Northcrypto

Osakemarkkinoiden P/E-luvut ovat laskeneet

Osakemarkkinoiden P/E-luvut ovat laskeneet. Mitkä ovat tekijät arvostuskertoimien laskun taustalla ja jatkuuko sama trendi edelleen?

Julkaistu: 07.04.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Osakemarkkinoiden P/E-luvut

Markkinaympäristö on päivitetty. Markkinaympäristö sisältää sijoittajan tärkeimmät riski- ja talousindikaattorit, arvostusluvut ja tuottokuvaajat.

  • Alla olevassa kuvaajassa näkyvät Yhdysvaltojen suur- (S&P 500) ja teknoyhtiöiden (Nasdaq 100), Euroopan (STOXX Europe 600) sekä kehittyvien markkinoiden (MSCI Emerging Markets) osakeindeksien osakkeiden P/E-luvut (hinta/osakekohtainen tulos) analyytikkojen arvioimilla tulosennusteilla.
  • Kuluvana vuotena P/E-luvut ovat laskeneet selvästi.
    • Teknologiapainotteisin Nasdaq 100 -indeksin P/E-luku oli 32 vuoden 2020 lopulla ja nyt lukema on 25,9.
    • S&P 500 -indeksin P/E-luku on laskenut 20:een
    • Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla P/E-luvut ovat jo lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Euroopassa lukema on 13,9 ja kehittyvillä markkinoilla 12,0

Taustalla tuloskasvu ja kurssien lasku

P/E-luku muodostuu hinnasta (P) ja tuloksesta (E). P/E-luku voi laskea joko siten, että pörssiyhtiöiden tulokset nousevat tai että osakekurssit laskevat.

Yhdysvalloissa osakekurssit (musta viiva) ovat laskeneet huippulukemista. Toteutunut tuloskehitys (punainen viiva) oli vahvassa nousussa koko vuoden 2021. Analyytikkojen tulosennusteet (sininen) ovat myös jatkaneet nousua, vaikka käyrässä on havaittavissa pientä taipumista, mikä tarkoittaa kasvun hidastumista.

Sijoitustyyleissä heikoiten suhteessa markkinaindeksiin ovat viimeisten kuukausien aikana tuottaneet kasvuosakkeet ja laatuosakkeet. Kasvuosakkeet ovat tyypillisesti teknologiaosakkeita, mikä selittää Nasdaq 100 -indeksin P/E-luvun selvää laskua.

Arvostuskertoimissa edelleen painetta alaspäin

Osakkeiden arvostuskertoimissa on edelleen painetta alaspäin. Tuloskasvun ennustetaan vuonna 2022 hidastuvan selvästi vuodesta 2021. Lisäksi korot ovat nousseet voimakkaasti. Tämä nostaa sijoittajien tuottovaatimusta osakkeista ja laskee siten arvostuskertoimia, kuten P/E-lukua.

Suomen valtionlainan korko on noussut jo yli yhden prosentin ja USA:ssa 10-vuotinen korko on jo yli 2,6 prosentissa.

Katso sijoittajan tärkeimmät indikaattorit markkinaympäristöstä

Markkinaympäristö sisältää sijoittajan tärkeimmät indikaattorit, tuottokäyrät, arvostuskertoimet ja muuta hyötytietoa, jota käyttää sijoituspäätöksissä.

Tutustu Markkinaympäristöön

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy