USA:n suurpankit ennustavat taantumaa – Tulokset analyysissa

Yhdysvaltojen kuusi isointa pankkia on julkaissut osavuosikatsaukset. Pankit ennustavat taantumaa tälle vuodelle. Lue laaja artikkeli pankkien näkemyksistä ja tuloksista.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen kuusi isointa pankkia on julkaissut osavuosikatsaukset. Pankit ennustavat taantumaa tälle vuodelle. Lue laaja artikkeli pankkien näkemyksistä ja tuloksista.

USA:n suurpankkien tulosraportit varoittavat taantumasta

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup ja Wells Fargo onnistuivat pääosin päihittämään perjantaina 13.1. analyytikoiden heikentyneet odotukset neljännen vuosineljänneksen tuloksista. Pääsyynä tähän oli kohonneista koroista kasvanut korkokate. Goldman Sachs ja Morgan Stanley julkaisivat tulokset 17.1. Morgan Stanley ylitti odotukset, mutta Goldman Sachs petti pahasti.

USA:n suurimman pankin JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon varoitti taloudellisesta epävarmuudesta korkeampien korkojen keskellä, vaikka kuluttajat jatkavat kulutustaan ja yritysten tuloskunto säilyy. ”Emme vieläkään tiedä geopoliittisten jännitteiden, kuten Ukrainan sodan, energia- ja elintarvikehuollon tilan, ostovoiman heikentymisen ja korkoja korkeammalle nostaneen jatkuvan inflaation, sekä ennennäkemättömän keskuspankkien korkojen noston aiheuttamien vastatuulien lopullista vaikutusta. ”, Dimon sanoi tulosjulkistuksen yhteydessä.

Kaikki pankit nostivat selvästi luottotappiovarauksiaan. Yhteensä pankkien luottotappiovaraukset olivat 7,3 miljardia dollaria. Luottotappiovarauksilla pankit varautuvat siihen, etteivät lainanottajat pysty maksamaan luottojaan takaisin taloustilanteen heikentyessä.

JPMorganin tulos

JPMorgan Chase kertoi, että sen neljännen vuosineljänneksen voitto nousi 11,01 miljardiin dollariin eli 3,57 dollariin osakkeelta 10,4 miljardista dollarista eli 3,33 dollarista osakkeelta. Nettoliikevaihto kasvoi 35,57 miljardiin dollariin vuoden takaisesta 30,35 miljardista dollarista.

 • Liikevaihto 35,57 miljardia dollaria (kasvua vuodentakaiseen 17 %), analyytikoiden ennuste 34,3 miljardia dollaria
 • EPS $3,57 (kasvua vuoden takaiseen 6 %), ennuste $3,07

JPMorgan ylitti ennusteet selvästi ja osake nousi tulosjulkistuksen jälkeen. Pankki teki kuitenkin 2,3 miljardin dollarin luottotappiovaraukset tulevan taantuman varalta. Luottotappiovaraukset nousivat 49 prosenttia Q3:sta.

Bank of America tulos

Korkokate nousi 29 % eli 3,3 miljardista dollarista 14,7 miljardiin dollariin. Tämä johtui on Bank of American mukaan korkeammista koroista, sekä alhaisemmista vakuutusmaksujen lyhennyskuluista ja vakaasta lainojen kasvusta.

 • Liikevaihto 24,66 miljardia dollaria (kasvua vuodentakaiseen 4 %), analyytikoiden ennuste 24,33 miljardia dollaria
 • EPS $0,85 (kasvua vuoden takaiseen 6 %), ennuste $0,77

Bank of American toimitusjohtaja Brian Moynihan sanoi, että yhtiöllä oli ”kasvamassa määrin hidastuva taloudellinen ympäristö”, viimeisellä kvartaalilla, mutta yhtiö onnistui silti kasvattamaan voittoja vuoden takaisesta neljänneksestä. Pankki teki luottotappiovarauksia 1,1 miljardilla dollarilla.

Citigroup tulos

Citin tulos laski 21 % vuoden viimeisellä kvartaalilla. Liikevaihto kasvoi noin kuusi prosenttia ja ylitti hienoisesti analyytikoiden ennusteet.

 • Liikevaihto 18,01 miljardia dollaria (kasvua vuodentakaiseen 6 %), analyytikoiden ennuste 17,9 miljardia dollaria
 • EPS $1,10 analyytikoiden ennuste $1,14
 • Nettotulos: 2,5 miljardia dollaria (vuosi sitten 3,2 miljardia)

Citi kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä varaavansa pääomia luottotappioiden kattamiseen, kun pankki varautuu heikompaan taloudelliseen aikaan. Varaukset olivat 1,85 miljardia dollaria.

Wells Fargon tulos

Wells Fargo ylsi liikevaihdon suhteen lähes analyytikoiden ennusteisiin, mutta ylitti osakekohtaisen tuloksen osalta ennusteet reilusti.

 • Liikevaihto 19,66 miljardia dollaria (laskua vuodentakaiseen -5,7 %), analyytikoiden ennuste oli 19,99 miljardia dollaria
 • EPS $0,67 (vuosi sitten $1,38) analyytikoiden ennuste $0,60

Wells Fargon korkokate kasvoi 45 prosenttia 13,43 miljardiin dollariin ja pankki ennustaa 10 prosentin kasvua tälle vuodelle korkokatteen osalta. Tämä tosin oli vähemmän kuin mitä analyytikot ennustivat.

Wells Fargo ilmoitti aiemmin, että se pienentää asuntolainaliiketoimintansa kokoa. Asuntolainasegmentin tulos laskikin peräti 57 prosenttia vuoden takaisesta. Luottotappiovarauksia Wells Fargo teki 957 miljoonaa dollaria, mikä kertoo varautumisesta taantuman.

Goldman Sachsin tulos

Goldman Sachsin raportoi tuloksestaan 17.1. ja se oli suhteessa analyytikoiden ennusteisiin heikoin kymmeneen vuoteen. Yhtiön tulot romahtivat ja kulut kasvoivat. Goldman Sachsin kulut kasvoivat jopa 11 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tämä johtui pitkälle palkkojen ja palkkioiden korotuksista. Kulut kasvoivat 800 miljonaa dollaria enemmän mitä analyytikot olivat ennakoineet.

 • Liikevaihto 10,59 miljardia dollaria (laskua vuodentakaiseen 16 %), analyytikoiden ennuste 10,83 miljardia dollaria
 • EPS $3,32 analyytikoiden ennuste $5,48

Yhtiön tulos olis 39 % ennusteista heikompi. Goldman Sachs sanoi, että liikevaihdon lasku johtui jyrkästi heikentyneistä tuloksista kahdessa sen pääsegmentissä jotka ovat Asset & Wealth Management ja Global Banking & Markets. Goldman Sachsin osake oli selvässä pudotuksessa tuloksen julkistamisen jälkeen. Goldman Sachs teki luottotappiovarauksia 972 miljoonaa dollaria.

Morgan Stanley tulos

Morgan Stanleyn tulos oli odotuksia vahvempi ja osake nousi pörssin avauduttua kuusi prosenttia. Morgan Stanleyn tulosta nosti erityisesti vahva varainhoitosegmentin tulos.

 • Liikevaihto 12,75 miljardia dollaria (laskua vuodentakaiseen 12 %), analyytikoiden ennuste 12,62 miljardia dollaria
 • EPS $1,26 (vuosi sitten $2,01) analyytikoiden ennuste $1,19
 • Nettotulos 2,11 miljardia dollaria (vuosi sitten 3,59 miljardia)

Yleisesti Morgan Stanleyn tulos heikkeni viime vuodesta, mutta ylitti ennusteet. Varainhoitoliiketoiminta kasvoi kuusi prosenttia vuodentakaisesta. Tulosta tuki kohonnut korkotaso. Morgan Stanleyn Investment Management osaston tulos puolestaan laski 17 % vuoden takaiseen verrattuna, mutta kaupankäynnistä saatu tuotto kasvoi viime vuodesta 26 %.

Morgan Stanley on varannut mahdollisiin luottotappioihin 87 miljoonan dollaria, joka on selvästi vähemmän kuin muilla suurpankeilla. Vertailun vuoksi Morgan Stanley luottotappiovarausten koko oli vuosi sitten vain viisi miljoonaa dollaria, joten pankin näkemys on myös kohtalaisen pessimistinen ja muuttunut selvästi vuodentakaisesta.

JPMorgan on vahvin pankki

Kun osakkeita vertailee osaketyökalulla parhaimmat kokonaispisteet pisteet saa ylivoimaisesti JPMorgan. JPMorganin arvostustaso, momentti ja osinko ovat tällä hetkellä erinomaiset. Pisteissä ei ole vielä huomioitu juuri julkaistuja Q4-tuloksia.

Sijoittaja.fi:n osaketyökalu

JPMorgan on myös ylivoimaisesti listan sekä maailman isoin pankki yli 400 miljardin dollarin markkina-arvolla mitattuna.

Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi:n maksulliseen jäsenyyteen

Osaketyökalusta löytyy yli 1100 kansainvälistä ja 117 suomalaista osaketta. Katso suosikkiosakkeiden tulosennusteet, tärkeimmät tunnusluvut ja arvostusluvut työkalusta.

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja työkaluihin.

Tutustu Osaketyökaluun!

Seuraa tuloskautta!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat