Osallistu osakeantiin!

Suomi Fundamentti -salkun vuosi 2022 ja osakkeet vuodelle 2023

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Kokosimme yhteen, miten aikaisempina vuosina vertailuindeksin kevyesti peitonnut mallisalkku pärjäsi vuoden 2022 karhumarkkinassa.

Julkaistu: 10.01.2023 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat Suomi Fundamentti-mallisalkku

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Mallisalkun tavoitteena on pyrkiä voittamaan pitkässä juoksussa markkinat. Vertailuindeksinä salkulla on OMX Helsinki Cap – kokonaistuottoindeksi. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

MIHIN MALLISALKKU SIJOITTAA?

  • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
  • Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
    • Tyypillisesti salkussa on hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Suomi Fundamentin vuosi 2022

Vuosi 2022 oli todella rankka lähes kaikilla sijoitusmarkkinoilla, ja läpi vuoden jatkunut karhumarkkina taklasi myös Suomi Fundamentti -mallisalkun pois nousukäyrältä. Markkinoita heiluttanut korkea inflaatio, keskuspankkien kiristykset sekä Ukrainan sota käänsivät riskisen mallisalkun kuvaajan radikaalisti jo heti vuoden 2022 ensimmäisinä kuukausina. Vaikka Suomi Fundamentti koki muutaman kohtalaisen nousun vuoden aikana, jäi mallisalkun tuotto vuonna 2022 negatiiviseksi 15,4 prosenttia.

Vaikka mallisalkun tuotto jäi negatiiviseksi, ei sen kehitys ole umpisurkea, kun salkun tuottoa vertaa sen vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:iin. Vuonna 2022 vertailuindeksi jäi niin ikään pakkaselle, toki vain -12,7 %. Suomi Fundamentin tuottoero markkinaan oli siis -2,7 %-yksikköä. Tuottoero ei ole erityisen huolestuttava, kun sitä vertaa mallisalkun tuomaan ylituottoon aikaisempina vuosina.

Suomi Fundamentin sisältö

Jäsenille suunnatussa osiossa avaamme Suomi Fundamentti -mallisalkun sisällön, sekä käymme läpi, millaisia muutoksia teimme salkkuun vuoden 2022 aikana.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSIOsallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy