Säästäminen lapselle – pankkien ehdotukset suurvertailussa – katso parhaat ratkaisut!

Säästäminen lapselle: miten säästää 100 euroa kuukaudessa ja turvata lapselle taloudellisesti helpompi tulevaisuus? Näitä asioita pyörittelee moni. Mutta sijoittaminen ei olekaan lasten leikkiä. Vai onko? Teimme pankkien ehdotuksista suurvertailun. Katso fiksuimmat ratkaisut.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Säästäminen lapselle: miten säästää 100 euroa kuukaudessa ja turvata lapselle taloudellisesti helpompi tulevaisuus? Näitä asioita pyörittelee moni. Mutta sijoittaminen ei olekaan lasten leikkiä. Vai onko? Teimme pankkien ehdotuksista suurvertailun. Katso fiksuimmat ratkaisut.

Mitä kysyimme?

Lähtötilanne: 4-vuotias lapsi, jolla on tilillä rahaa 10 000 euroa. Tämän lisäksi tarkoituksena on säästää lapsilisät eli noin 100 euroa kuukaudessa. Sijoitusaika on 14 vuotta ja tavoitteena ovat alhaiset kulut sekä saada 5-10 % vuotuista tuottoa.

Pyysimme pankeilta vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Minkälaista sijoitusratkaisua ehdotatte?
  • Mitä riskejä ratkaisuun liittyy?
  • Pitääkö sijoitussalkkuun tehdä 14 vuoden aikana muutoksia ja miten tämä tapahtuu: pitääkö sijoittajan itse seurata salkkua ja reagoida muutoksiin vai hoitaako pankki tämän sijoittajan puolesta?
  • Miten verotus tulee huomioida?
  • Mikä on sijoituksen odotettu arvo 14 vuoden kuluttua?
  • Mitkä ovat kulut euroissa yhteensä 14 vuoden aikana?

Miten valitsen sopivan ratkaisun lapselle säästämiseen?

  1. Historiallisesti parhaaseen lopputulokseen on päässyt säästämällä osakkeisiin laajasti hajauttaen, kulut minimoiden osta ja unohda -strategialla
  2. Nykyisessä markkinatilanteessa osakkeiden ja korkosijoitusten tuotto-odotus on historiallista toteutunutta tuottoa matalampi
  3. Kulut vaikuttavat merkittävästi säästäjän saamaan loppusummaan (2 %:n kulut syövät 12 000 euroa tuotosta 14 vuodessa)
  4. Päätökseen vaikuttaa myös se, haluatko itse seurata markkinaa vai haluatko täysin valmiin ratkaisun

Säästäminen lapselle

Milloin säästämisestä kannattaa maksaa?

  1. Jos saat erityisen ratkaisun lapselle säästämiseen
  2. Tai henkilökohtaista palvelua, jonka koet rahasumman arvoiseksi
  3. Tai keskimääräistä parempaa tuottoa – vaadi tällöin vedenpitävät todisteet, esimerkiksi 5 vuoden vuosittainen tuottohistoria on kilpailijoiden ratkaisuja parempi

Artikkelin lopusta löydät kaikki pankkien ehdotukset sekä sijoittaja.fi:n plussat ja miinukset.

Pankkien ratkaisut vertailussa

Alla olevaan pdf:ään on koottu ehdotetut ratkaisut. Näin luet taulukkoa:

  • Tuotto-odotus on toimijan itsensä arvioima ja riippuu mm. ratkaisun riskistä ja nykyisestä markkinatilanteesta. Säästäjä ei voi laittaa ratkaisuja paremmuusjärjestykseen pelkästään tuotto-odotuksen perusteella
  • Loppusumma kertoo sijoittajan saaman rahasumman 14 vuoden kuluttua, jos tuotto-odotus toteutuu
  • Kulujen vaikutus tuottoon kertoo, paljonko säästäjä on menettänyt tuotosta juokseviin kuluihin. Huom! Säästäjän rahastolle maksama summa on tätä pienempi.
  • Kulujen vaikutus tuottoon on sitä suurempi, mitä suurempi on tuotto-odotus ja rahaston juoksevat kulut

Lataa tästä koko taulukko!

Sijoittaja.fi:n valinnat

1. Valinta: Osta ja unohda -ratkaisu

  • Seligsonin ratkaisuun 10 000 euron alkusijoitus ja Nordnetin ratkaisuun 100 euroa kuukaudessa
  • Alhaiset kulut, joten ratkaisua vaikea voittaa kalliimmilla ratkaisuilla
  • Laaja osakehajautus
  • Säästäjän pitää itse seurata arvon kehitystä, etenkin, jos sijoitukset pitää muuttaa rahaksi 14 vuoden päästä

2. Valinta: Erikoisratkaisu

  • UB:n ratkaisuun 5 000 euroa, Fellow Financeen 5 000 euroa ja Nordnetin ratkaisuun 100 euroa kuukaudessa
  • Laajin hajautus ja sopii parhaiten nykyiseen markkinatilanteeseen
  • Vaatii hieman enemmän omatoimisuutta
  • Myös tässä säästäjän pitää itse seurata arvon kehitystä

3. Valinta: Valmis ratkaisu

  • Valitse valmis ratkaisu palvelutason ja historiallisen menestyksen perusteella
  • Vastauksista näkee, että osa toimijoista on ottanut asiakkaan tarpeet huomioon useasta eri näkökulmasta
  • LähiTapiolan 2025 tai 2035 poikkeavat positiivisesti muista ratkaisuista ja sopivat säästäjälle, jonka pitää muuttaa sijoitukset rahaksi tiettynä vuotena ja joka arvostaa sitä, että riskiä pienennetään tavoitevuotta lähestyttäessä

Tilaa lisää rahanarvoisia artikkeleita ilmaiseksi sähköpostiisi!

JAA TÄSTÄ SIJOITUSVINKKI YSTÄVILLESI FACEBOOKISSA!

Lapselle säästäminen – kaikkien pankkien ehdotukset

Nordnet

+ Alhaisimmat kulut 
+ Osta ja unohda -ratkaisu

– Laajemmalla hajautuksella voisi alentaa riskiä 
– Ei henkilökohtaista palvelua

Nordnetin ratkaisu on tasajakosijoitus neljän Pohjoismaan välillä (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska), Nordnetin kuluttomiin Superrahastoihin. Riskinä on se, että osakemarkkinat ovat realisointihetkellä, 14 vuoden kuluttua laskussa. Nordnetin mukaan realisointihetkeä pitäisi voida odottaa kunnes osakemarkkinat taas ovat nousujohteisia. Nordnetin mukaan osingoista ei tarvitse maksaa veroa, kun rahastot sijoittavat osinkotuotot automaattisesti uudelleen osakkeisiin. Vero tuloutuu vasta 14 vuoden jälkeen, jos/kun omistus myydään.

Superrahastoissa ei ole merkintä-, lunastus- tai hallinnointipalkkiota. Lisäksi Nordnet maksaa rahastoihin kertyvät kaupankäyntikulut. Nordnetin ratkaisussa kuluja syntyy ainoastaan 0,25 %:n valuutanvaihtokulusta, joka syntyy sijoituksista Ruotsin, Norjan ja Tanskan Superrahastoihin (tämä kulu on esimerkiksi 100 euron kuukausisäästäjälle 18,75 senttiä kuukaudessa).

United Bankers

+ Erilainen ratkaisu, joka tuo hajautushyötyä osakesijoituksiin nähden
+ Henkilökohtaista palvelua

– Korkeat kulut
– Ei kuukausisäästämistä

United Bankersilla ei ole tarjolla kuukausisijoittamista lapselle säästämiseen eli tässä tapauksessa lisäsijoitukset voitaisiin tehdä 1.000 euron erissä eli lapsilisät tulisi tallettaa tilille ja sijoittaa aina sitten kun tuhat euroa on kertynyt kasaan.

UB:n ratkaisu on 10 000 euron sijoitus reaaliomaisuusrahastoihin, jotka ovat UB:n mukaan tuottaneet keskimäärin jopa paremmin kuin osakemarkkina ja tähän mennessä myös alhaisemmalla riskillä. Sijoitus hajautetaan maantieteellisesti kehittyneille ja kehittyville markkinoille siten, että puolet varoista sijoitetaan kiinteistörahastoihin ja puolet infrastruktuurirahastoihin. Kehittyville markkinoille sijoitetaan ehdotuksen mukaan kolmasosa salkusta.

Säästäjän ei tarvitse tehdä muutoksia salkkuun. Vanhemmat tapaavat esimerkiksi kerran vuodessa yhteyshenkilönsä UB:ssa, jolloin mietitään sijoituskohteiden mahdollista uudelleenpainotusta. Mikäli rahastoista ei tehdä lunastuksia 14 vuoden aikana, verotuksen suhteen ei tarvitse huomioida mitään. Vero maksetaan tuotosta vasta, kun rahasto lunastetaan.

Merkintäpalkkiot ovat yhteensä 268 e, lisäksi hallinnointipalkkio menee suoraan rahaston arvosta, keskimäärin 1,5 % p.a.

Seligson

+ Laaja osakehajautus
+ Osta ja unohda -ratkaisu
+ Alhaiset kulut

– Salkkumuutokset vaativat omatoimisuutta (varainhoitopalvelun voi hankkia lisäpalveluna) 

Seligsonin oletus on, että 14 vuoden kuluttua ei ole edessä mitään välttämätöntä tarvetta varojen yht’äkkiseen realisointiin, vaan ainoa iso muutos on silloin se, että sijoitukset siirtyvät lapsen omaan hallintaan. Seligsonin ratkaisu on puhdas osakesalkku, joka on helppouden vuoksi koottu kustannustehokkaista passiivisista osakerahastoista.

Suurin riski on sijoittajan oma psykologia eli se, että sijoitukset myydään pois juuri silloin kun niiden arvot ovat alimmillaan. Sama riski on tietysti silloin 14 vuoden kuluttua, kun varat siirtyvät lapsen omaan hallintaan. Siksi lahjoittajan kannattaa satsata ajallisia resursseja myös siihen, että lapsella herää kiinnostus sijoitusmarkkinoiden toimintaan. Onnistuminen tässä todennäköisesti ainakin tuplaa lahjanarvon, kun ajattelee lapsen elämää eteenpäin!

Seligsonin mukaan muutoksia salkkuun tuskin on välttämätöntä tehdä, mutta uusia kuukausisijoituksia kannattaa ohjata enemmän niihin kohteisiin, jotka ovat jääneet alipainoon (tuottaneet heikommin). Tätä voi tarkastella esimerkiksi kerran vuodessa ja suunnata sitten seuraavan vuoden sijoitukset sen mukaan.

Jos matkan varrella ei myy, tulee verotus vastaan vasta sitten kun varoja realisoidaan. Verotusta tulee varmasti miettiä ainakin hankintameno-olettama huomioon ottaen. Minkäänlaisia ”verokuoria” (esim. vakuutus) Seligson ei suosittele.

Seligsonin oletus osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotolle on 9 %, mutta todennäköisesti nykyisessä matalan inflaation maailmassa 7 % vuosituotto on todennäköisempi.

Juoksevat kulut 0,5 %.

Nordea

+ Säästäjän ei tarvitse huolehtia salkkumuutoksista
+ Laajin hajautus ja osakemarkkinoita alempi riski

– Korkeat kulut

Säästäminen lapselle: Nordean ratkaisu on Säästö 75 –sijoitusrahasto, jonka varoista 75 % on sijoitettu hajautetusti osakkeisiin ja 25 % korkosijoituksiin. Pitkän aikavälin tuotto-odotus ylittää toivotun 5 % rajan.

Osakepainotteiseen sijoittamiseen liittyy aina markkinariskiä. Kurssit voivat nousta ja laskea ja sen myöstä myös rahaston arvo nousee tai laskee.

Yhdistelmärahastossa, kuten Säästö 75 –rahastossa, salkunhoitaja tekee salkun sisältöön muutoksia markkinatilanteen mukaan, joten asiakkaan ei itse tarvitse niistä huolehtia. Nordean mukaan voi kuitenkin olla järkevää pienentää sijoituksen riskiä jonkin aikaa ennen kuin varoja on tarkoitus käyttää. Näin vältytään mahdollisilta markkinayllätyksiltä. Riskin pienentämisen voi toteuttaa esimerkiksi siirtämällä varat matalamman riskin rahastoon tai pankkitilille. Tämä muutos pitää asiakkaan itse tehdä, tosin pankkikin tähän neuvoo, kun käy tilannetta asiakkaan kanssa läpi.

Veroa maksetaan siinä vaiheessa, kun voittoa syntyy eli rahastoa myydään.

Säästö 75 -rahaston juoksevat kulut ovat 1,81 % sen arvosta. Merkintäpalkkio on 1 % ja lunastuspalkkio 1 %. Kuukausisäästämisessä merkintäpalkkion perintä riippuu siitä, mihin asiakaskohderyhmään asiakas kuuluu.

Taaleritehdas

+ Laaja osakemarkkinahajautus
+ Säästäjän ei tarvitse huolehtia salkkumuutoksista

– Korkeahkot kulut

Taaleritehtaan ratkaisu on ETF -indeksiosuuksiin sijoittava sijoitusrahasto. Osakemarkkinoiden kurssiheilunta on suurempaa kuin monissa muissa omaisuuslajeissa. Jatkuva säästösopimus on kuitenkin erinomainen tapa tasata kurssiliikkeisiin liittyvää ajoitusriskiä.

Taaleritehtaan sijoitusrahaston sisältöön tehdään muutoksia sijoitusstrategian määrittämissä puitteissa. Säästäjä voi halutessaan asettaa itselleen rajoitteita arvonalennusten suhteen, mutta muuta seurantaa ei tarvita.

Säästäjän kannattaa suosia ”ei-tuotto-osuutta maksavaa” rahastosarjaa. Tällöin ei joudu maksamaan veroa tuotto-osuuksista sijoitusjakson aikana. Taaleritehtaan mukaan vakuutuskuori voi olla hyvä vaihtoehto jos haluaa välttää mahdollisista sijoitusjakson aikana tapahtuneista myynneistä aiheutuneet luovutusvoitot.

Veloitetut kulut 1,1 % vuodessa.

Alfred Berg

+ Laaja osakemarkkinahajautus
+ Säästäjän ei tarvitse huolehtia salkkumuutoksista

– Korkeat kulut

Alfred Bergin ratkaisu lapselle säästämiseen on Osakevarainhoito -rahasto, joka on yksinkertainen, tehokas ja hyvin hajautettu sijoituskohde. Alfred Bergin mukaan se sopii erityisesti sellaiselle sijoittajalle, joka ei itse seuraa aktiivisesti markkinoita tai on haluton tekemään omia osake- tai rahastokohtaisia valintoja.

Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti osakkeisiin sijoittaviin rahastoihin. Rahasto hyödyntää markkinatilanteen mukaan eri maantieteellisiä alueita sekä eri sijoitustyylejä edustavia rahastoja.

Markkinamuutokset ja arvopapereihin sijoittamiseen liittyvät riskit, johtuen esimerkiksi valuuttakursseissa johtuvista muutoksista, vaikuttavat kaikkiin sijoituksiin. Sijoituksen arvo voi nousta tai laskea.

Kasvuosuusrahastossa veroja syntyy vain sijoitusrahasto-osuuksien myyntivoitoista, jotka ovat pääomatuloa.

Alfred Berg Osakevarainhoito –rahaston juoksevien kulujen (OCR) määräksi on arvioitu 1,55 % vuodessa. Alfred Berg ei peri rahastosijoituksista merkintä-, vaihto- tai lunastuspalkkioita.

ODIN

+ Osta ja unohda ratkaisu
+ Rahastolla pitkä historia

– Korkeat kulut

ODINin ehdottama sijoitusratkaisu on joko maailmanlaajuinen rahasto (ODIN Global) tai Pohjoismaihin sijoittavaa rahastoa (ODIN Norden). ODINin mukaan salkunhoidon pitkäjänteinen lähestymistapa ja aktiivinen osakepoimintaa sopii hyvin sijoittajan pitkään horisonttiin.

Osakemarkkinoihin liittyy aina riski, mutta pitkäjänteinen säästäminen ja nimenomaan kuukausisäästäminen tasoittaa kurssivaihtelut. Kurssilasku on pitkäaikaissäästäjän paras kaveri – laskevilla markkinoilla saa säästörahoilla kuukausittain enemmän rahasto-osuuksia.

ODINin mukaan salkkuun ei tarvitse tehdä muutoksia, sillä hyvin hajautetun ja aktiivisesti hoidetun rahaston idea on hoitaa tämä asiakkaan puolesta. Nykyisessä markkinatilanteessa ODIN pitää 6 % tuotto-odotusta realistisena.

Rahastojen myynnit realisoivat voiton tai tappion ja siten verotuksen.

ODIN ei peri merkinnöistä, lunastuksista tai mahdollisista rahastovaihdoista palkkioita, jolloin palkkioksi jää rahaston päivittäisessä arvossa huomioitu 2% vuotuinen hallinnointipalkkio.

Säästöpankki

+ Sijoitussuunnitelmaan voi tehdä muutoksia ilman veroseuraamuksia
+ Henkilökohtaista palvelua

– Kokonaiskulut epäselvät
– Ratkaisun vertaaminen muihin hankalaa

Säästöpankin suositus lapselle on säästövakuutus. Sijoitusajan ollessa näinkin pitkä säästövakuutuksen joustavat edut tukevat tätä ratkaisua.
 Helpoin ratkaisu on varainhoitajien parhaat -salkku, jossa salkun kehitystä ei itse tarvitse seurata vaan varainhoitajat tekevät markkinatilanteeseen sopivat ratkaisut automaattisesti.

Toinen vaihtoehto on, että Säästöpankki räätälöi vanhempien kanssa yhdessä eri rahastoratkaisuista sopivan allokaation ja sitä muokataan matkan varrella säännöllisten tapaamisten yhteydessä. Vakuutuksen etuna on, että sijoitussuunnitelmaan voi näitä muutoksia tehdä ilman veroseuraamuksia.

Osakerahastojen arvot heilahtelevat markkinoiden mukana, kuukausisäästö tasaa kurssiheilahteluita pitkän sijoitusajan lisäksi.

Säästöpankin mukaan Säästövakuutuksen edut näkyvät myös nostovaiheessa. Vakuutuksesta voi nostaa alkuperäistä pääomaa ilman veroseuraamuksia, myyntivoiton vero tulee maksettavaksi vasta siinä vaiheessa kun vakuutuksesta nostetaan kertyneet tuototkin käyttöön.

Säästöpankin mukaan, jos säästö olisi ollut koko ajan sidottuna tuottohakuiseen varainhoitajien parhaat -salkkuun, olisi sijoituksen arvo säästöajan lopussa noin 52 000 euroa ja vakuutuksesta olisi tänä aikana mennyt kuluja 4300 euroa (Toim.huom. muista kuluista ei kerrottu tarkemmin).

Fellow Finance

+ Korkein odotettu tuotto ja hajautushyötyä osakkeisiin (todennäköisesti tuotto-odotus laskee, kun palvelun suosio kasvaa)
+ Kulut sijoittajalle nolla euroa

– Verot realisoituvat vuosittain
– Ei henkilökohtaista palvelua

Fellow Financen ehdotus lapselle säästämiseen on sijoitusratkaisu, jossa 10.000€ + kuukausittaiset lapsilisät sijoitetaan maltillisesti palvelumme välityksellä vertaislainoihin. Vertaislainasijoittajalle ei aiheudu sijoittamisesta kuluja.

Riski on, että lainansaajat eivät maksaisi lainaa takaisin sijoittajalle, jolloin enimmäistappio yksittäisestä lainasta tällä hetkellä on 30 %. Eli luottotappioriski on sijoittajalle rajattu.

Fellow Financen mukaan 14 vuoden aikana pieniä muutoksia lainasijoitusten korkoihin, hajautukseen yms. on varmastikin syytä tehdä. Vertaislainasijoittamisen paras etu on se, että kassavirta on tasaista ja ennustettavaa. Kuukausittaiset lyhennykset ja korot on vaivaton sijoittaa uusiin lainoihin ja nauttia korkoa korolle –efektistä.

EVLI

+ Säästäjä voi itse valita, tekeekö itse vai maksaako palvelusta
+ Hyvä hajautus

– Korkeahkot kulut

Säästäminen lapselle: Säästäjä voi valita, haluaako tehdä kaiken itse vai toimia palvelun kautta. Sijoittaja voi siis rakentaa rahastoista itselleen hyvin hajautetun salkun itse (ETF:t + Evlin aktiiviset rahastot) tai hän voi sijoittaa suoraan esimerkiksi Varainhoito 75 –rahastoon, jossa allokointi tehdään asiakkaan puolesta. Kyseinen rahasto sopii Evlin mukaan profiililtaan sijoittajalle.

Sijoitusrahasto Evli Varainhoito 75 on allokaatiorahasto, joka sijoittaa varansa maailmanlaajuisesti osakkeisiin ja korkoinstrumentteihin. Korko- ja osakesijoitusten välistä allokaatiota muutetaan markkinatilanteen mukaan eri markkinatrendeihin nojautuen. Rahaston varat sijoitetaan ensisijaisesti ETF:iin (pörssinoteerattu rahasto) ja vakioituihin johdannaissopimuksiin. Rahaston osake- ja osakerahastosijoitusten osuus vaihtelee markkinatilanteen mukaan 50 – 100 %:n välillä neutraalipainon ollessa 75 %.

Itsenäisesti sijoittaen EVLI suosittelee osakkeisiin maailmanlaajuista hajautusta 80 % ja  20 % varoista korkoihin, jolloin mahdolliset likviditeettitarpeet voidaan ottaa korkosalkusta.

Evli Varainhoito 75.ssä rebalansointi hoidetaan verotehokkaasti salkun sisällä. Myös silloin kun rahaston sisällä sijoitetaan ETF:iin. Itsenäisesti esimerkiksi ETF:iin sijoittaminen ei esimerkkisijoittajan näkökulmasta ole EVLIn mukaan järkevää kuin alussa ensimmäinen 10000 euron sisällä. EVLIn mukaan sijoittajan tulee katsoa hallinnointipalkkion taakse kaupankäyntikuluja, verotuskohtelua, mahdollisia leimaveroja, valuutanvaihtokulujen toimintalogiikkaa ETF:n sisällä sekä osto-ja myyntihinnan erotusta. Jos ETF:iin päätyy, tulee Suomen veroilmastossa suosia ETF:iä, jotka uudelleensijoittavat osingot.

EVLIn mukaan riippumatta siitä, kummalle ”sijoituspolulle” sijoittaja huoltajineen päätyy, olisi varsin fiksua kasvattaa lasta ajan saatossa sijoittajaksi, joka EI lunastaisi omistuksiaan täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

Evli Varainhoito 75:n hallinnointikulut ovat 1,0 %. Rahaston sisällä olevat vuosikulut (kaupankäynti jne.) ovat tällä hetkellä 0,18 % eli yhteensä 1,18 % ja lunastuspalkkio on  1,0 % sijoitusperiodin päättyessä.

Lähitapiola (Varainhoito Oy)

+ Laaja hajautus
+ LähiTapiola 2025 tai 2035 rahastoissa riski alenee lähestyttäessä tavoitevuotta (sopii lapselle, joka haluaa muutta sijoitukset rahaksi 10 tai 20 vuoden kuluttua)

– Korkeahkot kulut

Säästäminen lapselle: Lähitapiolan ratkaisu on yhdistelmärahasto. Koska sijoitusaika on pitkä, sopivat esim. Maailma 80 ja Maailma 50 tarkoitukseen mainiosti. Jos sijoitus on tarkoitus realisoida vuoden 2030 tienoilla, niin hyvä vaihtoehto on myös LähiTapiola 2025 tai LähiTapiola 2035–rahastot, joiden sijoituspolitiikan mukaan sijoituksen riskiä pienennetään tavoitevuotta lähestyttäessä. Tavoitevuoden 2025 tai 2035 jälkeen rahastossa voi olla vain korkosijoituksia.

Lähitapiolan mukaan markkinamuutokset vaikuttavat sijoituksen arvoon ja koska kyse on lapsen omaisuudesta, niin on hyvä muistaa, että kun lapsi täyttää 18 vuotta, hän määrää itse myös omistamistaan sijoituksista.

Yhdistelmärahastoissa salkunhoitaja tekee markkinoista johtuvat muutokset rahaston salkkuun, mutta asiakkaan tulee itse tehdä muutoksia, jos hänen sijoitusprofiilinsa ja –tavoitteensa muuttuvat, esim. riskinottohalu pienenee tai sijoitusaika muuttuu olennaisesti.

Yhdistelmärahastot ovat helppo ja verotehokas ratkaisu, koska rahaston sisällä tehdyistä muutoksista ei mene veroa.

Asiakkaan verotus toteutetaan sitten kun hän lunastaa sijoituksen. Lahjaverotuksen säännökset tulee huomioida.

Myös kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota, niin mekin teemme LähiTapiola Varainhoidossa. Rahastot julkaisevat avaintietoesitteissään juoksevat kulut -lukua, joka kertoo rahaston ja se alarahastojen hallinnointipalkkioiden määrän prosentteina edellisen vuoden toteutuneen salkun allokaation mukaan. Asiakkaan kannattaa vertailla näitä prosenttilukuja eri rahastoissa, koska kulut vaikuttavat rahaston tuottoon.

LähiTapiola Maailma 80 juokseva kulu v. 2014 olivat 1,13 % ja LähiTapiola 2035 rahastolla 1,46 %:a.

LähiTapiolan mukaan pelkkiin kuluihin ei kuitenkaan kannata tuijottaa. Pitää tarkastella myös harkinnassa olevan rahaston pitkän ajan tuottohistoriaa, miten se on käyttäytynyt erilaisissa markkinatilanteissa ja miten se on menestynyt vertailuryhmässään. Vertailukelpoista tietoa tarjoaa esim. Morningstar rahastoluokittaja. Tärkeää on, että rahasto sopii omiin sijoitustavoitteisiin.

Aktia

+ Laaja osakehajautus
+ Säästäjän ei tarvitse huolehtia salkkumuutoksista ja paketti luvataan räätälöidä asiakkaan tarpeet huomioiden

– Korkeat kulut

Säästäminen lapselle: Aktia suosittelee hyvin hajautettua osakerahastosalkkua. Aktiassa sijoituspäätöstä edeltää kuitenkin asiakkaan riskiprofiilin kartoitus, jossa asiakkaan mm. riskinsietokyky ja halukkuus sekä sijoitusaika selvitetään. Alaikäisen osalta riskiprofiili tehdään niin, että alaikäisen edunvalvojien sijoitustuntemus kartoitetaan, mutta sijoitushorisontti määrittyy sillä, milloin alaikäisen on tarkoitus realisoida varat.

Sijoitusratkaisua tarjotessa tulee huomioida, että tarjous tehdään alaikäiselle lapselle, jolloin tietyt sijoitusinstrumentit kuten debentuurilainat ja erikoissijoitusrahastot edellyttävät maistraatin hyväksyntää sijoitukselle.

Aktian mukaan on hyvä miettiä myös pitkällä tähtäimellä – eli mahdollistaa sijoituksen mahdollisimman joustava käyttö. Eli, jos varoille on esimerkiksi kaavailtu joku tietty käyttötarkoitus (esim. ajokortti) on hyvä jos sijoituksen riskitasoa pystyy helposti ja ilman veroseurauksia madaltamaan kun aika varojen käyttämiselle lähestyy.

Aktian ensisijainen suositus on sijoitussidonnainen vakuutus. Kertasijoitukselle tarjoamme Aktia Profiilipalvelua, jossa olemme yhdistäneet aktiivisen rahastomuotoisen salkunhoidon, varallisuuden hajauttamisen ja vakuutussäästämisen edut yhdeksi paketiksi. Palvelu sopii kaikille, jotka haluava ammattimaisesti hoidetun salkun itselleen sopivalla riskitasolla. Palveluun on myös mahdollista säästää säännöllisesti.

Ratkaisuun liittyy osakemarkkinoiden arvonheilahtelut. Mikäli asiakas päätyy tarjoamaamme Aktia Profiilipalveluun, ei hänen itse tarvitse reagoida markkinamuutoksiin vaan pankki tekee tarvittavat toimenpiteet asiakkaan puolesta. Asiakas valitsee Profiilipalveluistamme salkun 1-5, joka määrittelee sijoituksen riskitason. Sijoituspäätöksistä ja muutoksista Profiilipalveluiden salkuissa vastaa pankin varainhoito.

Vakuutuskuoren sisällä vaihdot eri tuotteiden sisällä ovat verottomia. Tuotosta maksetaan pääomavero. Huomioitavaa on myös, että säästövakuutuksissa mahdollisia luovutustappioita ei voi vähentää muista pääomaverotuotoista.

Sijoitusvakuutuksen, sen sijoituskohteiden ja allokointipalvelun kustannukset huomioiden tulee ehdottamamme palvelun kokonaiskustannus sijoitusajalta olevan noin 12 000 euroa.

eQ

+ Laaja hajautus
+ Osakemarkkinoita alempi riski

– Ei kuukausisäästämistä
– Korkeahkot kulut

Säästäminen lapselle: eQ:n ehdotus on kuudesta rahastosta muodostuva ratkaisu, joka sisältää laajasti osakkeita sekä kiinteistöjä. Lisäsijoitukset tehdään esimerkiksi puolivuosittain tai vuosittain. Korkosijoituksia ei eQ:n mukaan tässä vaiheessa tehdä, koska niiden tuottotaso (ja myös riskitaso) on poikkeuksellinen. Tulevissa allokoinneissa tätä katsotaan erikseen ja kun aikaa kertyy ja rahoja aletaan tarvita käyttöön, korkosijoitusten osuutta kasvatetaan.

Ehdotukseen liittyvät normaalit sijoittamisen riskit eli osakekurssien, korkojen ja kiinteistöjen vuokratuottojen vaihtelut. eQ:n ehdotus on hyvin hajautettu eli sijoituksia tehdään sekä korko-, osake-,  että kiinteistömarkkinoille – mutta startissa ei korkoihin. Kiinteistösijoitukset ovat hyvä lisä salkkuun, sillä korkomarkkinoiden tuottonäkymät ovat pitkäaikaisesti heikot.

eQ:lla ei ole yhdistelmärahastoja eli sijoittajan pitää itse seurata salkkua ja etenkin salkun pääomaisuusluokkien (korko, osake, kiinteistö) keskinäistä suhdetta ajassa. Lisäksi kannattaa seurata salkkujen maantieteellistä ja riskityypin sisältöä. Seuranta voidaan hyvin tehdä esimerkiksi vuosittain, kun uutta rahaa ollaan sijoittamassa. Uutta sijoitettavaa rahaa voidaan tässä vaiheessa kohdistaa markkinanäkymien mukaan. Jos esimerkiksi korkomarkkinoiden tilanne muuttuu kiinnostavammaksi, voidaan suurempi osa lisäsijoituksista kohdistaa korkoihin. Samoin sijoitusperiodin loppupäässä voidaan jo miettiä, milloin rahaa aletaan tarvita ja valmistautua lisäsijoitusten ja koko salkun rakenteen osalta siihen.

Verotuksen suhteen aktiivista kaupankäyntiä salkussa kannattanee välttää.

Kokonaiskustannus liikkeellelähtövaiheessa on 1,27 % p.a.

Tilaa lisää rahanarvoisia artikkeleita ilmaiseksi sähköpostiisi!

TYKKÄSITKÖ ARTIKKELISTA? JAA TÄSTÄ SIJOITUSVINKKI YSTÄVILLESI FACEBOOKISSA!

Säästäminen lapselle: pyysimme vastaukset 21 pankilta (sisältää myös varainhoito- ja sijoituspalveluyritykset). Saimme vastaukset kolmeltatoista.

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaja.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana. Heikkilä on artikkelikuvassa olevan 4-vuotiaan Peo-pojan isä.

Timo Heikkila Sijoittajafi

Sinua voisi kiinnostaa
Yhdistelmärahastot vertailussa
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Hopean hinta – miten sijoittaa hopeaan?
Parhaat osakerahastot vertailussa
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoittajan valinnat