
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 1.
markkinaympäristö osakkeetPörsseissä palattiin takaisin arkeen vuoden vaihteen markkinavapailta maanantain ja tiistain aikana. Vuosi 2022 oli osakkeille apea johtuen erityisesti kovasta inflaatiosta, tiukentuneesta rahapolitiikasta, sekä Ukrainan sodasta ja kiristyneestä maailmanpoliittisesta tilanteesta. Laaja S&P 500 -indeksi laski vuoden aikana reilu 19 prosenttia, teknologia- ja kasvupainotteinen Nasdaq noin 33 prosenttia ja Suomen suurten yritysten OMXH25 13,5 prosenttia. Alkuvuoden seuratuimpia teemoja ovat keskuspankkien toimien vaikutus inflaatioon, vaikutukset talouskasvuun ja Kiinan luopuminen nollatoleranssilinjasta suhteessa koronaan.
FED julkaisi eilen joulukuun kokouksen pöytäkirjat, joiden sisältö jarrutteli markkinoiden odotuksia ohjauskoron laskemisesta jo tämän vuoden aikana. Eilen julkaistiin myös Yhdysvaltojen ISM-ostopäällikköindeksin lukema joulukuulta, joka oli 48,4. Lukema alitti lievästi ekonomistien ennusteet. Alle 50 lukema viestii teollisuustuotannon laskusta edelliseen kuukauteen verrattuna.
Kiinan osakemarkkinat ovat aloittaneet vuoden positiivisissa merkeissä, vaikka koronarajoitusten höllentämisestä on seurannut laaja tartunta-aalto. Hongkongin Hang Seng -indeksi on noussut viime vuoden lopusta 6,4% ja manner-Kiinan CSI 300 -indeksi 2,5%.
Öljyn hinta on ollut alkuvuoden selvässä laskussa. Hintaan ovat vaikuttaneet USA:n taantumapelot, sekä huolet Kiinan lisääntyneiden koronatartuntojen seurauksista.
Eniten seuratuille Yhdysvaltain indekseille vuoden alku on ollut positiivinen. Laaja S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2023 alusta 0,75 %, kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq 0,48 % ja Dow Jones Industrial Average 0,4 %.
Pääindeksit ovat edelleen selvästi vuoden 2022 huipputasoja alempana. Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa, joka on kestänyt kohta vuoden.
Vuodenvaihdos tapahtui positiivisissa tunnelmissa, sillä lähes kaikkien pääsektoreiden viikkokehitys oli positiivinen, lukuun ottamatta päivittäiskulutus- ja energiasektoria. Riskinottohalukkuuden kasvu näkyy listasta, sillä kaikki parhaiten tuottaneet pääsektorit ovat syklisiä energiasektoria lukuun ottamatta. Energiasektorin heikkoa kehitystä selittää laskenut öljyn hinta.
Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.
Leading alasektoreista paistaa myös riskihalukkuus, sillä kaikkien alasektoreiden viikkokehitys oli positiivinen. Puolijohdesektori nousi eniten ja pärjäsi paremmin kuin suurin osa pääsektoreista. Myös liikennealasektori pärjäsi paremmin kuin suurin osa pääsektoreista ja pankkisektorin kehitys oli pääsektoreiden keskikastin luokkaa.
Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.
Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.
Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.