New call-to-action

Indeksit kolahtivat lasikattoon – Alamäessä kuukauden alusta

Lokakuusta alkaneen vahvan nousurallin jälkeen suuret osakeindeksit osuivat esteeseen, jonka yli pääsy näyttää tuottavan haastetta.

Julkaistu: 08.12.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Osakeindeksit kolahtivat lasikattoon

S&P 500 -osakeindeksi kipusi kuukauden vaihteessa 200 päivän liukuvan keskiarvon (200 SMA) tuntumaan. Indeksi on kääntynyt 200 SMA:n tuntumasta alamäkeen jokaisella kerralla vuoden 2022 aikana. Miten käy tällä erää?

Pörssipäivän päätöskursseista laskettu edellisen 200 päivän liukuva keskiarvo (200 SMA) on yksi seuratuimpia teknisiä indikaattoreita ja psykologisesti tärkeä virstanpylväs, joka toimii markkinoille usein niin vastus- kuin tukitasona.

Toinen marras-joulukuun vaihteeseen osunut virstanpylväs oli S&P 500:n nousu yli 4000 pisteen. Näillä tasoilla touko- tai elokuun dipistä ostaneet onnenonkijat pystyivät myymään sijoituksensa ilman tappioita, ja monelle lokakuun pohjalta ostaneelle tämä toimi oivana paikkana kuitata tuottoja. Riittääkö markkinassa pontta puskea myyntipainetta vasten ja rikkoa lasikatto?

S&P 500 -osakeindeksi on kääntynyt 200 SMA:n tuntumasta alamäkeen jokaisella kerralla vuoden 2022 aikana. Miten käy tällä erää?

Riski-indikaattorit opportunistisessa markkinaympäristössä

Riski-indikaattorit pyörähtivät marraskuun alussa markkinalaskun hyydyttyä opportunistisesti ”Suosi osakkeita”-tilaan. Sijoittajien keskuudessa vallinnut pessimismi ja markkinan polttoaineena toimivat sijoittajien suuret käteiskassat ennakoivat hyviä tuotto-odotuksia, mikä tarjosi tilaisuuteen nopeasti tarttuvalle sijoittajalle oivallisen ostopaikan.

”Opportunistinen markkinaympäristö” tarkoittaa sitä, että riskit pysyttelevät korkeana, vaikka lyhyellä aikavälillä tuotto-odotukset ovat positiiviset. Vahvan nousujakson jälkeen markkinan polttoaineena toimiva pessimismi ja käteiskassat ovat hiipuneet, ja nousurallissa on jo nähtävillä ensimmäistä rakoilua. Esimerkiksi useat johtavat osakkeet (mm. Apple, Amazon, Tesla jne.) ovat jatkaneet alamäkeä lokakuun puolivälin jälkeen, ja viime päivinä laskuun on liittynyt kasvava joukko osakkeita.

Puhtaan mekanistinen Sijoittaja.fi:n ”Risk on/off”-malli suosii edelleen varovaisen optimistisesti osakkeiden nousukehitystä. Nousun hiipuessa tai markkinan kääntyessä ensimmäisiä merkkejä ovat tyypillisesti Markkinariskien lyhyen suunnan nousukäänne ja Sentimenttimallin siirtyminen nousun hidastuessa ”vihreältä valolta” neutraaliin ”keltaiseen valoon”. Kumpikaan näistä ei ole vielä toteutunut, mutta liikennevaloja on nyt seurattava tarkasti.

Markkina pähkinänkuoressa

 • Markkinariski-indikaattori laskussa.
 • Finanssiriskit yhä matalalla tasolla.
 • Sentimentti-indikaattori syys-lokakuussa 10 vuoden pohjalukemissa. Vastaavia lukemia edellisen kerran finanssikriisin aikaan.
  • Takana teknisesti kesän pohjia voimakkaammin ylimyyty markkina.
  • Sentimenttimalli antoi vahvistuksen nousukäänteen alulle ja pitää yllä ”nousurallisignaalia”.
 • Momentti-indikaattorin mukaan osakemarkkina on neutraalin ja karhumarkkinan rajamailla.
  • Markkinoilla käynnissä karhumarkkinan nousuralli.
  • Lyhyellä aikavälillä nousu on pääosin laaja-alaista joskin heikkenevää.
 • Fundamenttiriskit kasvussa:
  • Likviditeetti tiukentumassa monin paikoin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pankkien antolainaus yrityksille tiukentunut voimakkaasti, mikä historiallisesti on ennakoinut kiristyvää työllisyystilannetta n. 6–12 kk viiveellä.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy