Northcrypto

Tuoreessa laskussa parhaiten ja huonoiten pärjänneet osakkeet

Osakkeet ovat viimeisen parin viikon aikana olleet jälleen laskusuunnassa. Mitkä osakkeet ovat pitäneet pintansa laskussa ja mitkä kärsineet eniten?

Julkaistu: 30.08.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Osakkeet jälleen laskussa

Osakekurssit ovat jälleen olleet laskussa sekä Suomessa että maailmalla. Markkinat olivat kovassa nousussa elokuun alkupuolella kesä-heinäkuun pohjalukemien jälkeen, mutta nyt osakkeet ovat tulleet alas reilun viikon ajan. Viime perjantaina lasku kiihtyi Fedin Powellin puheen jälkeen. S&P 500 -indeksi on laskenut lähes 7 prosenttia elokuun puolenvälin huipuista, ja teknologiapainotteinen Nasdaq 100 on tippunut noin 9 prosenttia. Helsingin pörssin yleisindeksi tippui vajaa 5 prosenttia, mutta se ei toisaalta ollut noussut yhtä paljon pohjista.

Osakemarkkina tulee vielä jatkossa olemaan hyvin volatiili, joten vaikka markkinalasku jäisi tältä osaa lyhyeen, niin vastaavanlaisia korjausliikkeitä tullaan varmasti näkemään. Sijoittajan on syytä pohtia minkälaiset osakkeet kärsivät eniten markkinoiden korjausliikkeissä, ja mitkä taas pitävät parhaiten pintansa.

Tarkastelemme tässä artikkelissa osakkeita Helsingin pörssistä ja ulkomailta, jotka ovat pärjänneet suhteellisen hyvin viimeisen viikon aikana, ja mitkä osakkeet taas ovat kärsineet eniten. Osakkeita tarkastelemalla voi pyrkiä hahmottamaan miten minkäkin tyyliset osakkeet käyttäytyvät tulevissa laskuissa.

Parhaiten ja huonoiten pärjänneet osakkeet

Alla olevissa taulukoissa on screenattu osaketyökalujen yhtiöitä sekä suomalaisten että ulkomaisten osakkeiden osalta tarkastelemalla viimeisen viikon tuottojen perusteella huonoiten ja parhaiten pärjänneitä yhtiöitä. Viikon tuotto on laskettu 29.8.2022 maanantain päätöshinnoilla, eli maanantain laskupäivä näkyy tuottoluvuissa. Ulkomaisilla osakkeiden osalta vähimmäismarkkina-arvoksi on määritelty $100 miljardia, ja suomalaista osakkeista on valittu likvideimmät osakkeet, eli sellaiset osakkeet, joilla käydään pörssissä paljon kauppaa.

Helsingin pörssin yhtiöt

Helsingin pörssin yhtiöistä hyvin ovat pärjänneet Neste, Vaisala, Enento, Citycon ja Sampo. Teollisuusosakkeista yllättävän hyvin nykyiseen markkinatilanteeseen nähden ovat suoriutuneet Cargotec ja Wärtsilä. Teollisuusosakkeet ovat syklisiä, jotka yleensä laskevat indeksiä enemmän korjausliikkeissä. Tämän joukon osakkeet tuovat turvaa salkkuun nykyisessä markkinaympäristössä. Etenkin Neste, Sampo ja Citycon ovat kohtuu turvallisia valintoja.

Nykyisessä markkinatilanteessa taas heikosti ovat pärjänneet Qt Group, Marimekko, Kesko, Detection Technology ja Harvia. Keskoa lukuun ottamatta kaikki yhtiöt ovat kasvuyhtiöitä. Nämä osakkeet vaikuttavat olevan nykyisessä markkinaympäristössä vaarallisia osakkeita laskujaksojen aikana.

Ulkomaiset yhtiöt

Ulkomaisista suuryhtiöistä parhaiten ovat pärjänneet öljy-yhtiöt, kuten ConocoPhillips, Exxon, Shell ja Chevron. Materiaalisektorilta hyvin on pärjännyt Yara International. Defensiivisistä yhtiöistä hyvin on pärjännyt T-Mobile ja AstraZeneca. Myös juomayhtiöt ovat pärjänneet suhteellisen hyvin, eli PepsiCo, Coca-Cola ja Carlsberg. Tämä osakejoukko on kohtuu turvallinen nykyisessä markkinatilanteessa. Öljy-yhtiöistä salkkuun riittää 1-2 kappaletta, ettei niiden paino nouse liian suureksi, jos öljyn hinta kääntyykin laskuun taantuman johdosta.

Ulkomaisista suuryhtiöistä heikosti ovat pärjänneet kasvu- ja teknologiaosakkeet, kuten Salesforce, Adobe, H&M, Nvidia ja Microsoft. Teknologiaosakkeet eivät ole vielä turvallisilla vesillä ja nykyinen markkinaympäristö rokottaa kasvuosakkeita laskumarkkinoissa, eli nämä osakkeet ovat vaarallisia laskun aikana. Nvidia ja Microsoft kärsivät tällä hetkellä myös heikosta gaming-sektorista.

Mitä huomioida jatkossa?

Historia ei ole tae tulevasta, eli artikkelissa luetellut osakkeet eivät välttämättä käyttäydy samalla tavalla tulevissa laskuissa kuin miten ne ovat nyt käyttäytyneet. Listoista voi kuitenkin saada käsitystä minkälaiset osakkeet pärjäävät suhteellisen hyvin nykyisessä markkinatilanteessa ja mitkä ovat riskisiä.

Vaikka nyt nähty markkinalasku jäisi lyhyeksi, syksyn aikana on varmasti luvassa lisää heiluntaa. Mikäli tulevien kurssilaskujen miettiminen aiheuttaa unettomia öitä, kannattaa sijoittajan suosia osakkeita, jotka selvisivät hyvin tuoreesta laskusta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy