Järkevä näkökulma eläkesäästämiseen

Helsingin Sanomat kirjoittaa (18.8.2015) artikkelissaan ”Riittävätkö rahat, kun eläkkeelle pääsy joskus koittaa?” eläkesäästämisen tärkeydestä. Eläketurvakeskuksen keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan enää vain hieman yli puolet suomalaisista uskoo eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Helsingin Sanomat kirjoittaa (18.8.2015) artikkelissaan ”Riittävätkö rahat, kun eläkkeelle pääsy joskus koittaa?” eläkesäästämisen tärkeydestä. Eläketurvakeskuksen keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan enää vain hieman yli puolet suomalaisista uskoo eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon.

Vaihtoehtoina säästämiseen Helsingin Sanomat on listannut muun muassa osake- ja korkorahastot tai niiden yhdistelmät eli yhdistelmärahastot, mutta eläkesäästäjä voi sijoittaa myös suoraan osakkeisiin tai sijoitusasuntoon. Helsingin Sanomien haastateltava Nordnet-pankin talousasiantuntijan Martin Paasin mukaan kannattavin sijoitusvaihtoehto pitkäaikaisessa, yli 10 vuoden säästämisessä on aina osakkeet, koska historiallisesti ne ovat tuottaneet parhaiten. Aloittelevalle sijoittajalle Paasi suosittelee rahojen kiinnilaittamista indeksirahastojen kasvuosuuksiin: ne sijoittavat osinkotuotot uudestaan osakkeisiin, jolloin osingoista ei tarvitse maksaa veroa.

Kokematonta osakesäästäjää Paasi neuvoo hankkimaan jonkin suuren ja vakiintuneen pörssin vaihdetuimpien tai suurimpien yrityksien osakkeisiin sijoittavaa indeksirahastoa. Tällöin säästäjä hajauttaa omistuksensa rahaston avulla useisiin eri toimialoilla toimiviin pörssiyhtiöihin, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Helsingin Sanomat jatkaa, että rahastoyhtiöiden myymien indeksirahastojen etu tavallisiin osakerahastoihin nähden ovat niiden pienet hallinnointipalkkiot. Pienet palkkiot selittyvät sillä, että indeksirahaston salkkuun tehdään muutoksia harvoin.

Paasi mainitsee haastattelussa, että rahastojen palkkioprosentteja, kuten hallinnointi-, merkintä- ja lunastuspalkkioita, kannattaa katsoa suurennuslasin läpi, sillä pieneltä tuntuvien kuluerojen vaikutus kasvaa pitkän ajan kuluessa korkoa korolle -vaikutuksen vuoksi suureksi.

Alla oleva kuva havainnollistaa kulujen vaikutusta sijoittajan lopputulokseen

Säästäminen lapselle

Sijoittaja.fi auttaa sijoittajia sijoittamaan tehokkaasti. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu, Indeksin valintatyökalu, ETF valintatyökalu, mallisalkut ja sijoitusideat sekä lisäksi markkinaympäristöt ja riski-indikaattorit auttavat sijoittajia riippumattomasti myös eläkesäästämisessä. Lisäksi tietopalvelun tuottamat artikkelit huomioi ajankohtaiset sijoituskysymykset.

Sijoittaja.fi julkaisi toukokuussa 2015 artikkelin lapselle säästämisestä – miten säästää 100 euroa kuukaudessa ja turvata lapselle taloudellisesti helpompi tulevaisuus? Kyseistä vertailua voi myös soveltaa eläkesäästämiseen: miten säästää ja turvata toimentulo eläkkeellä. Erilaisia sijoittajia varten tehdyssä artikkelissa verrataan 13 eri toimijan muun muassa Nordnetin, Nordean, ja Säästöpankin vaihtoehdot, kerrotaan fiksuimmat ratkaisut ja Sijoittaja.fi:n valinnat.

Lue myös Minun sijoitustarinoista, miten oululainen pienyrittäjä-Kati säästää eläkettä varten!

Sinua voisi kiinnostaa
Vastuullinen sijoittaminen on megatrendi, joka ei katoa – tarkastelussa UB Uusiutuva Energia
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää rahastosijoittamisesta
Analyysissa suomalaisten suosimat kiinteistörahastot
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat