Northcrypto

Osakemarkkinan riskit nousussa! Riskimalli: ”Vältä osakkeita”

Osakemarkkinoiden luisu jatkui kuun vaihteessa, ja riskimalli siirtyi kohonneen riskin ”Vältä osakkeita” -ympäristöön. Mikä sai riskimallin heilahtamaan, ja mitä markkinoilta voi odottaa lähiaikoina?

Julkaistu: 07.09.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Riskimalli ”Vältä osakkeita” -ympäristöön

Viime viikon artikkelissa Syysdipin pohja lähestyy – Seuraa korkojen käännettä! arvelimme, että markkinoilta voi odottaa lisää rytinää sijoittajien reagoidessa Fedin pääjohtaja Powellin puheen jälkimaininkeihin. Rytinää toden totta saatiin ja lunta tuli tupaan.

Riskimalli siirtyi odotetusti ”Vältä osakkeita” -ympäristöön, kun osakemarkkinan riskit jatkoivat nousua syyskuun alussa. Erityisen voimakkaasti riskien nousu näkyi markkinariski-indikaattorissa, jonka lyhyt suunta kääntyi nousuun jo pari viikkoa sitten. Pitkäkestoinen riskien nousu sai myös tasoitetun markkinariski-indikaattorin nousuun ja siirsi riskimallin punaiselle.

Riskien noustua toistamme edellisviikon markkinakatsauksessa nostetun teesimme: Odota parempia ostopaikkoja ainakin, kunnes korkomarkkinoilla nähdään käänne. Selkeitä merkkejä osakemarkkinan syysdipin pohjan lähestymiselle olisivat:

 1. sijoittajien ylenpalttinen pessimismi ja
 2. valtionlainojen hintojen nousukäänne (ts. korkojen käännös laskuun).

Sentimentti ei ole (vielä) yhtä pessimistisissä lukemissa kuin kesäkuussa, eikä korkojen käännettä olla vielä nähty, joten osakkeiden laskupaine jatkuu. Myös Markkinaympäristön riskimalli palaa ”Suosi osakkeita” -ympäristöön, kun riskiympäristössä nähdään selkeä käänne parempaan.

Riskimalli siirtyi odotetusti ”Vältä osakkeita” -ympäristöön, kun osakemarkkinan riskit jatkoivat nousua syyskuun alussa.

Riskiympäristö lyhyesti

 • Markkinariskit rivakassa nousussa.
  • Riskejä ajaa ylöspäin etenkin kuukauden vaihteen ympärillä nähty riskilainojen korkoerojen kasvu.
 • Finanssiriskit vielä matalalla tasolla, mutta suunta on nouseva.
 • Sentimentti on matalalla, mutta ei (vielä) yhtä pessimistisissä lukemissa kuin kesäkuussa.
 • Momentti-indikaattorin mukaan osakemarkkina on karhumarkkinassa.
  • Tässä ympäristössä nähdään osakemarkkinan voimakkaimmat nousut ja laskut.
  • Lasku on laaja-alaista: valtaosa yksittäisistä osakkeista 20, 50 ja 200 pv liukuvan keskiarvon alapuolella.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy