Osallistu osakeantiin!

Miksi sijoittamista pitää hävetä?

Sijoittaminen herättää edelleen negatiivisia ajatuksia osassa ihmisistä. Se mielletään varakkaiden ihmisten etuoikeudeksi tai pörssikeinotteluksi. Sijoittaminen on säästämistä. Investoimista yhteiseen hyvään. Siitä pitäisi saada olla ylpeä.

Julkaistu: 02.07.2014 Kirjoittaja:

ETF ETF kuukausisäästäminen

Usein sijoittajista puhutaan kasvottomina markkinatoimijoina, jotka liikuttelevat suuria rahamääriä maksimaalista tuottoa etsien. Sijoittajien syyksi on helppo laittaa ikäviä asioita, joista itse ollaan vastuussa.

Ketä sijoittajat oikein ovat?

Sinä ja minä. Jos olet joskus ollut töissä, olet tienannut eläkettä. Jotta eläke voidaan sinulle joskus maksaa, tienaamasi euron nyt pitää olla vähintään samanarvoinen tulevaisuuden rahassa mitattuna. Siksi eläkeyhtiöt sijoittavat. Jos taas olet joskus pitänyt rahaa pankkitilillä, olet myös sijoittaja. Pankki ei myöskään varastoi rahaa holveihin, vaan sijoittaa sen eteenpäin. Pankki myöntää naapurillesi asuntolainan, tutulle yrityksellesi investointilainan jne.

Sijoittaminen on säästämistä ja investoimista. Sijoittamiseen liittyy negatiivinen ja jälkimmäisiin positiivinen assosiaatio. Urpilainen ei olisi koskaan sanonut, että säästäjät pitää saada vastuuseen, kun Euroopan valtioiden velkoja järjesteltiin. Vakavat talouskriisit eivät kuitenkaan koskaan aiheudu siitä, että ihmiset säästäisivät eli sijoittaisivat liikaa, vaan siitä, että ihmiset ottavat liikaa velkaa.

Miksi sijoittaminen koetaan negatiiviseksi?

Ehkä suurin syy on se, että sijoittamisen kultuuri Suomessa on niin nuori. Rahamarkkinat avautuivat kolmekymmentä vuotta sitten. Tähän ajanjaksoon mahtuu kolme pörssiromahdusta. Pahimmassa tapauksessa osakesäästäjä on kokenut suuria tappioita kolme kertaa sijoitushistoriansa aikana. Vähemmästäkin tuntee itsensä petetyksi.

Toinen syy on se, että aihe on monille vieras. Osaaminen on vähäistä ja käsitys sijoittamisesta perustuu mielikuviin, ei faktoihin.

Sijoittamisesta pitäisi saada olla ylpeä

Sijoittaminen on säästämistä. Investoimista tulevaisuuteen. Yritysten omistamista. Varautumista pahan päivän varalle.

Moni arvostelee osakesijoittamista, mutta sijoittaa itseensä. Omistusasunto on tulotasoon nähden liian suuri. Auto on rahoitusyhtiön. Mökkikin pitää olla. Tulot menevät kulutukseen. Tietyn statuksen ylläpitämiseen. Tämäkin on sijoittamista. Jos hankinnat on tehty omalla rahalla, tuotto on usein nolla. Jos ne on tehty velkarahalla, velka pitää maksaa pois.

Sijoittaminen ei vaadi pääomia, eikä se ole vaikeaa

Monet myös ajattelevat, että sijoittaminen vaatii suuria alkupääomia tai että markkinoita pitää seurata jatkuvasti, jotta sijoittamisessa voisi onnistua.

Jatkuvasta markkinoiden seuraamisesta ei ole tavalliselle säästäjälle mitään hyötyä. Todennäköisesti siitä on ennemminkin haittaa, koska mm. kaupankäynti lisääntyy ja kulut kasvavat. Yksikään ammattilainen ei voi varmuudella sanoa, millä tasolla osakemarkkinat ovat kuuden kuukauden päästä. Ennustaminen on mahdotonta.

Ainoat asiat, mitkä kannattaa varmistaa ennen sijoittamisen aloittamista ovat: onko markkinoilla kuplan merkkejä tai mikä on markkinoiden riskitaso. Kuplan tunnistaa siitä, kun taksikuskit antavat sijoitusvinkkejä ja työkaverit kertovat satumaisista voitoista. Odota silloin vuosi tai kaksi ja osta osakkeita sitten, kun takseihin ei ole jonoja ja työkaverin silmänaluset ovat mustat.

Riskitason tunnistaminen on vaikeampaa. Sen avuksi olemme kehittäneet riski-indikaattoreita, joita katsomalla saa käsityksen siitä, ovatko riskit korkealla vai matalalla.

Sijoita tasaisesti, niin pääset helpoimmalla

Tasaisesti kuukaudessa saman summan rahaa sivuun pistävä pääsee kaikkein helpoimmalla. Hän ei tarvitse alkupääomia, eikä hänen juurikaan tarvitse välittää riskitasosta tai mahdollisista pörssikuplista. Kun sijoittaa pitkän ajan tasaisesti, saa osakkeita ostettua niin nousu- kuin laskumarkkinoilla.

Kaikki pankit tarjoavat vaihtoehtoja kuukausisäästämiseen. Usein tarjolla on pankkien omia rahastoja. Nämä ovat aloittelevalla säästäjälle ihan hyviä vaihtoehtoja. Useimpien rahastojen ongelmia ovat: korkeat kulut, lähes systemaattinen häviö vertailuindeksille ja laajempaa indeksiä heikompi hajautus (eli suurempi riski). Monilla rahastoyhtiöillä on kuitenkin tarjolla matalakustanteisia indeksirahastoja, jotka ovat hyvä vaihtoehto kuukausisäästämiseen.

Itse suosin kuukausisäästämisessä pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:iä. Ne ovat helpommin muutettavissa käteiseksi kuin perinteiset rahastot, kulut ovat murto-osa rahastojen kuluista ja vaihtoehtoja on moninkertainen määrä pankkien rahastotarjoomaan verrattuna. Yhdellä ETF:llä voi esimerkiksi sijoittaa kaikkiin maailman osakkeisiin. Parempaa osakehajautusta ei ole olemassa.

Nordnet tarjoaa Suomessa mahdollisuuden ETF-kuukausisäästämiseen. Tässä faktat pähkinän kuoressa:

  • Välityspalkkioita ei peritä kuukausittain säästämisestä
  • Kun päätät myydä kuukausisäästämällä hankkimasi ETF:t pois, sinulta peritään vallitsevan hinnaston mukainen välityspalkkio
  • ETF:ien säilytys on maksutonta
  • Voit aloittaa säästämisen 50 eurolla kuussa
  • Tarjolla on n. 40 ETF:ää
  • Kuukausisäästämisen voi aloittaa esimerkiksi seuraavilla ETF:illä: Maailman osakkeisiin sijoittava ETF (hallinnointikulu 0,45 %) tai Euroopan 50 suurimpaan osakkeeseen sijoittava ETF (hallinnointikulu 0,09 %)

Ennen aloittamista vertaile eri pankkien ja välittäjien tarjoomia. Kannattaa myös verrata pankin tarjoamien rahastojen tuottohistoriaa vertailuindeksiin sekä pankin ehdottaman rahaston hallinnointikulua vastaavien ETF:ien hallinnointikuluihin. Muista myös kysyä onko pankilla tarjota edullisia indeksirahastoja. Pitkässä juoksussa kulut nimittäin syövät tuottosi.

Jos haluat tietää enemmän ETF:istä, lue tämä artikkeli.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy