Northcrypto

Markkinaympäristö: Inflaatio laski odotusten mukaisesti

Kurssit laskuun Yhdysvalloissa taustalla inflaatio

Yhdysvaltojen helmikuun inflaatio oli 6,0 prosenttia ja lukema oli ekonomistien ennusteiden mukainen. Miten inflaatiolukuja tulisi tulkita?

Julkaistu: 14.03.2023 Kirjoittaja:

FED inflaatio korot markkinaympäristö

Yhdysvaltojen helmikuun inflaatio alimillaan yli vuoteen

Yhdysvaltojen inflaatioluvut ovat viime kuukausina olleet laskusuunnassa, kun Fedin koronnostot alkavat purra hintojen nousutahtiin. Helmikuussa inflaatio laski jo kahdeksannen peräkkäisen kuukauden ajan, ollen 6,0 %. Lukema osui myös ekonomistien ennusteisiin. Inflaatiolukujen julkaisu on heiluttanut viimeisen vuoden aikana usein markkinoita, mikäli luvut ovat poikenneet selvästi ennusteista. Odotuksia korkeampi inflaatio viestisi siitä, että Fedin olisi jatkettava aggressiivista koronnostopolitiikkaa, kun taas odotuksia matalampi inflaatio kertoo tehtyjen koronnostojen purevan ja tämän suhteen riittäisi jo rauhallisempi tahti.

Helmikuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 6,0 % (Odotus 6,0 %, edellinen kuukausi 6,4 %)
  • Ydininflaatio 5,5 % (Odotus 5,5 %, edellinen kuukausi 5,6 %)

Kuukausitasolla mitattuna inflaatio nousi 0,4 % edelliskuusta. Yhdysvaltojen ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruuan ja energian hinnanmuutokset, nousi kuukausitasolla 0,5 %.

Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Lähde: Trading Economics

Markkinoilta vaisu reaktio

Inflaatiolukujen julkaisu nostatti jälleen volyymia markkinoilla, mutta lukujen osuessa ennusteisiin olivat pörssireaktiot melko vaisuja. S&P 500 -indeksin futuurit olivat noin 0,5 % nousussa noin 3935 pisteessä. Myös Nasdaq-indeksin futuurit olivat lievästi nousussa. Yhdysvaltojen kymmenvuotisten lainojen koroissa nähtiin lievää edestakaista liikettä, samoin kuin dollarin ja euron välissä valuuttakurssissa.

S&P 500 -indeksin futuurit inflaatiolukujen julkaisuajankohtana. Lähde: TradingView

Fed seuraa tarkasti inflaation kehitystä

Inflaatio on ollut tärkein yksittäinen tekijä osakemarkkinoiden heikkoon kehitykseen. USA:n keskuspankki Fed on taistellut inflaatiota vastaan nostamalla ohjauskorkoa rajusti. Fed on tehnyt kahdeksan koronnostoa pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 4,50–4,75 prosenttia. Useana kuukautena peräkkäin laskenut inflaatio kertoo koronnostojen purevan hintojen nousuun, ja vuositason inflaatio on jo laskenut selvästi kesäkuun 9,1 prosentin huippulukemista.

Kuukausitason inflaatiotahti on ollut vuoden 2023 kahden ensimmäisen kuukauden aikana hieman nopeampaa kuin niitä edeltäneiden kahden kuukauden aikana. Toisaalta inflaatiokoria laskettaessa noin kolmasosa selittyy niin sanotun Shelter-komponentin ansiosta, joka nousi helmikuussa 0,8 %. Shelterin, eli ”suojan”, laskentatavan on nähty lähinnä kuvaavan mennyttä kehitystä, eikä siksi välttämättä kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta. Asumiseen liittyvien kustannusten, kuten vuokrakustannusten, odotetaan laskevan kuluvan vuoden aikana.

Fedin seuraava korkokokous on 22.3.2023 ja markkinat odottavat Fedin nostavan ohjauskorkoa jälleen 0,25 prosenttiyksikköä. Fed oli kerennyt signaloimaan keskuspankin olevan tarvittaessa valmiina nostamaan ohjauskorkoa aikaisempia odotuksia korkeammalle tasolle, mikäli inflaatio ei näyttäisi jäähtymisen merkkejä. Toisaalta viime päivien myllerrys pankkisektorilla on herättänyt spekulaatiota siitä, että Fed signaloisi pian pysäyttävänsä koronnostot ainakin toistaiseksi. Fed joutuu nyt entistä tarkemmin tarkkailemaan miten sen koronnostot vaikuttavat talouteen.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy