northcrypto

Omistatko lyhyen koron tai rahamarkkinarahastoja? Tuottosi on nolla!

rahapino, Miten määritellään osinko-osake?

Suomen Sijoitustutkimuksen syyskuun rahastoraportti kertoo karua kieltä nykyisestä korkotasosta. Riskitön tuotto on tällä hetkellä nolla. Näihin rahastoihin suomalaiset ovat sijoittaneet yli 3 miljardia euroa.

Julkaistu: 09.10.2015 Kirjoittaja:

korko rahastot talletus talletuskorko

Matalariskisiä lyhyen koron rahastoja, käteisrahastoja ja rahamarkkinarahastoja markkinoidaan riskittöminä tai hyvin matalariskisinä vaihtoehtoina sijoittajille. Näihin rahastoihin sijoitetaan varoja sillä odotuksella, että sijoitettu pääoma ei missään tilanteessa laske ja että sijoitetulle summalle saa pientä tuottoa.

Matalariskisten rahastojen riskit

  • Valuuttakurssimuutokset voivat vaikuttaa merkittävästi joidenkin rahastojen tuottoon ja viedä tuoton selvästi negatiiviseksi
  • Osassa rahastoista yksittäisten sijoitusten osuus on yli 5 % rahastopääomasta
  • Rahaston tuotto voi mennä hallinnointikulujen ja muiden kulujen jälkeen negatiiviseksi
  • Tuotto voi jäädä selvästi alle inflaation, jolloin sijoittajan reaalituotto on negatiivinen

Mihin riskittömät rahastot sijoittavat?

  • Alle vuoden mittaiset korkoinstrumentit eli lainat
  • Valtiot, julkisyhteisöt, pankit ja yritykset
  • Lähes aina sijoituksilla korkea luottoluokitus
  • Sijoituskohteena myös talletuspankkien määräaikaistalletukset

Monien rahastojen salkuista löytyy lyhytaikaisia lainoja kotimaisille kunnille. Osassa rahastoista yksittäisten lainasijoitusten osuus koko pääomasta on yli 5 %.

Kotimaisten riskittömien rahastojen tuotot

Lyhyenkoron rahastot

Lähde: Suomen Sijoitustutkimuksen Rahastoraportti syyskuu 2015

Viimeisen vuoden aikana riskittömien rahastojen tuotto on ollut 0,22 %. Viimeiseltä kolmelta vuodelta sijoittaja on saanut keskimäärin 0,47 %:n vuotuisen tuoton. Ero johtuu siitä, että korot ovat Euroopassa painuneet nollaan ja jopa sen ali. Viimeisen vuoden tuottoa voidaan riskittömien korkorahastojen osalta pitää todennäköisenä odotettuna tuottona myös tuleville vuosille. Koron ei nimittäin odoteta merkittävästi nousevan.

Riskittömien rahastojen odotettu tuotto on nolla

Valtaosassa rahastoista viimeisen vuoden tuotto on ollut -0,1 – 0,1 %:n välillä. Inflaatio-odotukset ovat viime kuukausina hieman nousseet. Inflaation jälkeen sijoittajan reaalituotto menee näissä rahastoissa selvästi negatiiviseksi.

Osa rahastoista on pystynyt yli 0,5 %:n tuottoon viimeisen vuoden aikana. Tässä taustalla on joko hieman korkeampi riski tai poikkeava sijoitusfilosofia. Esimerkiksi Taaleritehdas Parkki sijoittaa kotimaisten pankkien määräaikaistalletuksiin.

Riskittömiin rahastoihin sijoittava ei halua korkeampaa riskinottoa. Rahaston ainoa tavoite on säilyttää pääoma kaikissa tilanteissa ja saada pääomalle pientä tuottoa.

Talletus vai riskitön rahasto?

Pankit myöntävät talletuksille tällä hetkellä n. 1 %:n koron, joka riippuu talletettavasta summasta ja talletuksen pituudesta. Talletuksen riski on siinä, että pankki menee konkurssiin. Tämä riski on Suomessa tällä hetkellä häviävän pieni. Lisäksi talletussuoja turvaa tallettajan varat 100.000 euroon asti. Pankin konkurssikaan ei välttämättä tarkoita automaattisesti sitä, että talletussuojan ylittämät varat menetettäisiin. Finanssikriisissä suomalaiset pankit turvasivat kotimaisten tallettajien varat, kun islantilaiset pankit menivät nurin.

Riskittömän tuoton rahastot eivät tällä hetkellä tarjoa sijoittajalle tuottoa. Joukosta löytyy muutama poikkeus, mutta ennen sijoittamista, kannattaa tarkistaa rahaston sijoitusfilosofia ja riskinotto.northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy