Turbowarrantti on sijoitustuote, jolla käydään kauppaa suoraan pörssissä. Turboilla voit vivuttaa sijoituksesi, minkä johdosta mahdollinen tuotto on korkeampi kuin sijoittaessa suoraan kohde-etuuteen. Verrattuna muihin pörssinoteerattuihin sijoitustuotteisiin ominaista turboille on erityisesti niiden kohtuullisen lyhyt juoksuaika sekä korkea vipu.
Artikkelin kirjoittaja on Nordic Growth Market.
Turbowarrantin voi jakaa viiteen osaan:
- Kohde-etuus
- Turbowarrantin tyyppi
- Lunastushinta
- Päättymispäivä
- Stop loss- taso
Kohde-etuus
Turbojen hinnankehitys on kytketty kohde-etuuden kehitykseen. Esimerkkejä kohde-etuudesta ovat osake, indeksi, raaka-aine ja valuutta.
Turbowarrantin tyyppi
Ostoturbon arvo nousee, kun kohde-etuuden hinta nousee. Myyntiturbon arvo nousee, kun kohde-etuuden hinta laskee. Voit siis tienata sekä nousuilla että laskuilla.
Lunastushinta
Lunastushinta määrittää, mikä hinta kohde-etuudella tulee olla, jotta turbowarrantilla on arvoa päättymispäivänä. Ostoturbolla on arvoa, jos kohde-etuuden hinta päättymispäivänä on korkeampi kuin lunastushinta. Vastaavasti myyntiturbolla on arvoa, jos kohde-etuuden hinta päättymispäivänä on matalampi kuin lunastushinta.
Päättymispäivä
Turboilla on rajallinen voimassaoloaika. Päättymispäivä on ennalta määritetty, ja sen jälkeen turbo erääntyy ja poistetaan pörssistä.
Stop loss- taso
Turbowarranteilla on sisäänrakennettu stop loss- taso. Tämä tarkoittaa, että turbo erääntyy ja poistetaan pörssistä, jos kohde-etuuden arvo saavuttaa ennalta määritetyn stop loss-tason (kutsutaan myös knock out-tasoksi). Jos taso saavutetaan juoksuajan kuluessa, kaupankäynti turbolla pysähtyy. Mikäli turbon lunastushinta ja stop loss-taso ovat samat, sillä ei ole jäännösarvoa ja tällöin sijoittaja menettää sijoittamansa pääoman kokonaan.
Hinnoittelu
Turbowarrantin hintaan vaikuttaa eniten kohde-etuuden hinnankehitys. Implisiittisellä volatiliteetilla on ainoastaan marginaalinen vaikutus.
Näin lasket turbowarrantin arvon päättymispäivänä:
- Ostoturbo = (Kohde-etuuden hinta – lunastushinta)/pariteetti
- Myyntiturbo = (Lunastushinta – Kohde-etuuden hinta)/pariteetti
Pariteetti eli kerroin kuvaa, kuinka monta turbowarranttia tarvitaan, jotta saa oikeuden yhteen kohde-etuuteen.
Turbowarrantin arvo voimassaoloaikana eroaa vähän päättymispäivän arvosta. Pystyäkseen tarjoamaan vipuvaikutuksen liikkeellelaskija lainaa sijoittajalle osan kohde-etuuden arvosta, minkä takia liikkeeseenlaskija veloittaa sijoittajalta korkoa.
Vipuvaikutus
Vipuvaikutus kertoo turbowarrantin odotetun arvonmuutoksen suhteessa kohde-etuuteen. Turbon, jonka vipu on 15, odotetaan muuttuvan 15 kertaa kohde-etuutta enemmän. Vipu toimii molempiin suuntiin, eli se moninkertaistaa myös tappiot.
Turbowarrantin valitseminen
Seuraavat askeleet kannattaa käydä läpi, kun pohdit turbowarranttiin sijoittamista:
- Valitse kohde-etuus.
- Mihin suuntaan odotat kohde-etuuden liikkuvan? Mikäli uskot nousuun, osta ostoturbo. Mikäli uskot laskuun, osta myyntiturbo.
- Päätä haluamasi vipuvakutus. Siten varmistat, paljonko haluat ottaa riskiä. Mitä suurempi vipu, sitä lähempänä stop loss- tasoa kohde-etuus liikkuu. Riski siis kasvaa vipuvaikutuksen myötä.
Muista myös:
- Turbowarrantti poisnoteerataan pörssistä, jos turbon arvo saavuttaa stop loss- tason juoksuajan aikana.
- Sijoitus turbowarranteihin on aina riski ja voit menettää sijoittamasi pääoman kokonaan.