Credit Suisse pakkolunastetaan – viranomaiset yrittävät estää pankkikriisin

Credit Suisse jouduttiin pakkolunastamaan viikonlopun aikana systeemitason pankkikriisin estämiseksi. Mitä viikonlopun aikana tapahtui ja onko pahin tilanne markkinoilla jo ohi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Credit Suisse jouduttiin pakkolunastamaan viikonlopun aikana systeemitason pankkikriisin estämiseksi. Mitä viikonlopun aikana tapahtui ja onko pahin tilanne markkinoilla jo ohi?

Pankkiosakkeet kriisissä

Kirjoitimme lokakuussa, että muhiiko Euroopassa orastava pankkikriisi. Tuoreessa markkinakatsauksessa nostimme Credit Suissen tilanteen esille ja totesimme, että ”Eurooppalainen pankkisektori voi vielä kohdata oman yhdysvaltalaistyylisen kriisin ja täällä potentiaaliset kriisipankit ovat isompia. Esimerkkinä pitkään ongelmissa ollut Credit Suisse, jonka osake on laskenut vuodessa 74 prosenttia.”

Tilanne eskaloitui viikonloppuna ja lopulta Credit Suisse jouduttiin pakkolunastamaan.

Credit Suissen pakkolunastaminen

Credit Suisse on ollut jo pitkään otsikoissa. Epäluottamus Credit Suisseen johtuu ensisijaisesti yhtiön tekemistä heikoista riskisijoituksista. Uusi CEO ei saanut laivaa kääntymään riittävän nopeasti. USA:n alueellisten pankkien kaatuminen nosti Credit Suissen jälleen myrskyn silmään ja luottamus pankin kyvystä vastata vastuistaan katosi täysin. Tilannetta ei helpottanut EKP:n 0,50 prosenttiyksikön koronnosto.

Sveitsin viranomaiset suostuttelivat sveitsiläisen UBS Groupin ostamaan kilpailevan Credit Suissen. UBS maksaa Credit Suissesta noin kolme miljardia euroa. Yhtiön markkina-arvo perjantain päätöskurssilla laskettuna oli noin 7,4 miljardia euroa. Credit Suissen osakekurssi oli laskenut ennen tätä vuodessa jo yli 70 prosenttia.

Myös lainasijoittajille tulee tappioita. Financial Timesin mukaan Credit Suissen liikkeellelaskemat riskilainat kirjataan järjestelyssä nollaan. Riskilainasijoittajille kirjautuu tästä noin 17 miljardin dollarin tappiot.

Sveitsin keskuspankki tukee järjestelyä lupaamalla fuusioituvalle pankille likviditeettilainaa 100 miljardiin Sveitsin frangiin asti. Tällä pyritään estämään talletuspako pankista ja kriisin leviäminen systeemitason kriisiksi.

Keskuspankit rauhoittelevat markkinoita

Kun tieto Credit Suissen pakkolunastamisesta tuli julki, Euroopan, USA:n, Sveitsin ja UK:n keskuspankit riensivät rauhoittelemaan markkinoita. Keskuspankit kertoivat aloittaneensa koordinoidut toimet, joilla lisätään likviditeettiä markkinoilla. EKP on luvannut tukea euroalueen pankkeja tarvittaessa lainoilla.

On mielenkiintoista nähdä riittävätkö toimet markkinoille. Keskuspankkien toimiessa koordinoidusti tarkoittaa se sitä, että uhka on todellinen. Toisaalta aiemmat kriisit ovat osoittaneet, että keskuspankit pystyvät halutessaan estämään kriisien leviämisen. EKP:n 0,50 prosenttiyksikön koronnosto oli virhe. Fed tuskin toistaa tätä virhettä omassa korkopäätöksessään. Sijoittajan tulee tällä hetkellä olla varovainen ja seurattava tilanteen kehittymistä. Kun markkinoilla on keskuspankkien täysi tuki takana on jo siirryttävä ostolaidalle. Siksi kuluvan viikon Fedin kokous on jälleen erityisen tärkeä. Markkinakatsauksessa olemme kertoneet sijoituskohteista, joita voi tässä tilanteessa suosia.

Tutustu Markkinaympäristöön

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat