Liikennevalomalli kääntyi ”vältä osakkeita” -tilaan

Liikennevalomalli on reagoinut pankkisektorin myllerrykseen, ja riski-indikaattorit ovat kääntyneet nousuun. Etenkin finanssiriskit ovat nousussa ja malli on kääntynyt ”vältä osakkeita” -tilaan.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Liikennevalomalli on reagoinut pankkisektorin myllerrykseen, ja riski-indikaattorit ovat kääntyneet nousuun. Etenkin finanssiriskit ovat nousussa ja malli on kääntynyt ”vältä osakkeita” -tilaan.

Liikennevalot punaisella

Sijoittaja.fi:n markkinaympäristöstä löytyvä liikennevalomalli on ollut ”suosi osakkeita” -tilassa, ja hetken aikaa jopa kaikki riskimittarit olivat kääntyneet vihreäksi. Nyt kuitenkin finanssiriskit ovat olleet nousussa, mikä käänsi liikennevalomallin ”vältä osakkeita” -tilaan.

  • Markkinariski-indikaattori on vielä vihreällä, mutta lyhyet riskit ovat tässäkin mittarissa nousussa ja nousseet jo yli nollarajan.
  • Finanssiriski-indikaattori on jo punaisella, mikä on yleensä ollut vaaran merkki.
  • Sijoittajien sentimentti on muuttunut varovaiseksi.
  • Momentti-indikaattorin mukaan osakemarkkinoiden nousun laaja-alaisuus on hyytynyt, mikä näkyy momentin riskimittarin ollessa keltaisella.
Tutustu Markkinaympäristöön

Finanssiriskit koholla

Sijoittaja.fi:n finanssiriski-indikaattori oli pitkään normaalin riskin ympäristössä, mikä osiltaan johtui riskittömän korkotason noususta vuoden 2022 aikana, joka tuki pankkien kannattavuutta. Kuitenkin viimeaikainen huoli globaalin pankkisektorin tilasta muun muassa Silicon Valley Bankin ja Credit Suissen uutisoinnin myötä on nostattanut finanssiriskejä, ja indikaattori onkin kääntynyt punaiselle.

Markkinariskit kovassa nousussa

Vaikka liikennevalomallissa markkinariskien riskimittari näyttää vielä vihreää valoa, näkyy markkinariski-indikaattorin kuvaajasta hyvin riskien lyhyen suunnan jyrkkä nousutahti. Riskien lyhyt suunta ohjaa riskien pidempiaikaista suuntaa, joka on myös kääntynyt nousuun, mutta pysyttelee vielä normaalin riskin alueella. Riskien voi kuitenkin odottaa nousevan ensi viikon päivityksessä kohonneen riskin ympäristöön, jolloin myös markkinariskien riskimittari kääntyisi punaiseksi.

Markkinoiden hermostuneisuus näkyy myös sentimentissä

Globaalin finanssisektorin kunto on viime viikkoina hermostuttanut sijoittajia, mikä näkyy sijoittajien sentimentin jyrkästä laskusta. Sentimentti pysyttelee vielä normaalin riskin ympäristössä, mutta epävarmuuden jatkuessa voi sentimentti tippua lähitulevaisuudessa yltiöpessimistiselle alueelle.

Vuoden 2022 alusta alkaneesta karhumarkkinasta lähtien sijoittajien sentimentti on heilunut pessimistisen ja normaalin alueen välillä.

Riskien seuraaminen nyt erittäin tärkeää

Nyt jos koskaan sijoittajien on syytä olla perillä markkinaympäristön riskeistä, mikäli haluaa varautua mahdollisia negatiivisia korjausliikkeitä vastaan. Tämän päivän globaalissa ja vahvasti integroituneessa maailmassa riskit voivat levitä hyvinkin nopeasti, jolloin lyhytaikaisten riski-indikaattorien seuranta on erittäin tärkeää. Lyhyellä aikavälillä markkinaliikkeitä on vaikea arvioida etukäteen, ja tällä hetkellä markkinaliikkeisiin vaikuttaa myös vahvasti keskuspankkien toimet pankkisektorin ongelmien hillitsemiseksi.

Sijoittaja.fi:n markkinaympäristön liikennevalomalli sekä siihen liittyvät riski-indikaattorit päivitetään kerran viikossa, joten niitä seuraamalla sijoittaja saa ajantasaisen kuvan markkinoiden riskeistä.

Seuraa markkinatilannetta

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat