Hannes Kulvikin 10 tärkeintä oppia sijoittajalle
Terho Puustisen tuore kirja Hannes Kulvikista sijoittajana on mielenkiintoista luettavaa. Kirjassa Kulvik listaa sijoittajan 10 tyypillistä ongelmaa, jotka uhkaavat sijoittajan ajattelua. Nämä virheet välttämällä jokainen on parempi sijoittaja.
kirja
osakkeet
sijoittaminen
Hannes Kulvik – tunnettu suomalainen sijoittaja
Hannes Kulvik on yksi Suomen tunnetuimmista sijoittajista. Kirjailija Terho Puustinen teki Kulvikista kirjan, jossa Kulvik paljastaa sijoitusfilosofiansa. Aiheesta tarkemmin Sifterfundin blogissa.
Yksi kirjan mielenkiintoisimmista anneista on Kulvikin 10 tärkeintä oppia sijoittajalle. Kulvik käy läpi virheet, joihin lähes jokainen sijoittaja sortuu. Kulvikin mukaan itse aiheutettujen vaaran paikkojen tunnistaminen pienentää tappioiden riskiä.
Kulvikin 10 ongelmaa, jotka uhkaavat sijoittajan ajattelua
- Ylikorostunut usko omiin kykyihin
- Lyhytjännitteisyys
- Ennustaminen historian perusteella
- Monimutkaisuus on lupaus tuotosta
- Kurin puute
- Taipumus markkina-arvailuun
- Tunteilu
- Altistuminen huhupuheelle
- Varainhoitajan kilpailuttaminen
- Kavereiden kuunteleminen.
Kulvikin opit ovat ikivihreitä. Niihin kannattaa paneutua huolella ja tarkastella kriittisesti omaa käyttäytymistä sijoittajana.
Sorrunko niihin toistuvasti sijoittajana? Ovatko ne heikentäneet salkkuni tuottoa?
1. Ylikorostunut usko omiin kykyihin
Tällä Kulvik tarkoittaa sitä, että sijoittaja uskoo olevansa keskimääräistä taitavampi sijoittaja. Kyseessä on yleismaailmallinen ilmiö. Sijoittamisessa omien taitojen liioittelu saattaa johtua sattuman aiheuttamasta lyhyen aikavälin menestyksestä.
2. Lyhytjännitteisyys
Osa sijoittajista uskoo osaavansa ennakoida markkinoiden liikkeitä ja ennustavansa osakekursseja lyhyellä aikavälillä. Kirja tyrmää tämän uskon, sillä sijoitustutkimus osoittaa, että tällainen näkemys perustuu luuloon, eikä tietoon. Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, jonka perusta on syvällinen analyysi.
3. Ennustaminen historian perusteella
Osakekursseja ei voi ennustaa historian perusteella. Kulvikin mukaan teknisesta analyysista ei ole hyötyä. Hänen mukaan kurssihistoria kertoo tulevaisuudesta yhtä paljon kuin horoskoopit.
4. Monimutkaisuus on lupaus tuotosta
Kulvikin mukaan pankkiirit rakentavat mielellään monimutkaisia sijoitustuotteita, jotka lupaavat korkeita tuottoja. Yleensä, mitä monimutkaisempi sijoitustuote, sitä enemmän pankki tienaa.
5. Kurin puute
Kurin puute on yksi yleisimmistä sijoittajan virheistä. Siihen sortuu lähes jokainen ja se on varmin tapa köyhdyttää salkun arvoa. Sijoittajalla on usein hyvä sijoitusstrategia, mutta hän lipeää siitä, kun markkinatilanne muuttuu yllättäen.
6. Markkina-arvailu
Markkina-arvailussa sijoittajat yrittävät arvata markkinoiden huippuja ja pohjia. Tästä ei ole pitkässä juoksussa mitään hyötyä, sillä väärät arvaukset tuhoavat helposti salkun tuoton.
7. Tunteilu
Tunteet nousevat pintaan etenkin markkinoiden ääritilanteissa. Kun markkinoilla on paniikkimoodi päällä, omat tunteet on vaikea pitää syrjässä ja sijoittaja sortuu usein itsekin paniikkiratkaisuihin. Tunteet on syytä pitää syrjässä ja luottaa omaan sijoitusstrategiaan.
8. Altistuminen huhupuheelle
Sijoittaja saattaa alkaa epäillä omaa näkemystä huhupuheiden perusteella. Tähän sortuu helposti silloin, kun huhu esitetään vakuuttavasti. Silloin on syytä pysähtyä. Onko huhun esittäjä oikeasti paremmin asiaan perehtynyt? Onko sillä oma lehmä ojassa? Joka tapauksessa huhujen perusteella sijoituspäätösten tekeminen johtaa jälleen pitkässä juoksussa salkun arvon sulamiseen ja strategiasta lipsumiseen.
9. Varainhoitajan kilpailuttaminen
Tällä Kulvik tarkoittaa menettelyä, jossa sijoittajalla on useampi varainhoitaja. Joka vuosi sijoittaja tiputtaa heikoiten menestyneet varainhoitajat pois ja kilpailun voittajat jatkavat. Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää tuottoa, vaan kannustaa varainhoitajia riskin ottamiseen. Menettely kannustaa heikoiten kyseisenä vuotena menestyneitä varainhoitajia ottamaan kohtuuttomia riskejä vuoden lopulla saadakseen ”kisaa” johtavat varainhoitajat kiinni.
10. Kavereiden kuunteleminen
Kaverin esittämällä näkemyksellä markkinatilanteesta tai yksittäisestä osakkeesta on helposti voimakas vaikutus sijoittajaan. Se saattaa horjuttaa sijoittajan omaa näkemystä, vaikka kaverin näkemys perustuisi heppoisampaan analyysiin.
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT