Vuosi 2019 oli osakemarkkinoilla loistava – vai oliko?

Osakemarkkinat tuottivat yli 20 % vuonna 2019. Suomalaiset osakkeet hävisivät kansainvälisille osakkeille. Osakkeiden nousun taustalla oli mm. alhainen lähtötaso.

Julkaistu: 02.01.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Suomalaiset osakkeet hävisivät kansainvälisille osakkeille

Vuonna 2019 osakemarkkinat tuottivat vahvasti. Kotimaiset osakkeet tuottivat 20,4 %. Tuotto oli hyvä, mutta heikompi kuin muilla markkinoilla. Eurooppalaiset osakkeet tuottivat 27,7 % ja kehittyvät markkinat tuottivat euroissa 21,7 %. Paras tuotto tuli jälleen USA:laisista osakkeista, jotka tuottivat 33,8 %. Paikallisvaluutassa USA:n markkinat tuottivat 31,1 %, joten 2,7 %-yksikköä tuotosta tuli dollarin vahvistumisesta.

Vuoden 2019 tuottoa nostaa heikko loppuvuosi 2018

Tärkein selittävä syy vuoden 2019 erinomaisille tuotoille on heikko vuoden 2018 loppu. Osakemarkkinat laskivat 20 % loka-joulukuun aikana 2018. Tilanne alkoi parantua joulukuun viimeisinä päivinä ja oikeastaan vasta tammikuussa, kun Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti laittavansa koronnostot jäihin.

Suurin osa noususta oli siten 2018 kurssilaskun paikkaamista. Vasta loppuvuonna 2019 markkinat puhkaisivat 2018 kurssihuiput. Vuoden 2019 loppuvuoden nousu oli vahvaa ja tähän syynä oli keskuspankkien elvyttävä rahapolitiikka ja ensimmäisen vaiheen kauppasopu USA:n ja Kiinan välillä.

Jos osakemarkkinoiden tuottoja tarkastellaan syyskuun 2018 lopusta, tuotot ovatkin erinomaisten sijaan normaalit. Kotimaisten osakkeiden tuotto on vain 3,1 %. Tämä johtuu Nokian ja Nordean tarpomisesta sekä Helsingin pörssin syklisyydestä. Vielä ei siten ole lainkaan myöhäistä sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin. Ne ovat kaukana huipputasoista.

USA:laisten osakkeiden tuotto on syyskuun lopusta 17,5 % euroissa ja paikallisvaluutassa 13,4 %. Kehittyvät markkinatkin tarjosivat kohtuullisen 14,5 %:n tuoton syyskuu 2018 lopusta.

Mitä vuonna 2020?

Kirjoitamme lähipäivinä laajemman sijoitusnäkemyksemme ja sijoitusteemat vuodelle 2020. Tällä hetkellä osakemarkkinoiden näkymät ovat hyvät markkinoiden suurin riski on liiallinen optimismi. Tässä aiheeseen liittyviä artikkeleita:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy