Northcrypto

Liikennevalomallin kaikki riskimittarit vihreällä

Miten käy markkinoiden Fedin syyskuun koronnoston jälkeen?

Sijoittaja.fi:n liikennevalomallissa on käsillä harvinainen tilanne, kun kaikki mallin riskimittarit ovat kääntyneet vihreälle, ja malli jatkaa ”Suosi osakkeita” -tilassa.

Julkaistu: 16.01.2023 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet riskit

Liikennevalomalli

Sijoittaja.fi:n markkinaympäristöstä löytyvä liikennevalomalli on ollut marraskuun 2022 alkupuolesta asti Suosi osakkeita -tilassa. Nyt tammikuun 2023 toisessa päivityksessä on käsillä harvinainen tilanne, kun kaikki liikennevalon riskimittarit ovat kääntyneet vihreälle. Tammikuun ensimmäisen päivityksen jälkeen sijoittajien sentimentin ja momentin riskimittarit kääntyivät keltaisesta vihreäksi, markkinariski- ja finanssiriski-indikaattoreiden ollessa jo ennestään vihreällä.

Momentti kertoo osakemarkkinan olevan nousuympäristössä. Lyhyellä aikavälillä nousu on ollut laaja-alaista.

Tutustu Markkinaympäristöön

Riski-indikaattorit normaalin riskin ympäristössä

Liikennevalomallin tärkein komponentti markkinariski-indikaattori pysytteli koko vuoden 2022 kohonneen riskin ympäristössä, mutta viime viikkojen aikana riskien lyhyt suunta on laskenut indikaattorin nollarajan alapuolelle, eli normaalin riskin ympäristöön. Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori kokoaa keskeiset riski-indikaattorit yhteen käyrään (musta), jonka avulla sijoittajat voivat arvioida nopeasti ja helposti markkinoiden riskiympäristön kehitystä. Indikaattorin avulla on tarkoitus välttää suurimmat markkinoiden laskut.

Finanssiriski-indikaattori on pysytellyt lähes koko vuoden 2022 normaalin riskin ympäristössä muun muassa riskittömän korkotason nousun takia, joka tukee pankkien kannattavuutta.

Sijoittajien sentimentti neutraalilla tasolla

Sijoittajat olivat vuonna 2022 erittäin pessimistisiä markkinoiden kehityksen suhteen, mikä näkyi myös sentimentti-indikaattorin pyöriessä pitkälti ”ylenpalttisen pessimismin” -alueella. Vuoden 2023 alussa sentimentti-indikaattori kävi jälleen lievästi pessimistisillä tasoilla, josta se sai jälleen nousukäänteen.

Sijoittajien sentimentti on kohentunut muun muassa inflaatiopaineiden hellittäessä ja osakemarkkinoiden momentin vahvistuessa.

Seuraa riskimittareiden muutosta markkinaympäristössä

Liikennevalomallin kaikkien riskimittareiden oleminen vihreällä on harvinaista joten on oletettavaa, että valoissa tulee vielä tapahtumaan muutoksia. Markkinariskit ovat laskeneet niukasti normaalin riskin alueelle, mutta mikäli riskit kääntyvät nousuun näkyy se myös riskimittarin liikennevaloissa. Odotettua heikommat talousuutiset taas voivat ajaa sijoittajien sentimenttiä jälleen kohti pessimistisempiä lukemia.

S&P 500 -indeksi on kivunnut jälleen 200 liukuvan keskiarvon rajoille. Vuoden 2022 aikana indeksi kääntyi joka kerta laskuun osuessaan kyseiseen liukuvaan keskiarvoon, joten mikäli samat merkit toistuvat jälleen voi markkinoiden momentti kääntyä nopeastikin.

Markkinaympäristön liikennevalomalli ja siihen liittyvät riski-indikaattorit päivitetään kerran viikossa, joten niitä seuraamalla sijoittaja saa ajankohtaisen kuvan markkinoiden riskeistä.

Seuraa markkinatilannettaSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy