New call-to-action

Markkinaympäristö: Inflaatio laski odotetusti

Kurssit laskuun Yhdysvalloissa taustalla inflaatio

Yhdysvaltojen joulukuun inflaatio oli 6,5 prosenttia ja pörssit reagoivat siihen laimean positiivisesti. Lukema oli ennusteiden mukainen. Miten markkina kehittyy tästä eteenpäin?

Julkaistu: 12.01.2023 Kirjoittaja:

FED inflaatio korot markkinaympäristö

Yhdysvaltojen joulukuun inflaatio alimillaan yli vuoteen

Yhdysvaltojen inflaatioluvut olivat jälleen odotettu makroluku ja kertovat siitä, että Fedin koronnostot purevat. Inflaatio laski 6,5 prosenttiin joulukuussa. Inflaatiolukujen julkistus heiluttaa vahvasti markkinoita, sillä odotuksia korkeampi inflaatio tarkoittaisi, että Fedin olisi jatkettava aggressiivista koronnostopolitiikkaansa. Matalampi inflaatio vastaavasti kertoisi, että tehdyt koronnostot purevat ja näiden suhteen riittäisi jo rauhallisempi tahti.

Joulukuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 6,5 % (Odotus 6,5 %, edellinen kuukausi 7,1 %)
  • Ydininflaatio 5,7 % (Odotus 5,7 %, edellinen 6,0 %)

Inflaatio laski edellisestä kuukaudesta 0,1 % verrattuna viime kuukauteen Yhdysvaltojen ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruuan ja energian hinnanmuutokset, nousi edelliskuusta 0,3 %-yksikköä. Molemmat inflaatiolukemat olivat odotuksien mukaiset.

Osakkeet nousuun – korot laskuun

Osakkeet reagoivat laimean positiivisesti ennusteiden mukaisiin inflaatiolukuihin. Osakkeet ovat olleen viimeisen viikon hieman nousussa, mutta ovat muutaman prosentin alempana kuin marraskuun inflaatiolukujen jälkeen.

Yhdysvaltojen kymmenenvuotisten lainojen korot laskivat lievästi inflaatiolukujen julkaisun jälkeen. Korot laskivat noin 3,52 prosenttiin. Euro jatkui vahvistumistaan suhteessa dollariin ja on lähellä 1,08 tasoja.

Fedin seuraava kokous on tammikuun lopussa

Inflaatio on ollut tärkein yksittäinen tekijä osakemarkkinoiden heikkoon kehitykseen. USA:n keskuspankki Fed on taistellut inflaatiota vastaan nostamalla ohjauskorkoa rajusti. Fed on tehnyt seitsemän koronnostoa pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 4,25 – 4,50 prosenttia.

Koronnostot ovat purreet ja inflaatio on laskenut selvästi kesän huippulukemista. Fedille voisi tammikuun lopun kokouksessa riittää jopa 0,25 prosenttiyksikön koronnosto. Edellinen koronnosto oli 0,50 prosenttiyksikköä.

Sijoittajan ei kuitenkaan kannata odottaa, että Fed vielä lopettaisi koronnostoja tai palaisi elvyttävään politiikkaan. Fed ei halua toistaa 70-80-luvun virheitä. Jos rahapolitiikkaa löysennetään liian nopeasti, inflaatio ampuu takaisin ylös.

Seuraavaksi markkinoiden katseet suuntaavat alkavaan tuloskauteen. Kuluvalla viikolla USA:n suuret pankit aloittavat tuloskauden. Näiden tulokset kertovat paljon talouden tilasta. Analyytikot odottavat S&P 500 -indeksin yhtiöiltä tuloslaskua Q4-kaudelta.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy