Analyysissa houkuttelevat tähtiosakkeet AMD ja Qualcomm

AMD ja Qualcomm ovat siruyhtiöiden parhaimmistoa. Osakkeita on lyöty vuonna 2022 selvästi ja osakkeiden arvostustasot ovat jo houkuttelevat. Tuoreet tulosraportit kertovat, että sirumarkkinan heikkous jatkuu vielä, joten paras ostohetki on edessäpäin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

AMD ja Qualcomm ovat siruyhtiöiden parhaimmistoa. Osakkeita on lyöty vuonna 2022 selvästi ja osakkeiden arvostustasot ovat jo houkuttelevat. Tuoreet tulosraportit kertovat, että sirumarkkinan heikkous jatkuu vielä, joten paras ostohetki on edessäpäin.

AMD:n tulos

AMD:n eli Advanced Micro Devices antoi lokakuussa tulosvaroituksen. Sirutoimitukset olivat odotettua heikommat PC-markkinoilla. AMD on valmistautunut siihen, että PC-markkinat ovat heikkoja myös tilikauden viimeisellä neljänneksellä

AMD:n Q3-tuloksen avainluvut

 • Oikaistu EPS: $0,67 ($0,68 analyytikoiden konsensusennuste)
 • Liikevaihto 5,57 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 29 % (5,62 miljardia dollaria analyytikoiden konsensusennuste)
 • Operatiivinen liikevoitto 1,3 miljardia dollaria

AMD arvioi neljännelle kvartaalille liikevaihdoksi 5,5 miljardia (+- 300 miljoonaa), joka tarkoittaisi 14 prosentin kasvua. Bruttokatteen AMD odottaa olevan 51 prosenttia.

Datakeskussegmentti on AMD:n kasvun ajuri

AMD sanoi, että sen Data Center -segmentti tuotti 1,61 miljardin dollarin liikevaihtoa kolmannella tilikaudella, missä on 45 % kasvua. Segmentti jäi hieman alle 1,64 miljardin dollarin analyytikkokonsensuksen.

Johdon mukaan lähiaikoina pilvitoimittajilla on havaittavissa kysynnän lievää hiipumista, mutta keskipitkällä aikavälillä vuoteen 2023 mennessä johto odottaa näiltä markkinoilta kasvua. Pilvipalveluasiakkaat siirtävät edelleen enemmän sirutilauksia AMD:lle.

Pelaamisen segmentti kasvoi 14 % 1,63 miljardiin dollariin, joka oli analyytikoiden ennusteiden mukainen. Embedded-segmentti, joka sisältää hankitun Xilinxin myyntiä, tuotti 1,3 miljardia dollaria, mikä oli konsensuksen mukainen.

AMD varoitti ennakkoon PC-segmentin pudotuksesta. Segmentin liikevaihto oli 1,02 miljardia dollaria, jossa laskua peräti 40 %. Gartnerin mukaan PC-markkina romahti Q3:lla 20 prosenttia, joka oli historian suurin pudotus.

AMD:n osake

AMD:n kurssi on tullut vuoden alusta alas yli 60 prosenttia eli lähes kaksi kertaa enemmän mitä Nasdaq on laskenut.

Kuva: eToro.

AMD löytyy myös eToron valikoimasta. eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Katso AMD:n tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Qualcommin ohjaus oli suuri pettymys

Qualcommin neljännen kvartaalin tulos oli lähes täysin ennusteiden mukainen ja liikevaihdon osalta hieman parempi, mutta heikko ohjeistus ajoi kurssin yli kahdeksan prosentin laskuun jälkipörssissä. Qualcommin kurssi oli jo ennen tulosjulkistusta pudonnut neljä prosenttia.

Qualcomm arvioi osakekohtaisen tuloksen olevan seuraavalla kvartaalilla 2,25-2,45 dollaria osakkeelta ja liikevaihdon noin 9,2-10 miljardia dollaria.

Qualcommin ennuste jäi analyytikoiden arvioista, niin paljon että kurssisyöksy olisi voinut olla paljon rajumpikin. Analyytikoiden EPS ennuste oli keskimäärin 3,45 dollaria, joten Qualcommin antama lukema oli noin 30 – 50 % ennustetta heikompi.

Liikevaihdon osalta analyytikot ennustivat 12 miljardia dollaria, joka oli noin 20 – 30 % todellista lukua optimistisempi.

Qualcommin Q4-tuloksen avainluvut

 • Oikaistu EPS: $3,13 ($3,13 analyytikoiden konsensusennuste)
 • Liikevaihto 11,39 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 22 % (11,37 miljardia dollaria analyytikoiden konsensusennuste)
 • Operatiivinen liikevoitto 2,87 miljardia dollaria, kasvua vuodentakaiseen kolme prosenttia

Qualcommin liiketoimintasegmentit ylsivät pääasiassa analyytikoiden ennusteisiin. Vain QTL segmentti eli Qualcomm Technology Licensing jäi analyytikoiden ennusteista noin 8 %. Segmentin liikevaihto oli 1,44 miljardia dollaria. Suurin segmentti QCT (Qualcomm CDMA Technologies) kehittää integroituja piirejä ja järjestelmäohjelmistoja, joita käytetään 3G, 4G ja 5G -mobiililaitteissa, langattomissa verkoissa ja muussa kulutuselektroniikassa kuten puhelimien siruissa. QCT-segmentin liikevaihto oli 9,9 miljardia dollaria (analyytikoiden ennute 9,87) ja kasvoi vuoden aikana noin 28 %.

Qualcomm on vahva matkapuhelimissa

Qualcommin siruja käyttävät käytännössä kaikki merkittävät puhelimien valmistajat kuten Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei ja OnePlus.

Apple on tosin kehittämässä omaa sirutuotantoaan ollakseen vähemmän riippuvainen Qualcommista, mutta käyttää todennäköisesti vielä ensi vuonna Qualcommin siruja.

Qualcomm ei itse valmistaja siruja vaan sirut valmistaa maailman suurin puolijohteiden valmistaja eli Taiwan Semiconductor Manufacturing, joka on useiden siruyhtiöiden alihankkija. Katso Taiwan Semiconductor Manufacturingin kurssi ja tiedot täältä*.

Qualcommin toimitusjohtaja Christiano Amonin mukaan puolijohdeteollisuutta painavat ”makrotalouden tuulet”, joille Qualcomm ei ole myöskään immuuni. Eli valuuttakurssimuutokset, inflaatio ja orastava taantuma painavat myös Qualcommin tulosta.

Qualcomm on omien sanojensa mukaan hyvässä asemassa, vaikka taloustilanne globaalisti on huonontumassa. Yhtiö on muun muassa lopettanut väliaikaisesti rekrytoinnin.

Qualcommin osake

Qualcommin kurssi on tullut alas vuoden alusta noin 40 prosenttia.

Kuva: eToro.
Katso Qualcommin tiedot eTorosta* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoittajan näkökulma

Qualcomm ja AMD ovat molemmat erinomaisia siruyhtiöitä. Osaketyökalun pisteiden perusteella Qualcomm on parempi, mutta pisteytys ei vielä huomioi tuoreita tulosraportteja. Qualcomm on hieman laadukkaampi ja parempi osinkoyhtiö. AMD vastaavasti parhaita kasvuyhtiöitä.

Tunnusluvuilla mitattuna AMD on kovempi kasvaja, mutta Qualcomm on kannattavampi. Tase on AMD:lla vahvempi.

Molemmat yhtiöt kärsivät juuri nyt heikentyneestä sirumarkkinasta. AMD:ta painaa erityisesti PC-markkinan heikkous. Qualcommia matkapuhelinmarkkinan lasku Q4:lla. Yleensä sirumarkkinoiden taantuma on kestänyt 2-3 kvartaalia. Q3 oli jo odotuksia heikompi ja Q4 tulee olemaan poikkeuksellisen heikko. Markkina tuskin kääntyy vielä Q1:llä, mutta Q2:lla, viimeistään vuoden 2023 toisella vuosipuoliskolla sirumarkkinan voi olettaa elpyvän. Molempien osakkeiden kurssit tulevat ennakoimaan markkinakäännettä noin 3 kuukautta ennakkoon.

Qualcomm on näistä osakkeista edullisempi P/E-luvulla 8,4 käyttäen 2022 tulosennustetta (joka tosin voi laskea heikon ohjauksen vuoksi). AMD:n P/E-luku on 16,2, mikä on AMD:n viime vuosiin verrattuna edullinen. Ennakoimme, että AMD:n kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa Qualcommia voimakkaampana. Molemmat osakkeet sopivat pitkään salkkuun, mutta paras ostohetki voi olla vielä edessä päin. Pieni seurantasiivu ei kuitenkaan välttämättä ole pahitteeksi.

Sijoita AMD:n tai Qualcommin osakkeeseen ilman välityskuluja

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut AMD:n osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.
Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat