Halvat osakkeet löytyvät nyt energiasektorilta – Aika ahnehtia!

Vuoden 2019 ja koko vuosikymmenen suurimpia häviäjiä olivat energiaosakkeet. Suuret sijoittajat kuten Warren Buffett ja Carl Icahn veikkaavat energiayhtiöiden olevan vuoden 2020 ja sitä seuraavien vuosien voittajia.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Vuoden 2019 ja koko vuosikymmenen suurimpia häviäjiä olivat energiaosakkeet. Suuret sijoittajat kuten Warren Buffett ja Carl Icahn veikkaavat energiayhtiöiden olevan vuoden 2020 ja sitä seuraavien vuosien voittajia.

Halvat osakkeet ja pörssin häviäjät voivat tarjota pohjalta kalastavalle sijoittajalle rapsakat tuotot. Vuoden 2019 ja koko vuosikymmenen suurimpia häviäjiä ovat ylivoimaisesti olleet energiaosakkeet, jotka ovat lasketelleet alamäessä koko vuoden huolimatta öljyn hinnan noususta. Myös kotimainen huippuyhtiö Neste on kärsinyt öljyosakkeiden alamäestä. Nesteen osake on samalla tasolla kuin se oli yhdeksän kuukautta sitten.

Tappio-osakkeiden veromyynti vuoden vaihteessa tarjoaa arvosijoittajalle ostopaikan

Usein paras hetki pilkkiä pohjalta on vuodenvaihteessa, kun niin yksityissijoittajat kuin suursijoittajat kuittaavat tappioita verotukseensa ja instituutiot myyvät kehnoimmat sijoitukset pois ennen kuin raportoivat omistuksiaan vuoden lopussa. Tällöin on arvosijoittajan kissanpäivät.

Kun muut sijoittajat keskittyvät verohyötyihin ja urariskeihin, ja myyvät paljon laskeneita osakkeita pois salkustaan yhtiöiden fundamenteista välittämättä, vastavirran sijoittaja voi löytää poikkeuksellisia mahdollisuuksia. Vuonna 2019 eniten turpaansa ottanut sektori on ollut ylivoimaisesti energiasektori, jossa monella yhtiöllä käydään kauppaa jo reilusti alle kaluston jälleenhankinta-arvon.

Halvat osakkeet vuonna 2019 löytyvät energiasektorilta

Kun lähes kaikki muut sektorit ovat nousseet iloisesti vuoden 2018 pörssirysäyksen jälkeen, energiasektori on junnannut koko vuoden paikallaan. Energiasektorin ETF:t ovat tippuneet noin 10 % vuoden huipuistaan, ja moni yksittäinen yhtiö sektorilla on tippunut 40, 50, 60 tai jopa 80 %.

Energiasektori on S&P 500 -indeksin heikoiten tuottanut sektori vuonna 2019

Vaikka öljyn hinta nousi vuonna 2019 huomattavasti, energiaosakkeet eivät onnistuneet pysyttelemään kyydissä. Energiaosakkeiden tuotot olivat surkeita niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Öljyn hinta nousi vuonna 2019, energiaosakkeet eivät pysyneet kyydissä

Halvat osakkeet syystäkin halpoja

Halvat osakkeet ovat yleensä syystäkin halpoja. Energiasektorilla suuri osa yhtiöistä tekee tappiota, ja moni vuosikymmenen alussa korkeiden öljyn ja maakaasun hintojen aikaan suuria investointeja tehnyt ja voimakkaasti velkaa ottanut energiayhtiö on nyt konkurssin partaalla energiaraaka-aineiden hintojen laskettua.

Historiallisesti energiayhtiöitä on kannattanut ostaa juuri silloin, kun yhtiöt tekevät tappiota ja myydä, kun yhtiöiden tulokset näyttävät hyvältä ja P/E-luvut edullisilta. Näin ovat päätelleet myös suuret arvosijoittajat, kuten mm. Warren Buffett, Carl Icahn, Jerry Jones ja Sam Zell, jotka ovat nyt siirtyneet ostolaidalle matalalle poljetuissa energiayhtiöissä.

Koska raaka-aineiden hintojen lopullista pohjakosketusta tai nousukäännettä on vaikea ennustaa, pohjalta kalastelevan sijoittajan kannattaa hajauttaa energiasektorille kohdistetut sijoituksensa laajasti hyödyntäen ETF-rahastoja tai suosia yhtiöitä, joiden taserakenne ja kassavirrat kestävät öljyn ja maakaasun matalasuhdanteen ylitse.

Parhaat ETF-rahastot ja energiaosakkeet työkaluista

Sijoittajan työkalujen avulla on helppo löytää tehokkaimmat ETF-rahastot ja houkuttelevimmat osakepoiminnat energiasektorilta. ETF-rahastoilla voi sijoittaa yhdellä ETF:llä maantieteellisille alueille: Yhdysvaltoihin, Eurooppaan, koko maailmaan ja moniin pienempiin energiasektorin toimialoihin.

Valintamme Energia-ETF:ksi Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja koko maailmaan.

Osaketyökalusta energiaosakkeita voi hakea valitsemalla lisää hakuvaihtoehtoja > sektori > energia. Käänneyhtiöitä voi hakea arvostustason perusteella tai esimerkiksi lajittelemalla yhtiöt momentin perusteella järjestykseen, vuoden aikana eniten tippuneet osakkeet saavat momenttipisteeksi 1.

Osaketyökalu   ETF-Työkalu  Markkinaympäristö

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat