Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet

Fintech-yhtiöt muuttavat perinteistä finanssialaa uusilla innovatiivisilla ratkaisuilla. Fintech on megatrendi, jonka odotetaan kasvavan peräti 20 prosentin vuosivauhtia. Lue analyysimme fintech-osakkeista, jotka ovat yksi vuoden 2023 sijoitusteemoistamme.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fintech-yhtiöt muuttavat perinteistä finanssialaa uusilla innovatiivisilla ratkaisuilla. Fintech on megatrendi, jonka odotetaan kasvavan peräti 20 prosentin vuosivauhtia. Lue analyysimme fintech-osakkeista, jotka ovat yksi vuoden 2023 sijoitusteemoistamme.

Fintech on megatrendi

Fintech, eli finanssiteknologia, on yksi mielenkiintoisimmista ja nopeasti kasvavista toimialoista. Kyseessä on globaali megatrendi, joka on muuttanut ja muuttaa tulevaisuudessa perinteistä finanssi- ja pankkisetkroria.

Fintech-yhtiöt tarjoavat asiakkailleen laajan valikoiman erilaisia finanssipalveluita, kuten rahoitus-, maksu- ja sijoituspalveluita. Fintech matkustaa teknologisen kehityksen aallonharjalla ja disruptoi perinteistä rahoitusalaa tarjoamalla asiakkaille uusia palveluja perinteisten pankkien ja luottoyhtiöiden sijaan. Fintech-tuotteet ja palvelut muuttavat ymmärrystämme siitä, miten voimme käsitellä maksuja, hallita rahojamme ja sijoituksiamme, tai hakea rahoitusta.

Viime vuosina varsinkin maksupalveluiden siirtyminen verkkoon on ollut yksi keskeisimmistä fintech-trendeistä. Esimerkiksi pandemia-aikana ihmiset alkoivat välttää käteisellä maksamista, jolloin mobiilimaksaminen, verkkomaksaminen, lähimaksaminen kasvoivat voimakkaasti. Tällä hetkellä korkea inflaatio ja korkojen nousu vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen varsinkin harkinnanvaraisten tavaroiden osalta, mutta kuluttajat käyvät yhä kauppaa verkossa, mikä hyödyttää maksamiseen erikoistuneita fintech-osakkeita.

Peräti 20 prosentin vuosittainen markkinakasvu

Adroit Market Researchin tutkimusraportin mukaan fintech-sektorin markkinakoko vuonna 2020 oli 111 miljardia dollaria ja sen ennustetaan kasvavan 20 prosentin vuotuista kasvuvauhtia 700 miljardiin dollariin vuonna 2030.

Globaaleja fintech-markkinoita (financial technology) ohjaa asiakkaiden kasvava tarve sähköisille kaupankäynnin ja mobiilipankkialustoille, jotka tarjoavat käyttäjäystävällisemmän ympäristön rahoitustapahtumien suorittamiseen. Yritysten fintech-tarpeen odotetaan kasvavan, kun pankit ja vakuutusyhtiöt korvaavat vanhentuneita käyttöjärjestelmiä yhä useammin uusimmilla teknologioilla.

Fintech-markkinoiden odotetaan hyötyvän tulevina vuosina digitaalisten maksujen lisääntyvästä käyttöönotosta, investoinneista teknologiapohjaisiin ratkaisuihin, tukevista viranomaissäännöksistä ja IoT-laitteiden lisääntyvästä käytöstä. Sähköisen kaupankäynnin alustojen lisääntyvä käyttö eri talouksissa sekä lisääntynyt älypuhelinten käyttö ovat valmistaneet tietä useammille fintech-sovelluksille. Esimerkkejä näistä innovaatioista ovat mobiililompakot, digitaalinen raha, paperittomat lainat jne.

Fintech-sektoriin sijoittaminen ETF:n avulla

Yksittäisten osakkeiden sijaan sijoittaja voi ottaa näkemystä fintech-sektorista myös hajautetun ETF:n avulla. Eurooppaan listattu Invesco KBW NASDAQ Fintech UCITS ETF pyrkii saavuttamaan vertailuindeksinsä nettokokonaistuoton, vähennettynä palkkiot, kulut ja transaktiokustannukset. Vertailuindeksi tarjoaa altistuksen noin 50 yhdysvaltalaiseen yhtiöön, jotka hyödyntävät teknologiaa rahoitustuotteiden ja -palveluiden tarjoamiseen.

  • Vertailuindeksi: KBW NASDAQ Financial Technology -indeksi
  • Rakenne: Synteettinen
  • Hallinnointikustannukset: 0,49 % p.a.
  • YTD-tuotto: -22,5 %

Fintech-sektori on laskenut muiden teknologiaosakkeiden mukana vuonna 2022. Tässä artikkelissa olemme selittäneet syitä laskun takana. Tutkimusraportin perusteella megatrendi ei ole kadonnut mihinkään, joten sektoriin pääsee nyt kiinni selvästi aiempaa edullisemmin. Fintech-osakkeiden käänne voi hyvinkin tapahtua vuoden 2023 aikana.

Invesco KBW Nasdaq Fintech ETF:n kurssikehitys, lähde TradingView

Viisi mielenkiintoista fintech-osaketta

Jäsenosiossa tutustumme tarkemmin viiteen johtavaan fintech-sektorin yritykseen sekä sektorin lähitulevaisuuden näkymiin.

Fiserv Inc

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä luet tämän artikkelin ja tuhansia muita artikkeleita. Lisäksi saat Sijoittaja360 -palvelun sijoittajan työkalut käyttöösi. Vertaile helposti osakkeita, ETF: ä ja rahastoja. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat