Vertasimme Nokian osakkeen kehitystä tunnettujen teknologiaosakkeiden kehitykseen. Tulos ei yllätä. Onko kurssikäännettä näköpiirissä?
Nokia verrattuna muihin teknologiaosakkeisiin
Vertasimme Nokian osakkeen kehitystä tunnettujen teknologiaosakkeiden kehitykseen. Emme valinneet parhaiten tuottaneita teknologiaosakkeita, vaan summamutikassa tunnettuja yhtiöitä, joista osa on ollut tai on nykyään Nokian kilpailijoita. Yhtiöt ovat Apple, Cisco, IBM, Intel ja Microsoft.
Nokian 10 vuoden kehitys
Nokian osakekurssi on laskenut viimeisen 10 vuoden aikana 60,0 %. Parhaiten on kehittynyt Apple, jonka kurssi on noussut 824,9 %. Microsoftin kurssi on noussut 420 %. Myös Intel ja Cisco ovat nousseet yli 100 %. Sijoitus IBM:ään ollut heikko. Osake on noussut vain 12,7 %. Tuotto on silti positiivinen ja 72,7 %-yksikköä parempi kuin sijoitus Nokiaan.

Nokian viiden vuoden kehitys
Vertasimme osakkeiden kehitystä myös viiden vuoden ajalta. Isossa kuvassa ei ole muutosta. Nokian osake on laskenut 49,4 %. IBM on myös ollut huono sijoitus. Kurssi on laskenut 16,8 %. Microsoft on tuottanut parhaiten +209,3 %. Applen kurssi on noussut 132,0 %. Cisco 95,7 % ja Intel 67,3 %.

Mitkä syyt tuottoeroihin?
Yksinkertainen syy on, että toiset yhtiöt ovat parempia kuin toiset. Apple ja Microsoft ovat olleet teknologiakehityksen kärkeä 80-luvulta lähtien. Molemmilla yhtiöillä on ollut omat heikot hetkensä, mutta yhtiöt ovat nousseet takaisin entistä vahvempina. Microsoftin viimeisin heikko hetki oli edellisen toimitusjohtaja Ballmerin aikaan, kun strategiana oli kehittää samanlainen ekosysteemi kuin Applella. Yhtiö panosti mobiilikäyttöjärjestelmiin ja meni ostamaan Nokian matkapuhelinliiketoiminnot.
Ballmerin jäätyä eläkkeelle Microsoftin toimitusjohtajaksi nousi Satya Nadella. Vanha strategia hylättiin nopeasti ja Microsoft on keskittynyt mm. pilvipalveluihin, pelaamiseen ja tekoälyyn. Microsoftin neljän vuoden keskimääräinen liikevaihdon kasvu on yli 14 %. Tulos on kasvanut tätäkin nopeammin ja kannattavuus on huipputasolla. Microsoftin liiketulos-% on 34,5 %.
Applen tuorein heikko hetki koettiin 2018 vuoden lopulla. Ensin yhtiö ilmoitti, ettei enää julkaise iPhonen myyntilukuja. Seuraavaksi yhtiön Q3 jäi odotuksista juuri heikkojen iPhone-myyntilukujen vuoksi. Lopulta yhtiö joutui antamaan tulosvaroituksen vuoden viimeisestä neljänneksestä Kiinan markkinoiden heikkoudesta johtuen. Osake syöksyi peräti 40 % syyskuun 2018 huippulukemista. Yhtiö teki kuitenkin nopean comebackin. Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook valoi uskoa sijoittajiin ja kertoi uudesta palveluihin perustuvasta strategiasta. Osakekurssi kääntyi tammikuussa nousuun. Yhtiö ei myöskään pettänyt lupauksia, vaan Q2:lla yhtiö raportoi erinomaisesta palveluliiketoiminnan kasvusta. Apple pesi kasvonsa parissa kvartaalissa. Yhtiön liikevaihto on noin kaksinkertainen Microsoftiin nähden. Kasvu on ollut Microsoftia hitaampaa, sillä valtaosa Applen liikevaihdosta on tullut iPhonejen myynnistä. Jatkossa kasvun painopiste on palveluissa ja jatkuvassa liikevaihdossa. Myös Apple on huippukannattava. Yhtiön liikevoitto-% on 24,5 %.
Nokia vastaavasti tuntuu menevän kriisistä kriisiin. Viimeisen 10 vuoden aikana yhtiöllä on ollut vain yksi hyvä ajanjakso. Yhtiö myi vuoden 2013 toisella neljänneksellä tappiollisen matkapuhelinliiketoiminnan Microsoftille ja onnistui tekemään hyvää tulosta verkkoliiketoiminnalla. Kurssihuippu koettiin huhtikuussa 2015. Tämän jälkeen osake on ollut laskutrendissä ja nykyinen 3,20 euron kurssitaso on viimeksi koettu, kun Nokialla oli vielä tappiollinen matkapuhelinliiketoiminta.
Tapahtuuko Nokian johdossa vaihdoksia?
Siilasmaa kritisoi kirjassaan Nokian aikaa Ollilan puheenjohtajakaudella. Nokiassa ei osattu varautua kilpailutilanteen muutokseen ja ohjelmistokehitys oli jäljessä. Nyt Siilasmaan puheenjohtajakaudella Nokia on samassa tilanteessa uudestaan. Muutosprosessi Nokiassa on toivottoman hidasta ja yhtiön teknologiakehitys kilpailijoita jäljessä. Eikö edellisestä kriisistä opittu mitään? Lisäksi johto tuntuu olevan pihalla yhtiön tuotteiden kilpailukyvystä ja antaa markkinoille ylioptimistisia lupauksia, jotka joudutaan pettämään.
Kirjoitimme heti Nokian Q3-tuloksen jälkeen, että Surin lähtölaskenta Nokian johdossa on alkanut. Nokian kurssi on jatkanut laskemista, vaikka tulospäivänä kurssi laski yli 20 % ja nyt on jo kolmas pörssipäivä tulosjulkistuksen jälkeen. Yleensä voimakkaan kurssilaskun jälkeen tilanne tasaantuu seuraavana tai viimeistään sitä seuraavan päivän aikana. Näin voimakkaissa laskuissa voidaan jopa kokea pieni rekyyli. Nykyinen laskeva kurssikehitys osoittaa, että markkinoiden luottamus Nokiaan ja sen johtoon on kadonnut kokonaan. Nokian hallituksen pitäisi vetää tästä omat johtopäätöksensä.
Sijoittajan näkökulma
Nokia on yksi surullinen esimerkki siitä, että sijoittajan kannattaa omistaa vain hyviä yhtiöitä. Huonojen yhtiöiden omistamisesta saa vain päänsärkyä ja menettää rahaa.
Toinen oppi Nokiasta on, että kannattaa hajauttaa Suomen ulkopuolelle. Maailman parhaat teknologiayhtiöt tulevat nykyään USA:sta ja Kiinasta. Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalussamme on satoja vaihtoehtoja Nokia-sijoituksille.
Nouseeko Nokia?
Kurssi on lyöty nyt viiden vuoden pohjille, mutta osake on kaukana edellisen kriisin tasoista. Matkapuhelinkriisin pohjakosketus koettiin 1,3 eurossa. Näille tasoille ei tulla menemään, sillä silloinen Nokia teki miljardeja tappiota ja nyky-Nokia kuitenkin voittoa. Nokia itse ennustaa 0,25 euron osakekohtaista tulosta vuodelta 2020. Viiden vuoden kurssipohjista on menty jo rytisten läpi. Seuraavat kurssipohjat löytyvät vuodelta 2013 ja tasolta 2,7 euroa. Kurssi tuskin laskee ainakaan tästä tasosta alemmas.
Triggeri ylöspäin olisi johtajavaihdos. Mikäli mitään isoa uutista ei tule, ennakoimme, että kurssi seilailee 3,1-3,6 euron välillä loppuvuoden ajan. Nokian onni on 5G-markkinakasvu ja länsimaiden nihkeys kiinalaisen Huawein tuotteisiin.