Tulospäivän kooste: Kemira paras syklisistä osakkeista

Kemira oli tulospäivän tähti ja on ykkösvalintamme syklisistä osakkeista. Stora Enson tulos oli pettymys, mutta markkinoiden vaimea reaktio kertoo, että heikko tulos oli jo osakkeen hinnassa. Lue tulospäivän kooste sijoittajan näkökulmasta.

Julkaistu: 22.07.2019 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Sykliset vaikeuksissa – paitsi Kemira, jonka tulos oli erinomainen

Sykliset osakkeet eivät ole olleet markkinoiden suosiossa ja kurssit ovat tulleet alas keskimäärin 50 % kurssihuipuista. Syy kurssilaskuun näkyi Stora Enson tuloksessa. Tulos jäi analyytikkojen ennusteista ja selvästi vertailukaudesta. Myös ohjaus oli heikko. Stora odottaa kolmannen vuosineljänneksen operatiivisen liiketuloksen asettuvan 200-280 milj. euron vaihteluvälille. Q3/2018 Stora Enson operatiivinen liiketulos oli 358 M€. Tulos siis laskee yli 30 % vertailukaudesta. On mielenkiintoista nähdä, miten UPM ja Metsä Board suoriutuvat. Stora Enson segmenttikohtaisen tuloksen perusteella UPM:n ja Metsä Boardin pitäisi pärjätä Storaa paremmin. Vastaus saadaan 23.7., kun UPM raportoi ja 1.8., kun Metsä Board raportoi.

Myös SSAB:n tulos jäi odotuksista. SSAB:n liikevaihto oli 1968 M€ (analyytikoiden ennuste 1 890 M€) ja oikaistu liikevoitto 125 M€ (ennuste 162,0 M€). SSAB:n toisen neljänneksen liikevoitto laski 314 M kruunua vertailuajankohdasta. Tulosheikennys johtui SSAB Europe -divisioonasta, jonka tulosta rasitti ennen kaikkea rautamalmin kustannusten nousu. Rautamalmin kustannusten nousu vaikutti negatiivisesti myös SSAB Special Steels-divisioonaan, missä kysyntä kuitenkin jatkui suhteellisen hyvänä. SSAB Americas kasvatti liikevoittoa korkeampien myyntihintojen ja alempien kierrätyshintojen ansiosta. Suhdanteen kehittymiseen liittyy epävarmuutta ja heikentyneet teräksen hinnat Euroopassa ja Yhdysvalloissa merkitsevät sitä, että teräsjakelijat ovat varovaisia. Kysynnän odotetaan heikentyvän kausiluontoisesti kolmannen neljänneksen aikana. Saa nähdä, pystyykö Outokumpu parempaan. Aiempina kvartaaleina näin ei ole ollut.

Syklisten valopilkku oli Kemira. Yhtiön suoritus oli erittäin vahva ottaen huomioon muiden syklisten osakkeiden heikkouden. Kemiran liikevaihto oli 663,6 M€ (analyytikoiden ennuste 676 M€) ja oikaistu liikevoitto 60,3 M€ (ennuste 51,5 M€). Kemiran toinen neljännes oli erittäin vahva. Erityisen vahva oli Industry & Water-segmentti, jossa korkeammat myyntihinnat ja raaka-ainehintojen suotuisat vaihtelut nostivat segmentin operatiivisen käyttökateprosentin poikkeuksellisen korkealle, 18,1 %:iin. Kapasiteetin käyttöasteet ovat korkealla tasolla, ja tuotemix parani. Erityisesti Pohjois-Amerikan öljy- ja kaasuliiketoiminnassa nopea kasvu jatkuu. Ohjaus ennallaan. Kemira odottaa vertailukelpoisen käyttökatteen paranevan edelliskaudesta. Kemira onkin noussut meidän suosikiksi syklisistä osakkeista.

Muista pörssiyhtiöistä Tiedon tulos oli pehmeä, mutta sen voi laskea toteutetun ison yritysjärjestelyn piikkiin. Vaisala yllätti positiivisesti ja positiivinen tulosvaroitus roikkuu loppukaudelle ilmassa.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy