
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 2.
markkinaympäristö osakkeetViime viikon perjantaina julkaistiin Yhdysvaltojen joulukuun työllisyysraportti. Uusia työpaikkoja syntyi selvästi vähemmän (223t) kuin marraskuussa (256t), mutta uusien työpaikkojen määrä oli kuitenkin edelleen kohtuullisen korkea ja ylitti ennusteet (200t). Työttömyysaste oli 3,5%, joka oli ennusteita (3,7 %) ja marraskuun (3,6 %) lukua pienempi. Positiivisin yllätys sijoittajille oli tuntipalkkojen nousun jääminen joulukuussa 4,6 prosenttiin. Luku oli odotuksia (5 %) ja marraskuun lukua (4,8 %) alempi. Palkkakehityksen maltillistuminen ja uusien työpaikkojen lasku marraskuuhun verrattuna oli hyvä uutinen keskuspankki Fedin inflaatiotaistelun näkökulmasta, kun taloutta halutaan jäähdyttää inflaation kitkemiseksi. Työttömyysasteen lasku ja uusien työpaikkojen melko korkea määrä viestivät kuitenkin edelleen maan hyvästä työmarkkinasta, mikä voi pakottaa Fediä pitämään korot korkeammalla ennakoitua pidempään.
Vahva työmarkkina ei itsessään vielä tarkoita inflaation nousua, mutta monet vahvaan työmarkkinaan liittyvät voimat kuten jykevä ja sitkeä yksityinen kulutus voivat kiihdyttää inflaatiota. Toisaalta osa sijoittajista näkee palkkainflaation hidastumisen, liitettynä vahvaan työmarkkinaan, positiivisena merkkinä FED:in havittelemasta pehmeästä laskusta. Markkina näytti ottavan perjantain uutiset positiivisesti vastaan ja indeksit olivat kauttaaltaan hyvässä nosteessa. Sijoittajien katseet siirtyvät huomiseen, jolloin julkaistaan Yhdysvaltojen joulukuun inflaatioluvut.
Perjantaina julkaistiin myös euroalueen inflaatioluvut. Kuluttajahinnat nousivat 9,2 %, mikä oli vähemmän kuin ennustettu (9,7 %) ja marraskuun luku (10,1%). Osassa sijoittajista lukujen lasku herättää toiveita maltillisemmin kiristyvästä rahapolitiikasta. Monien euromaiden kookkaat tukipaketit painoivat kuitenkin energian hintoja, millä oli hidastava vaikutus kokonaisinflaatioon. Energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaation oli historiallisen korkea ja ennusteita (5 %) korkeampi 5,2 %. Pohjainflaatio viestii siitä, että inflaatiopaineiden heikkenemiseen on euroalueella vielä matkaa.
Kiinassa Caixin -tutkimuslaitoksen keräämä teollisuuden ostopäällikköindeksi oli 49, joka oli marraskuun (49,4) lukua pienempi. Palvelualojen Caixin -indeksi oli puolestaan 48, joka oli marraskuun (46,7) lukua suurempi. Molempien indeksien kasvurajana pidetään 50. Koronatilanne painaa molempia aloja, mutta palvelualojen paranemiseen on vaikuttanut liiketoiminnan aktiviteetin nousu ja hieman lisääntyneet uudet tilaukset marraskuuhun verrattuna.
Eniten seuratuille Yhdysvaltain indekseille vuoden alku on ollut positiivinen. Laaja S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2023 alusta 2,49 %, kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq 3,16 % ja Dow Jones Industrial Average 1,71 %. Suomen OMXH25 – indeksi on noussut vuoden alusta 1,83 % ja rikkoi hetkellisesti ensimmäistä kertaa huhtikuisen paikallisen huipun (5037 pist.) rajan.
Pääindeksit ovat edelleen selvästi vuoden 2022 huipputasoja alempana. Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa, joka on kestänyt kohta vuoden.
Alkuvuosi jatkui positiivisissa tunnelmissa, sillä lähes kaikkien pääsektoreiden viikkokehitys oli positiivinen, lukuun ottamatta terveydenhuoltosektoria. Riskinottohalukkuuden kasvu näkyy edelleen listasta, sillä kaikki parhaiten tuottaneet pääsektorit ovat edellisen viikon tapaan syklisiä. Myös syklisen energiasektorin kehitys kääntyi tällä viikolla positiiviseksi. Energia oli viime viikolla ainoa negatiivisen tuoton tehnyt syklinen sektori.
Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.
Leading alasektoreista paistaa myös selvästi riskihalukkuus, sillä kaikkien alasektoreiden viikkokehitys oli positiivinen. Lisäksi, puolijohde- ja liikennealasektorit nousivat selvästi enemmän kuin pääsektorit. Pankkisektorin kehitys oli myös positiivinen, mutta kehitys jäi pääsektoreiden keskikastin luokkaan. Yhdysvalloissa käynnistyy tällä viikolla pankkien tuloskausi, jolla on iso merkitys pankkisektorin kehityksen kannalta.
Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.
Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.
Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.