen pankin asiakkaita. Sopimuksen mukaan suurpankille siirtyvät kaupan myötä kaikki First Republicin talletukset sekä suurin osa pankin varoista.

First Republicin jäljellä olevat 84 konttoria kahdeksassa osavaltiossa avattiin maanantaina osana JPMorgania. First Republicin asiakkaat siirtyvät suoraan JPMorganille, ja näin pääsevät suoraan täysimääräisesti käsiksi talletuksiinsa.

FDIC:lle aiheutuu JPMorganin kanssa sovitusta kaupasta noin 13 miljardin dollarin tappiot. Tappio on kuitenkin pienempi kuin mitä SVB:n haltuunotosta syntyi.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy