Yhdysvaltojen syyskuun inflaatio ylitti ennustetun tason

Yhdysvaltojen inflaatio ylitti syyskuussa 2024 ekonomistien ennustaman tason, vaikka lukema olikin edelliskuuta matalammalla tasolla. Keskuspankit ovat siirtyneet elvyttävälle rahapolitiikalle.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen inflaatio ylitti syyskuussa 2024 ekonomistien ennustaman tason, vaikka lukema olikin edelliskuuta matalammalla tasolla. Keskuspankit ovat siirtyneet elvyttävälle rahapolitiikalle.

Mikä on inflaatio?

Inflaatio määritellään usein hintojen nousuprosessiksi (hyödykkeet, tavarat, palvelut, työvoima ja varat). Inflaatio on aina läsnä, mutta etenkin Euroopassa se oli hyvin matalalla tasolla vuoteen 2021 asti. Inflaation taustatekijöitä ovat väestön- ja varallisuudenkasvu. Niin kauan kuin väestön määrä maapallolla kasvaa ja väestö vaurastuu hinnat nousevat. Yksinkertaistetusti, kun ihmisten väkiluku ja kulutus kasvaa raaka-aineiden määrän pysyessä vakiona, johtaa tämä hintojen nousuun.

Inflaatio lasketaan kuluttajahintaindeksistä, tuottajahintaindeksistä tai bruttokansantuotteen muutoksesta. Kuluttajahintaindeksi on seuratuin inflaatiomittari. Usein inflaatiota mitataan kuluttajahintaindeksistä lasketulla ydininflaatiolla, jossa ei ole mukana ruuan ja energian hintamuutoksia. Näiden hinnat vaihtelevat voimakkaasti ja vaikuttavat siten inflaatiolukuihin.

Inflaatio oli voimakkaassa nousussa vuosien 2021-2023 aikana Yhdysvalloissa ja euroalueella, mutta nyt inflaatiotahti on hellittämässä takaisin 2 % tasolle.

Euroalueen inflaatio

Euroalueen inflaatio oli 1,8 % syyskuussa 2024. Kuva: TradingEconomics

Yhdysvaltojen inflaatio

Yhdysvaltojen inflaatio oli 2,4 % syyskuussa 2024. Kuva: TradingEconomics

Yhdysvaltojen inflaatio ennustettua korkeammalla tasolla

Yhdysvaltojen inflaatio oli syyskuussa 2,4 %. Lukema ylitti ekonomistien ennustaman 2,3 % tason. Lukema oli kuitenkin edelliskuun 2,5 %:n tasoa matalammalla ja inflaatio on ollut nyt kuusi kuukautta peräkkäin laskussa. Kuukausitasolla hinnat nousivat 0,2 % edelliskuusta, kun ennuste oli 0,1 %.

Ruoan hinnat nousivat 2,3 % ja energian hinnat olivat 6,8 % laskussa. Asumiskustannukset olivat 4,9 % nousussa. Asumisen kustannukset vastaavat noin kolmasosan koko inflaatiolukemasta.

Ydininflaatio oli syyskuussa 3,3 %. Lukema nytkähti hieman ylöspäin edelliskuun 3,2 % tasosta. Ekonomistit ennustivat ydininflaation pysyneen 3,2 %:ssa. Kuukausitasolla ydininflaatio nousi 0,3 % edelliskuusta, kun ennustettu taso kuukausinousulle oli 0,2 %.

Markkinoiden ensireaktio inflaatiolukuihin oli negatiivinen inflaatiolukujen ylittäessä ennustetun tason. S&P 500 – ja Nasdaq-100 -indeksien futuurit kääntyivät laskuun. Yhdysvaltojen 10-vuotisten valtiolainojen korot hakivat suuntaa heti inflaatiolukujen julkaisun jälkeen.

Syyskuun inflaatiolukemat:

  • Inflaatio 2,4 % (ennuste 2,3 %, edellinen 2,5 %)
  • Ydininflaatio 3,3 % (ennuste 3,2 %, edellinen 3,2 %)

Keskuspankit siirtyneet elvyttävälle rahapolitiikalle

Inflaation noustua sijoittajien huomio on ollut etenkin Yhdysvaltojen inflaatiokehityksessä, sillä se on ohjannut keskuspankki Fedin rahapolitiikkaa ja ohjauskoron tasoa. Fed nosti ohjauskoron lopulta 5,25–5,50 % tasolle, ja tällä tasolla ohjauskorko oli reilu vuoden ajan.

Syyskuussa 2024 Fed aloitti lopulta koronlaskusyklin, ja ohjauskorkoa laskettiin tasolle 4,75–5,00 %. Fed ennakoi loppuvuodelle 2024 vielä yhteensä 0,50 %-yksikön koronlaskua.

Euroopassa EKP aloitti ohjauskorkojen laskut ennen Fediä, mutta on silti Fediä selvästi varovaisempi koronlaskujensa kanssa. Tulevien vuosien inflaatio-odotukset ovat euroalueella Yhdysvaltojen inflaatio-odotuksia matalammalla tasolla. Markkinoiden odotukset 5 vuoden vuosittaiselle inflaatiolle ovat euroalueella 1,9 % ja Yhdysvalloissa 2,5 %.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,6 %
Viikon tulosanalyysit: Elisa, Nokia ja Nordea
Tekoälyuutiset: Musiikkia kuvien pohjalta
Sijoittajan valinnat