Turbowarranteilla lisämaustetta sijoituksiisi

Turbowarrantti on sijoitustuote, jolla käydään kauppaa suoraan pörssissä. Turboilla voit vivuttaa sijoituksesi, minkä johdosta mahdollinen tuotto on korkeampi kuin sijoittaessa suoraan kohde-etuuteen. Verrattuna muihin pörssinoteerattuihin sijoitustuotteisiin ominaista turboille on erityisesti niiden kohtuullisen lyhyt juoksuaika sekä korkea vipu.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Turbowarrantti on sijoitustuote, jolla käydään kauppaa suoraan pörssissä. Turboilla voit vivuttaa sijoituksesi, minkä johdosta mahdollinen tuotto on korkeampi kuin sijoittaessa suoraan kohde-etuuteen. Verrattuna muihin pörssinoteerattuihin sijoitustuotteisiin ominaista turboille on erityisesti niiden kohtuullisen lyhyt juoksuaika sekä korkea vipu.

Artikkelin kirjoittaja on Nordic Growth Market

Turbowarrantin voi jakaa viiteen osaan:

  • Kohde-etuus
  • Turbowarrantin tyyppi
  • Lunastushinta
  • Päättymispäivä
  • Stop loss- taso

Kohde-etuus

Turbojen hin­nankehitys on kytketty kohde-etuuden kehitykseen. Esimerkkejä kohde-etuudesta ovat osake, indeksi, raaka-aine ja valuutta.

Turbowarrantin tyyppi

Ostoturbon arvo nousee, kun ko­hde-etuuden hinta nousee. Myyntitur­bon arvo nousee, kun kohde-etuuden hinta las­kee. Voit siis tienata sekä nousuilla että laskuilla.

Lunastushinta

Lunastushinta määrittää, mikä hinta kohde-etu­udella tulee olla, jotta turbowar­rantilla on arvoa päättymispäivänä. Os­toturbolla on arvoa, jos kohde-etuuden hinta päättymispäivänä on korkeampi kuin lunastushinta. Vastaavasti myynti­turbolla on arvoa, jos kohde-etuuden hinta päättymispäivänä on matalampi kuin lunastushinta.

Päättymispäivä

Turboilla on rajallinen voimass­aoloaika. Päättymispäivä on ennalta määritetty, ja sen jälkeen turbo erääntyy ja poistetaan pörssistä.

Stop loss- taso

Tur­bowarranteilla on sisäänrakennettu stop loss- taso. Tämä tarkoittaa, että tur­bo erääntyy ja poistetaan pörs­sistä, jos kohde-etuuden arvo saavuttaa ennalta määritetyn stop loss-tason (kutsutaan myös knock out-tasoksi). Jos taso saavutetaan juoksuajan kuluessa, kaupankäynti turbolla pysähtyy. Mikäli turbon lunastushinta ja stop loss-taso ovat samat, sillä ei ole jäännösarvoa ja tällöin sijoittaja menettää sijoittamansa pääoman kokonaan.

Hinnoittelu

Turbowarrantin hintaan vaikut­taa eniten kohde-etuuden hinnankehitys. Implisiittisellä volatiliteetilla on ainoast­aan marginaalinen vaikutus.

Näin lasket turbowarrantin arvon päättymispäivänä:

  • Ostoturbo = (Kohde-etuuden hinta – lunastushinta)/pariteetti
  • Myyntiturbo = (Lunastushinta – Kohde-etuuden hinta)/pariteetti

Pariteetti eli kerroin kuvaa, kuinka monta turbowarranttia tarvitaan, jotta saa oikeuden yhteen kohde-etuuteen.

Turbowarrantin arvo voimassaoloaikana eroaa vähän päättymispäivän arvosta. Pystyäkseen tarjoamaan vipuvaikutuksen liikkeellelaskija lainaa sijoittajalle osan kohde-etuuden arvosta, minkä takia liikkeeseenlaskija veloittaa sijoittajalta korkoa.

Vipuvaikutus

Vipuvaikutus kertoo turbowarrantin odotetun arvonmuutoksen suhteessa kohde-etuuteen. Turbon, jonka vipu on 15, odotetaan muuttuvan 15 kertaa kohde-etuutta enemmän. Vipu toimii molempiin suuntiin, eli se moninkertaistaa myös tappiot.

Turbowarrantin valitseminen

Seuraavat askeleet kannattaa käydä läpi, kun pohdit turbowarranttiin sijoittamista:

  • Valitse kohde-etuus.
  • Mihin suuntaan odotat kohde-etuuden liikkuvan? Mikäli uskot nousuun, osta ostoturbo. Mikäli uskot laskuun, osta myyntiturbo.
  • Päätä haluamasi vipuvakutus. Siten varmi­stat, paljonko haluat ottaa riskiä. Mitä suurempi vipu, sitä lähempänä stop loss- tasoa kohde-etuus liikkuu. Riski siis kasvaa vipuvaikutuksen myötä.

Muista myös:

  • Turbowarrantti poisnoteerataan pörssistä, jos turbon arvo saavuttaa stop loss- tason juoksuajan aikana.
  • Sijoitus turbowarranteihin on aina riski ja voit menettää sijoittamasi pääoman kokonaan.
Sinua voisi kiinnostaa
Minifutuurit – mahdollisuuksia markkinoiden laskuissa ja nousuissa
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat