KONE ja Elisa all time high:ssa – tässä syy

Jos unohdetaan IT-kuplan hetkellinen hintapiikki, niin Elisan osakekurssi on kaikkien aikojen korkeimmassa lukemassa. Samoin on KONEen. Kumpikaan yhtiö ei ole kertonut erityisiä uutisia tai suoriutunut poikkeuksellisen hyvin. Miksi Elisan ja KONEen osakekurssit ovat sitten näin korkealla?

Julkaistu: 08.07.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Sijoittajat suosivat laatua ja matalaa riskiä – välttävät syklisiä

Syy löytyy markkinarotaatiosta. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajat ovat vuoden 2018 lopun markkinaromahduksen jälkeen suosineet defensiivisiä, osinko- ja kasvuosakkeita. Defensiivisten yhtiöiden liiketoiminta ei ole herkkää suhdanteen heikentymiselle toisin kuin syklisten osakkeiden. Sykliset osakkeet ovatkin nyt markkinoiden inhokkeja, eikä niihin kosketa pitkällä tikullakaan. Suomessa tämän ovat saaneet kokea metsä- ja metalliyhtiöt.

Defensiiviset osakkeet ovat tyypillisesti laatuosakkeita tai matalan volatiliteetin osakkeita. USA:ssa tästä markkinarotaatiosta ovat hyötyneet Osaketyökalustamme löytyvät P&G, Visa, Mastercard, Coca-Cola, PepsiCo, McDonalds, Starbucks, Walmart, Nike ja kasvuosakkeista esimerkiksi Salesforce ja Adobe. Tämän joukon P/E-luku on vuoden 2019 tulosennusteella keskimäärin 30. Se on selvästi historiallista tasoa korkeampi.

Helsingin pörssi on syklinen ja vastaavia osakkeita on vaikea löytää. Sijoittajat ovat lyöneet syklisiä metsä- ja metalliyhtiöitä. Myös rakennusala ja teollisuusosakkeet ovat olleet myyntinapin alla. Vastaavasti sijoittajat ovat luottaneet vakaisiin Elisaan ja KONEeseen. KONE suoritui Q1:llä kohtuu hyvin ja nosti ohjausta. Muiden yhtiöiden suoriutuessa heikommin KONEen suoritus suhteessa parani. Elisa vastaavasti on vakaa osinkokone ja volatiliteetilla mitattuna Helsingin pörssin matalariskisimpiä. Helppoja ostokohteita salkunhoitajille, kun syklisiä ei haluta pitää salkussa.

Osaketyökalumme mukaan Elisan vuoden 2019 tulosennusteella laskettu P/E-luku on 22,4 ja KONEen peräti 28,6. KONEella on ylimääräistä kassaa ja kurssia on nostanut aikeet Thyssenkruppin hissitoimintojen ostamisesta. Kyseessä olisi kuitenkin erittäin iso kauppa, jonka sulattelu ottaisi pari vuotta. Siksi sijoittajien ei kannata liikaa innostua yrityskaupasta.

Sama markkinarotaatio on näkynyt siinä, että korot ovat laskeneet ennätysalas ja kullan hinta on noussut. Markkinoilla on rahaa, mutta nyt se keskittyy tiettyihin sijoitusluokkiin, mikä nostaa niiden arvostustasoja.

Sijoittajien varat keskittyvät nyt tietyn tyylisiin sijoituskohteisiin. Kun markkinarotaatio kääntyy, niin uudet sijoituskohteet ovat suosiossa. Syklisiä kannattaa tarkkailla, sillä usein markkinoiden inhokit tarjoavat parhaat tuotot seuraavien vuosien aikana.

Seuraa markkinaa

Seuraa markkinarotaatiota ja markkinatilanteen kehittymistä Markkinaympäristössä.

 • Sijoitusnäkemys
 • Sijoittajan tärkeimmät talous- ja riski-indikaattorit
 • Osakemarkkinoiden arvostusluvut

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy