Markkinaympäristö: Viikon 6 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 6.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 6.

Markkinaympäristö: Korot nousivat odotetusti, mutta työllisyys oli jättiyllätys

Fed nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,25 %-yksikköä viime viikon keskiviikkona. Fedin pääjohtaja Jerome Powell totesi puheessaan, että inflaatiossa on nähty hellittämisen merkkejä, mutta vihjaisi myös koronnostojen vielä jatkuvan tulevaisuudessa. Tämänhetkisen datan perusteella, Powell ei myöskään usko koronlaskuihin tämän vuoden aikana, vaikka pitää markkinoiden odotusta ohjauskoron jäämisestä alle 5 % mahdollisena, jos inflaatio heikkenee Fedin odotuksia nopeampaa tahtia. Fedin virallisesta kannasta saadaan tarkempaa tietoa maaliskuun kokouksessa.

Markkinat ottivat uutiset ja Powellin odotettua kevyemmän kannan positiivisesti vastaan. Osakkeet olivat kasvu- ja teknologiaosakkeiden johtamana selvässä nousussa puheen aikana ja jälkeen.

Perjantaina julkaistu Yhdysvaltain tammikuun työllisyysraportti oli kuitenkin selvästi markkinoiden odotuksia vahvempi, mikä käänsi Yhdysvaltain osakemarkkinat laskuun. Työpaikkojen määrän kasvu oli huomattavasti suurempaa (517t) ekonomistien odotuksiin verrattuna (187t). Myös työttömyysaste (3,4 %) oli matalampi kuin joulukuun lukema (3,5 %) ja ekonomistien odotukset (3,6 %).

Vahvat työmarkkinat eivät itsessään ole ongelma, mutta Fed on pyrkinyt koronnostoilla hidastamaan taloutta inflaation kitkemiseksi. Vahva työllisyysraportti herättikin osassa sijoittajissa pelkoa siitä, että Fed joutuu koventamaan keinojaan talouden rauhoittelemiseksi, jos inflaatiossa nähdään taas kiihtymisen merkkejä. Palkat nousivat vuositasolla kuitenkin (4,4 %) vähemmän edelliseen lukemaan (4,9 %) verrattuna, mikä viestii siitä, että palkkapaineet ovat vahvistuneesta työmarkkinasta huolimatta maltillistuneet.

Työllisyysraportti sai myös Powellin vetämään keskiviikkoisia puheitaan hieman takaisin. Powell sanoi eilisessä haastattelussaan, että ohjauskoron on luultavasti noustava markkinaodotuksia enemmän, jos työmarkkinat pysyvät edelleen erittäin kuumina.

Viime viikolla saatiin myös euroalueen tammikuun inflaatiolukuja. Tammikuun inflaatio oli 8,5 %, mikä oli vähemmän kuin joulukuinen lukema (9,2 %) ja ekonomistien odotukset (9,0 %). Vaikka kokonaisinflaatio hidastui, ruuan ja energian hinnoista puhdistettu pohjainflaatio säilyi historiallisen korkealla 5,2 % tasolla.

Euroopan keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,5 %-yksikköä viime viikon torstaina, ja viestitti markkinoille aikomuksesta nostaa korkoa saman verran vielä uudestaan maaliskuussa, jonka jälkeen koronnostojen jatkoa arvioidaan uudelleen. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde ei ollut kuitenkaan kommenteissaan ja esiintymisessään yhtä haukkamainen, kuin mitä on viime kuukausina totuttu näkemään.

Osakeindeksien kehitys

Eniten seuratuille Yhdysvaltain indekseille vuoden alku on ollut positiivinen. Laaja S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2023 alusta 8,89 %, kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq hurjat 17,18 % ja Dow Jones Industrial Average -indeksi 3,08 %. Suomi-osakkeille vuoden alku on ollut selvästi maltillisempi, mutta positiivinen. Suomen suurten osakkeiden OMXH25 -indeksi on noussut vuoden alusta 1,90 %. Indeksit ovat kuitenkin edelleen selvästi vuoden 2022 huipputasoja alempana.

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -13,57 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -24,07 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -13,42 % (5787 pist.)

Teknisestä näkökulmasta katsottuna laaja S&P -indeksi kääntyi loppuviikosta nousumarkkinan puolelle, kun 50 päivän liukuva keskiarvo nousi 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle. Myös Dow Jones- ja OMXH25 -indeksin lyhyemmän ajan keskiarvo on pitemmän ajan keskiarvoa korkeammalla. Nasdaq -indeksin kohdalla puolestaan 50 päivä keskiarvo on edelleen 200 päivän keskiarvon alapuolella. Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – säröjä syklisten sektorien dominoinnissa?

Sektorien kehityksessä on alkaneena vuonna ollut päällä selvä trendi, kun sykliset sektorit ovat dominoineet markkinaa lyhyen ja keskipitkän aikavälin tuottotarkastelussa. Syklisten pääsektoreiden viikkokehitys oli edelleen suurimmaksi osaksi positiivista, vaikka energia-, materiaali- ja kiinteistösektorin tuotot painuivat viikolla negatiivisiksi. Lisäksi, kuusi parhaiten tuottanutta pääsektoria olivat syklisiä.

Syklisvoittoisen listan dominoinnissa nähtiin kuitenkin pieniä säröjä, kun energia- ja materiaalisektori jäivät listan häntäpäähän defensiivisten sektorien taakse. Defensiivisten terveydenhuolto-, päivittäiskulutus- ja yhdyskuntapalvelusektorien viikkotuotot olivat kuitenkin myös negatiivisia. Parhaaseen viikkotuottoon ylsivät viestintäpalvelu- ja teknologiasektori. Säröistä huolimatta, pääsektorien kehitys viestii edelleen markkinoiden suhteellisesti vahvemmasta optimismista. Kuukausitasolla tarkisteltuna riskinottohalukkuus näkyy edelleen selvästi. Kaikki parhaiten tuottaneet sektorit olivat syklisiä ja niiden kehitys on ollut positiivinen. Lisäksi, heikoiten pärjänneiden defensiivisten sektoreiden kuukausituotto on ollut negatiivinen.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikkotasolla leading alasektoreista parhaiten pärjäsivät puolijohde- ja liikennealasektori, joiden viikkotuotto oli parhaiten tuottaneiden pääsektorien luokkaa. Myös pankkisektorin kehitys oli positiivinen ja sektori pärjäsi hyvin verrattuna suurimpaan osaan pääsektoreista. Kuukausitasolla tarkasteltuna puolijohde- ja liikennealasektori ovat edelleen pärjänneet paremmin kuin eniten tuottaneet pääsektorit samalla ajanjaksolla. Pankkisektorin kehitys on ollut puolestaan pääsektorien ylemmän keskikastin luokkaa. Myös alasektoreiden kehitys viestii edelleen markkinoilla vallitsevasta positiivisesta sentimentistä.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.



Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.





Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat