6 ETF-rahastoa, joilla voit hyötyä öljyn hinnan noususta

Öljyn hinta on romahtanut. Millä ETF-rahastoilla voi hyötyä öljyn hinnan noususta?

Julkaistu: 20.03.2020 Kirjoittaja:

ETF ETF-rahasto sijoitusideat Öljy

Öljymarkkinoilla tapahtuu

Öljymarkkinoilla tapahtuu jälleen suuria liikkeitä. Saudi-Arabian, Venäjän ja OPECin välinen nahistelu on johtanut öljyn tuotantomäärien lisäämiseen ja öljyn markkinahinnan laskuun. Edellisen kerran näillä tasoilla oltiin 2015-2016. Öljyn hinnan ennustaminen on tunnetusti mahdotonta. Siksi sijoittajan kannattaa luottaa omaan maalaisjärkeen ja vähentää hötkyilyä.

Öljyn hinnan vaihtelut

Emme osaa sanoa, mihin suuntaan öljy lähtee seuraavaksi, mutta nykyinen markkinatilanne tarjoaa paikkoja näkemysrikkaalle sijoittajalle. Monelle sijoittajista voi kuitenkin tulla yllätyksenä, ettei markkinoilta oikein löydy tuotteita, joilla voi sijoittaa suoraan öljyyn. Sertfikaatit, ETC:t ja muut pörssinoteeratut tuotteet sijoittavat usein futuureihin, joiden hintakehitys poikkeaa öljyn ”päivän hinnasta”. Tästä syystä sijoittaja voi pettyä, kun öljyn hinta on noussut pohjilta 30 %, mutta pörssinoteerattu sijoitustuote on  noussut vain 10-20 %.

Öljyn hintakehitykseen sidotut ETC:t

Öljyn Brent-laatu (futuureilla). Tarkkaan ottaen kyseessä ei ole ETF, vaan ETC (Exchange-Traded Commodity).

  • Öljyn hinta noteerataan USD:ssa, mutta ETF on valuuttakurssisuojattu, joten sijoittaja ei altistu USD/EUR -valuuttaparin valuuttakurssiriskille
  • Esim. 20.2.-11.3. välillä ETC:n hinnan muutos on ollut -26,2 %, kun vastaavasti Brent-öljyn hintamuutos on ollut -39,1 %.

Öljyn WTI-laatu (futuureilla). Tässäkin kyseessä ETC.

  • Kaupankäyntivaluutta on USD, josta aiheutuu sijoittajalle valuutanvaihtokustannuksia
  • Energiaindeksin hinta noteerataan USD:ssa, joten eurosijoittaja altistuu valuuttakurssiriskille (dollarin heikentyminen heikentää eurotuottoja)
  • Esim. 20.2.-11.3. välillä ETC:n hinnan muutos on ollut -37,6 %, kun vastaavasti WTI-öljyn hinnanmuutos on ollut -38,8 %.

Houkuttelevimmat osake-ETF:t, jotka hyötyvät öljyn hinnan noususta

Aina ei kannata etsiä eksoottisia tuotteita, joiden hintakehitystä tai riskejä ei ymmärrä. Useimmille sijoitusideoille löytyy yhtä hyviä tai jopa parempia instrumentteja toteuttaa idea. Jos sijoittaja uskoo öljyn hinnan nousevan, ei hänen tarvitse sijoittaa suoraan öljyyn, vaan hän voi etsiä osakkeita, sektoreita tai maita, jotka hyötyvät öljyn hinnan noususta. Helsingin pörssistä löytyy esimerkiksi Neste.

Alla olevat Sijoittaja.fi:n 4 ETF-valintaa luettavissa vain jäsenille

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Aloita ETF-työkalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy