Northcrypto

Analyysi: Metso Outotecin tilausten vahva kehitys tuo vakautta kuluvalle vuodelle

metso outotec

Metso Outotec piti yllä hyvää kannattavuuttaan ja kasvatti runsaasti saatuja tilauksia vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Julkaistu: 17.02.2023 Kirjoittaja:

analyysi Metso Outotec osakkeet sijoitusideat tulokset

Metso Outotec

Metso Outotec syntyi Metson Minerals-liiketoiminnan ja Outotecin yhdistymisen kautta 30.6.2020. Metso Outotecin tarjonta kattaa ratkaisuja kiviaines-, kaivos- ja metalliliiketoiminnassa. Yhdistymisestä on syntynyt alan johtava yhtiö, joka tarjoaa prosessiteknologiaa sekä laitteita ja palveluja mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille.

Lähde: Metso Outotec

Metso-Outotec sai tammikuussa 2021 tunnustuksen maailman kahdeksanneksi vastuullisimpana yhtiönä.

Metso Outotecin taloudelliset tavoitteet:

  • Oikaistu EBITA-marginaali yli 15 % syklin yli
  • Luottoluokituksen säilyttäminen ‘Investment Grade’ -tasolla
  • Vuotuinen osinko vähintään 50 % osakekohtaisesta tuloksesta
  • Vastuullisuuden kehittäminen 1,5°C asteen tavoitteen mukaisesti

Q4/2022 tulos

Metso-Outotecin liikevaihto oli 1 434 M€ (analyytikoiden ennuste 1 464 M€) ja liikevoitto 185 M€ (ennuste 193,5 M€). Vuosi 2022 päättyi myönteisesti, kun yhtiön tilaukset ja liikevaihto kasvoivat orgaanisesti voimakkaasti ja kannattavuus oli samalla vahvalla tasolla kuin kolmannella neljänneksellä. Neljännen neljänneksen markkina-aktiviteetti vastasi aiempia odotuksia, ja sitä vauhdittivat muutamat suuremmat laitetilaukset Mineraalit- ja Metallit-segmenteissä. Myös Kivenmurskaus-segmentin laitetilaukset kasvoivat vahvan Pohjois-Amerikan markkinan ansiosta, kun taas Euroopassa markkinatilanne on heikompi mutta suhteellisen vakaa. Mineraalit-segmentin palveluliiketoiminnan kysyntä jatkui hyvänä korkeiden metallien hintojen ja asiakkaiden käyttöasteiden ansiosta.

Neljänneksen liikevaihto kasvoi 12 %, sillä kaikkien segmenttien toimitukset tilauskannastaan sujuivat tehokkaasti. Palveluliiketoiminnan 21 %:n kasvu heijastaa edeltäneiden neljännesten korkeaa tilauskertymää ja toimitusketjun haasteiden helpottumista. Oikaistu EBITA-marginaali pysyi vahvana ja oli 14,8 %, mikä on vain hieman alle 15 %:n tavoitteen. Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla yhtiö odottaa asiakasaktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla, sillä sähköistymiseen ja akkumetalleihin liittyvät megatrendit lisäävät kysyntää mineraali- ja metallimarkkinoilla. Yhtiö odottaa myös kivenmurskausmarkkinoiden pitävän hyvin pintansa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Metso Outotecin osinko 2023

  • Vuodelta 2022 ehdotetaan jaettavaksi osinkoa yhteensä 0,30 euroa per osake, joka maksettaisiin kahdessa erässä.
  • Vuodelta 2021 osinkoa jaettiin 0,24 euroa per osake.
  • Vuodelta 2020 osinkoa jaettiin 0,20 euroa per osake.

Metso Outotecin osake – Sijoittajan näkökulma

Vuoden viimeisen neljänneksen kehitys oli Metso Outotecille edelleen vahvalla tasolla. Yhtiö on päässyt purkamaan tehokkaasti tilauskantojaan toimitusketjujen haasteiden helpottaessa, mikä näkyy liikevaihdon vahvassa kasvussa. Aktiviteetti pysyi myös vahvana saatujen tilauksien kasvaessa 21 % edellisvuodesta. Tilaukset kasvoivat etenkin laitetilauksissa, jossa kasvua oli 37 %. Yhtiön harjoittama aktiivinen kustannusten ja inflaation hallinta sekä muut sisäiset tehostamistoimet ovat näkyneet kohentuneena kannattavuutena vuoden kahdella viimeisellä neljänneksellä. Vuoden viimeisellä neljänneksellä oikaistu EBITA nousi jopa 30 % vertailukaudesta, joka vastaa 14,8 prosenttia liikevaihdosta.

Lähde: Metso Outotecin tilinpäätöstiedote

Metso Outotecin osakekurssi tippui vuoden 2022 alussa alle 10 euroon ja pysytteli pitkään 7–9 euron haarukassa. Loppuvuodesta alkaen osakekurssi on ollut taas vahvassa nosteessa kohentuneen kannattavuuden sekä yleisen markkinanousun ansiosta.

Metso Outotec odottaa sähköistymiseen ja akkumetalleihin liittyvien megatrendien pitävän asiakasaktiivisuutta yllä mineraali- ja metallimarkkinoilla ja kivenmurskausmarkkinoiden odotetaan pitävän pintansa. Aiemmin yhtiö on odottanut Euroopan kivenmurskausmarkkinoiden laskevan markkinan odotetun heikkenemisen vuoksi. Analyytikot odottavat yhtiön tuloksen nousevan vuonna 2023 edellisvuodesta, ja vuoden 2023 EPS ennuste on 0,66 euroa. Ennusteet ovat olleet nousussa loppuvuoden 2022 aikana varsinkin vahvan Q3-tuloksen myötä. Vuoden 2023 EPS-ennusteella yhtiön P/E-luku on 15,4 mikä on muihin teollisuusyhtiöihin nähden melko vastaavasti hinnoiteltu.

Sijoittajat reagoivat hyvin neutraalisti Metso Outotecin tulosjulkistukseen vaikka yhtiö piti yllä hyvää kannattavuutta ja ennakoi vakaata kehitystä jatkossa. Yhtiön kehitys vuoden viimeisellä neljänneksellä oli hyvin pitkälti odotusten mukaista, joten tulosjulkistus ei tuonut suurempia yllätyksiä sijoittajille.

Metso Outotec Oyj:n osake löytyy Osaketyökalusta, josta voit tarkistaa sen pisteytyksen sekä tärkeimmät tunnusluvut!

Metso Outotec osake: Metso Outotecin osakekurssi viimeisen vuoden ajalta.
Kurssigraafi päivitetty 9.3.2023. Lähde: TradingView

Seuraa tuloskauttaSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy