northcrypto

Öljyn hinta ei mennyt negatiiviseksi, vaan futuurien hinta. Mistä oikein on kysymys?

Öljyn hinta ei voi mennä negatiiviseksi vai voiko. Mistä ihmeestä on kyse? Voiko sijoittaja yrittää hyötyä tilanteesta? Öljyn hintaan sidotut sijoitustuotteet sisältävät nyt riskejä, joita ei ole ennen osattu pelätä.

Julkaistu: 21.04.2020 Kirjoittaja:

koronavirus markkinaympäristö sijoitusideat Öljy

Öljyn hinta vs. futuurien hinta

Sijoittajat hämmästelevät öljyn hintakehitystä. Miten 20.4.2020 WTI öljyn hinta saattoi mennä negatiiviseksi -37,6 dollariin? Samaan aikaan Brent Crude Oil maksaa 25,6 dollaria barrelilta ja toinen hintanoteeraus WTI:lle on 15,9 dollaria. Mistä oikein on kyse?

Hintaerot johtuvat erilaatuisesta öljystä sekä eri kuukausina erääntyvistä futuureista. Futuuri on johdannainen. Öljyn hinta esitetään aina futuureissa, koska sijoittajat eivät voi ostaa fyysista öljyä, ellei sitten ole tankkia, johon öljyn voi varastoida.

Normaalissa markkinatilanteessa futuurien hinnat heijastavat öljyn oikeaa hintaa. Futuurien hintakäyrä on yleensä ylöspäin nouseva, kuten koroissa. Mitä kauempana sopimus on, sitä korkeampi on hinta. Esimerkiksi yhden kuukauden päästä erääntyvän öljyfutuurin hinta voi olla 25 dollaria ja vuoden päästä erääntyvän 30 dollaria.

Talousmediassa öljyn hinta kuvataan tuoreimman futuurihinnan perusteella, koska siinä ei ole aika-arvoa mukana. Normaalitilanteessa tuorein futuurihinta kuvastaa öljyn sen hetkistä markkinahintaa.

Koronamarkkinatilanne ei kuitenkaan ole normaali. Öljyn hinta on ollut jyrkässä laskussa johtuen ylituotannosta ja romahtaneesta kysynnästä. Tankkerit ja muu varastointikapasiteetti alkaa olla täynnä öljyä.

Tämä lisättynä sijoittajien spekuloinnilla sai aikaan sen, että kukaan ei halua pitää hallussaan toukokuussa erääntyviä öljyfutuureita. Toukokuun futuurin hinta määrittyy 21.4.2020 päätöskurssin perusteella. Futuurin erääntyessä sen haltijan pitää vastaanottaa 1000 barrelia öljyä kyseisellä hinnalla ja futuurin myyjän toimittaa. Ongelmana on se, että öljyvarastot ovat täynnä ja pelkona on, että ei ole paikkoja, mihin tämän öljyn voisi varastoida.

Näistä syistä toukokuussa erääntyvien WTI (West Texas Intermediate) öljyfuuurien hinnat menivät negatiiviseksi. Varsinainen ”öljyn hinta” ei mennyt negatiiviseksi. Kyseessä oli futuurimarkkinan erikoisuus koronakriisissä. Kesäkuussa ja myöhemmin erääntyvien futuurien hinnoissa hintaliikkeet ovat olleet paljon rauhallisempia. Esimerkiksi maaliskuussa 2021 erääntyvä WTI futuurin hinta on yli 30 dollaria.

Miten sijoittaa öljyyn?

Kirjoitimme aiemmin artikkelin aiheesta ja siinä esiteltiin 6 ETF-rahastoa, joilla voit hyötyä öljyn hinnan noususta.

Markkinatilanne on nyt poikkeuksellinen ja sijoittajan pitää olla tarkkana mihin sijoittaa, ettei sijoituksen arvo mene nollaksi. Kerromme seuraavaksi, mihin sijoittaa ja mitä riskejä aiemmin ”turvallisena” pidetyt öljyn hintaan sidotut sijoitustuotteet sisältävät.

Riskejä, joita ei ole ennen osattu pelätä

Sijoittajalle on tarjolla useita öljyn hintaan sidottuja johdannaisia, kuten sertifikaatteja, warrantteja, turboja, ETC:eitä ja ETF:iä. Tarjolla on shorttia, longia ja vipua. Ennen sijoittamista perehdy tarkkaan sijoitustuotteeseen, sillä tuotteen hintakehitys voi yllättää. Jos ostat viputuotetta, osta vain pienellä summalla ja sillä mentaliteetilla, että voit hävitä koko sijoittamasi summan. Huom! Viputuotteet soveltuvat vain lyhyentähtäimen näkemyksenottoon ja silloinkin ostettava tuote pitää tuntea tarkkaan.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSInorthcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy