Fedin on nyt tapettava inflaatio – Ennen osakkeiden alamäki ei lopu

Osakemarkkinoiden näkökulmasta Fedin kriittinen kokous on käsillä. Inflaatio on nyt saatava kuriin. Ennen osakemarkkina ei käänny.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoiden näkökulmasta Fedin kriittinen kokous on käsillä. Inflaatio on nyt saatava kuriin. Ennen osakemarkkina ei käänny.

Fedin kokous

Fed pitää kaksipäiväisen kokouksen, joka huipentuu keskiviikkona 15.6.2022 pidettävään ilmoitukseen ja lehdistötilaisuuteen. Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoa toistamiseen 0,50 prosenttiyksikköä. Ohjauskorko on nyt tasolla 0,75 – 1,00 prosenttia. Tämä olisi kolmas koronnosto tälle vuodelle, mutta lisäkoronnostoja on luvassa.

Edellinen Fedin kokous päättyi osakeralliin, kun Powell kertoi lehdistötilaisuudessa, että 0,75 prosenttiyksikön nosto on pois pöydältä. Seuraavana päivänä markkina kuitenkin romahti.

Inflaatio romahdutti osakemarkkinat

Osakemarkkinaa heiluttaa tällä hetkellä inflaatio. Osakkeet ehtivät nousta toukokuun pohjilta mukavasti, kunnes USA:ssa toukokuun kuluttajahintainflaation lukemat yllättivät negatiivisesti. CPI-lukema oli Yhdysvalloissa 0,3 prosenttiyksikköä korkeammalla kuin ennusteissa 8,6 prosentissa. Energia, bensa ja ruoka kallistuivat selvästi, mutta myös pohjahintainflaatio oli korkealla kuudessa prosentissa.

Inflaatiolukemien jälkeen osakemarkkina on ollut vapaassa pudotuksessa neljän päivän ajan. Teknologia- ja harkinnanvarainen kulutussektori ovat laskeneet peräti 10 prosenttia viikossa.

S&P 500 -indeksi teki uudet kuluvan vuoden pohjat 13.6.2022 ja laski jo 3749 pisteeseen. Alle kriittisen 3800 pisteen rajan. Seuraava tukitaso on 3600 pisteessä ja absoluuttinen tukitaso on helmikuun 2020 huiput 3380 pisteessä.

Fedin pitää tappaa inflaatio

On tullut täysin selväksi, että markkina ei oikene ennenkuin inflaatio hellittää. Fed on aiemmissa kokouksissa kertonut, että heidän tärkein tehtävä tällä hetkellä on hillitä inflaatiota.

Tämä on nyt mennyt myös markkinoiden tajuntaan. Korkeat inflaatiolukemat laskevat kursseja ja odotuksia alhaisemmat nostavat osakkeita.

Markkinat ovat hoksanneet, että nopea korkojen nosto on pienempi paha kuin ennätyskorkea inflaatio, joka heikentää yritysten kannattavuutta ja laskee kulutuskysyntää.

Siksi Fedin pitäisi nyt tappaa inflaatio mahdollisimman nopeasti. Markkinoille 0,75 prosenttiyksikön koronnosto olisi tässä tilanteessa positiivista. Odotettu 0,50 prosenttiyksikön nosto voidaan tulkita liian rauhalliseksi tahdiksi.

Tuleva Fedin kokous on tässä markkinatilanteessa jopa aiempia kokouksia tärkeämpi. Seuraamme kokousta ja markkinoiden reaktioita sivustolla ja Markkinaympäristössä.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat