Osaketyökalu uudistui – katso kärkiosakkeet ja uudet ominaisuudet

Uudistimme Osaketyökalua ja toimme siihen uusia ominaisuuksia. Työkalu auttaa sijoittajia parhaiden ja oman sijoitustyylin osakkeiden löytämisessä. Katso uudet kärkiosakkeet.

Julkaistu: 22.08.2019 Kirjoittaja:

osaketyökalu osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Osaketyökalun uudistukset

Viimeisimmässä päivityksessä (21.8.2019) paransimme Osaketyökalun kokonaispisteytystä ja toimme uusia ominaisuuksia osakesijoittajan hyödyksi. Osaketyökalu lajittelee osakkeet automaattisesti kokonaispisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen, jolloin osakkeiden vertailu on helppoa. Kokonaispisteissä 100 on maksimi ja nolla minimi.

Esimerkiksi Nokian kokonaispisteet ovat 53. Pisteet ovat laskettu kuuden pääfaktorin perusteella: momentti, kokonaisriski, laatu, arvo, kasvu ja osinko. Skaala on 1-10, jossa 10 on paras ja 1 on heikoin.

Nokian faktoripisteet ovat jokaisella osa-alueella välillä 4-6. Momentti, joka kertoo 3-12 kuukauden kokonaistuottokehityksen suhteessa muihin osakkeisiin on viisi eli keskimääräinen. Nokia on siis tuotollakin mitattuna keskiluokkaa. Sijoitus 112 kotimaisen osakkeen listalla on 63. Osake ei ole erityisen houkutteleva, mutta ei erityisen vältettävä. Analyytikkoslangia käyttäen osakkeen suositus olisi “pidä”.

Laatu- ja riskipisteitä parannettu

Paransimme Osaketyökalun uudistuksessa laatupisteytystä tuomalla pisteytykseen mukaan ROEn. Laatu lasketaan osakkeille kannattavuuden vakaudesta, tuloskasvusta, kannattavuustrendistä, ROEsta ja taseen vakavaraisuudesta. Tässä artikkelissa olemme kertoneet pisteytyksestä tarkemmin ja tässä tarkemmin ROEsta laadun mittarina.

Lisäksi kehitimme riskipisteytystä lisäämällä likviditeettiriskin pisteytykseen. Likviditeettiriski on erityisen olennainen yksityissijoittajille, jotka hakevat lisätuottoa sijoittamalla myös pienyhtiöihin.

Muut pienemmät kehitykset eivät näy Osaketyökalun käyttäjille ulospäin, mutta ne parantavat osakkeiden pisteytystä. Sijoittaja voi nyt tehdä entistä parempia sijoituspäätöksiä Osaketyökalun avulla.

Vertaile osakkeiden ROE-pisteitä

Kuluvan vuoden ROElla mitattuna suomalaisten osakkeiden kärjessä ovat Incap, Talenom ja Remedy. Tunnusluvuista voidaan myös havaita, että kaikki kolme ovat kasvuyhtiöitä. Korkein liikevaihdon kasvu on ollut Incapilla. Osaketyökalun avulla sijoittaja voi tarkastella tarkemmin, minkälaiset pisteet nämä osakkeet saavat

 

Myös tutut KONE, Elisa ja Tieto saavat täyden kympin ROEsta.

Onko osakkeessa likviditeettiriskiä?

Likviditeettiriski on riski, jonka sijoittaja usein huomaa, kun on liian myöhäistä. Nyt tähän riskiin on mahdollista varautua ennakkoon. Osaketyökalulla sijoittaja voi vertailla osakkeiden likviditeettiriskiä. Riski on korkein (pisteet 1), jos osakkeen keskimääräinen päivävaihto on ollut alle 20 000 euroa. Näiden osakkeiden kohdalla osakkeen myynti, etenkin kriisitilanteissa, on vaikeaa.

Korkea likviditeettiriski on esimerkiksi Keskisuomalaisen osakkeella.

Uudet kärkiosakkeet

Osaketyökalun kärkikolmikon muodostavat Capman, Metso ja Incap. Kärkikolmikon takana on paljon haastajia. Peräti kuusi osaketta ovat 75 pisteessä ja kaksi 74 pisteessä. Haastajista löytyvät mm. Marimekko, Fortum ja Kemira.

Capmanin liikevaihto oli Q2:lla 13,4 M€ (ennuste 10,7 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 6,3 M€ (ennuste 4,6 M€). Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Capmanin palkkiotuottoihin perustuva kannattavuus kaksinkertaistui vertailukaudesta. Johdon mukaan varainhankinta jatkuu vilkkaana. Capman kerää tällä hetkellä pääomia Buyout, Infra ja Real Estate -sijoitusalueiden uusimpiin rahastoihin. CapManin tavoitteena on jakaa vuosittain kasvavaa osinkoa osakkeenomistajilleen.

Metson liikevaihto oli Q2:lla 903 M€ (analyytikoiden ennuste 901 M€) ja oikaistu liikevoitto 114 M€ (ennuste 108 M€). Saadut tilaukset kasvoivat 2 % edellisvuodesta. Tilauskanta oli 15,6 % korkeammalla kuin vuosi sitten. Johdon mukaan asiakastoimialojen aktiviteetti oli korkealla tasolla, mikä näkyi sekä Mineralsin että Flow Controlin hyvänä tilauskertymänä. Kaivoslaitteissa tarjouspyynnöt ja neuvottelut jatkuvat aktiivisina, vaikkakaan suuria tilauksia ei ajoituksesta johtuen toiselle neljännekselle kirjattu. Suurin uutinen tuli katsauskauden jälkeen, kun  Metso Minerals ja Outotec tiedottivat yhdistymisestä ja että venttiililiiketoiminnasta tulee itsenäinen yhtiö nimeltään Neles. Näkymät ennallaan: sekä Minerals- että Flow Control -segmentissä markkina-aktiviteetin odotetaan jatkuvan nykyisellä korkealla tasolla sekä laitteissa että palveluissa.

Incapin liikevaihto oli 18,7 M€ (ennuste 17,0 M€) ja liiketulos 2,9 M€ (ennuste 2,0 M€). Incapin alkuvuosi 2019 on ollut vahva. Puolivuositasolla liikevaihto kasvoi 38% vertailukauteen verrattuna. Liikevaihtoa kasvattivat erityisesti esineiden internetin (IoT) ja kevyiden kulkuneuvojen liiketoiminta-alueilla. Elektroniikan sopimusvalmistuksen odotetaan jatkavan kasvua ja Incapin matala organisaatiorakenne, tehokkuus ja joustavuus mahdollistavat kilpailukyvyn säilymisen erittäin kilpaillulla alalla. Incapin tavoitteena on kasvaa orgaanisesti, mutta nykyinen taloudellinen tilanne mahdollistaa myös yritysostot tarvittaessa. Ohjaus vuodelle 2019 ennallaan. Yhtiö arvioi, että konsernin liikevaihto ja liikevoitto (EBIT) vuonna 2019 tulevat olemaan suurempia kuin vuonna 2018.

Sijoittajan työkalut kuuluvat Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen

 • Suomalaisten osakkeiden Osaketyökalu
 • Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Mallisalkut

Tutustu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy