Osakkeilla historiallisen heikko ensimmäinen puoli vuotta – Pahin lasku yli 50 vuoteen

Osakemarkkinoilla on nähty historiallisen heikko ensimmäiset kuusi kuukautta vuonna 2022. Mitä sijoittaja voi odottaa markkinalta näin kovan laskun jälkeen?

Lauri Nikula
Lauri Nikula

Osakemarkkinoilla on nähty historiallisen heikko ensimmäiset kuusi kuukautta vuonna 2022. Mitä sijoittaja voi odottaa markkinalta näin kovan laskun jälkeen?

Vuoden 2022 ensimmäiset kuusi kuukautta takana

Ensimmäinen puolikas vuodesta 2022 on nyt takana päin. Osakkeille vuosi on ollut erittäin haastava. Karhumarkkinassa oleva S&P 500-indeksi laski ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 20 prosenttia, pahimman ensimmäisen kuuden kuukauden laskun jopa 52 vuoteen. Teknologiapainotteinen NASDAQ 100-indeksi on ollut jo pidempään karhumarkkinassa, ja sen ensimmäiset kuusi kuukautta päätyivät lähes 30 prosentin laskuun.

S&P 500 ja NASDAQ 100 indeksoitu tuotto vuonna 2022

Näin kova alkuvuoden lasku markkinoilla on erittäin harvinaista. Historiassa yli 15 prosentin pudotukset S&P 500 indeksissä ensimmäisen puolen vuoden aikana ovat johtaneet indeksin positiiviseen tuottoon vuoden toisen puoliskon aikana, mutta historia ei toki ole tae tulevasta tässä tapauksessa.

Vuoden toiselle puolikkaalle taantuman pelossa

Vuoden 2022 toista puolikasta varjostaa pelot talouden taantumasta. Inflaatio laukkaa korkealla tasolla Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja keskuspankeilla on haastava tehtävä sen hillitsemiseksi. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on jo nostanut ohjauskorkoa vaihteluvälille 1,50–1,75 ja lisäkoronnostoja odotetaan koko loppuvuoden ajalle. Euroopan keskuspankki on kertonut aloittavansa koronnostot heinäkuussa.

Korkojen nostolla keskuspankki pyrkii saamaan kiihtyvän inflaation kuriin, mutta pelkona on, että nousevat korot hidastavat taloutta merkittävästi ja ajavat sen taantumaan. Taantuman määritelmänä on maan bruttokansantuotteen laskeminen kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä, eli tilannetta, jossa talouskasvua ei ole ollut puoleen vuoteen. 

Se, että ajautuuko talous lopulta taantumaan keskuspankkien toimesta voi olla merkittävääkin osakemarkkinoiden kehityksen kannalta. Historiallisesti karhumarkkinat ilman taantumaa ovat kestäneet huomattavasti lyhyemmän ajan kuin karhumarkkinat yhdistettynä taantumaan. Myös indeksitason tuotto on laskenut enemmän karhumarkkinoissa, joita yhdistää taantuma.

S&P 500 ja Yhdysvaltojen taantumat 2000-luvulla

Sijoittajat odottavat nyt kuumeisesti merkkejä inflaation laantumisesta, sillä se antaisi osakemarkkinoille tilaa nousuun. Koronnostojen nähdään olevan ennätyskorkeaan inflaatioon nähden pienempi paha, sillä inflaatio syö yritysten kannattavuutta ja laskee kuluttajakysyntää. Toisaalta korkojen nousu hidastaa yritysten investointeja liiketoimintaansa nousevien korkokustannusten myötä.

Mikäli inflaatio ei näytä laantuvan, voi Fed joutua nostamaan ohjauskorkoa odotettua nopeampaa tahtia, jolloin pelko taantumasta kasvaa. Mikäli taantumaa ei tulisi, osakemarkkinoiden pohjat voivat häämöttää loppuvuoden puolella, mutta taantuma todennäköisesti pidentää karhumarkkinan kestoa. Kun osakemarkkinoiden käänne lopulta tapahtuu, markkina tarjoaa todennäköisesti kovia tuottoja osakkeille.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat