- Aloita sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Osakesäästötili
- Sijoittajan työkalut
Sijoittajan ei kannata rakentaa osinkosalkkua korkean osinkotuottoprosentin osakkeilla. Korkeassa osinkotuotossa piilee riski. Kerromme, minkälaisilla osinko-osakkeilla rakennetaan erinomainen pitkäntähtäimen osinkosalkku.
osakkeet osinko osinkoyhtiöt sijoittaminenMoni sijoittaja rakastaa osinko-osakkeita. Osinko on sijoittajalle tärkeä tuoton tai tulonlähde. Helsingin pörssin pitkän ajan historiallisessa kokonaistuotossa osingoilla on suuri merkitys. Usean sijoittajan tavoitteena on kasata osakesalkku, jonka osinkotuotto olisi henkilön pääasiallinen tuotonlähde.
Osinko-osake voidaan määrittää kolmella eri tavalla:
Liian korkea osinkotuotto on usein vaaran merkki. Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto-% on vaihdellut 3-5 %:n välillä. Yli 7 %:n osinkotuottoihin sijoittajan kannattaa suhtautua skeptisesti. Vaarana on, että osinko laskee.
Osinkotuotto-% lasketaan jakamalla osakekohtainen osinko osakkeen hinnalla. Osinkona käytetään viimeksi toteutunutta osinkoa tai osinkoennustetta. Yleisimmin käytetään toteutunutta osinkoa. Osinko on aina koko vuoden osinko. Jos yhtiö jakaa osinkoa neljä kertaa vuodessa, osinkotuoton laskennassa käytetään neljän edellisen osingon summaa.
Käytetään esimerkkinä Lehto Groupia, joka on Q1-tulosjulkistuksen jälkeen ollut markkinoiden epäsuosiossa. Lehto Groupin osinkotuotto-% on peräti 10,1 %. Tämä saadaan, kun jaetaan keväällä 2019 jaettu 0,24 euron osinko nykyisellä 2,38 euron kurssilla.
Sijoittaja, joka ostaa Lehto Groupia osinkotuoton perusteella, tulee pettymään. Markkinat eivät usko, että Lehdon osinko pysyy 0,24 euron tasolla. Siitä kertoo yli 10 %:n osinkotuotto. Samoin on analyytikkojen laita. Analyytikkojen osinkoennuste Lehdolle on 0,11 euroa. Jos ennuste pitää paikkansa, Lehtoa nyt ostava sijoittaja saa vain 4,6 %:n osinkotuoton.
Finanssikriisin aikaan osinkotuotot olivat vieläkin hurjempia. Metson osinko keväällä 2008 oli 3 euroa ja kurssi loppuvuodesta alle 9 euroa. Osinkotuotto-% oli siten yli 30 %. Markkinat olivat Metson suhteen oikeassa. Keväällä 2009 Metso jakoi osinko 0,70 euroa. Osinkotuotto-% laskettuna 9 euron kurssille oli edelleen hyvä, mutta kaukana 30 %:sta.
Jos osakkeella on korkea osinkotuotto-%, tee seuraavat testit:
Jos osake läpäisee testit, soveltuu se osinkosalkkuun. Näin oli esimerkiksi Fortumin laita vuonna 2016, kun kurssi oli alle 12 eurossa ja osinkotuotto-% peräti 9 %. Nykyisistä korkean osinkotuoton osakkeista Sampo menee testistä läpi ja sopii osinkosalkkuun.
Voit etsiä tiedot yhtiön sijoittajasivuilta tai tarkastaa ne Osaketyökalusta. Löydät Osaketyökalusta osinkotuotto-%:n, osinkoennusteen, pisteet taseen vakavaraisuudelle (1= heikoin, 10=vahvin) jne..
Osinko-osakkeita kannattaa valita salkkuun usean eri ominaisuuden perusteella. Tärkein on vakaa ja kasvava osinkohistoria. Näillä osinko-osakkeilla on historiassa saanut parhaan tuoton.
Osaketyökalussa osinko on yksi pisteytettävä ominaisuus. Sijoittaja löytää parhaat osinko-osakkeet napin painalluksella. Työkalusta sijoittaja näkee osinkopisteiden lisäksi osinkotuotto-%:n, osinkoennusteen sekä pisteet osingon vakaudesta ja kasvusta. Jokaisella on siten mahdollisuus rakentaa omantyylin osinkosalkku.
Laskemme osinkopisteet kuuden vuoden osinkohistorian ja osinkotuotto-%:n perusteella. Painotamme nousevaa ja vakaata osinkoa viimeiseltä kuudelta vuodelta. Osinkotuotto-% on pisteytyksessä laskettu toteutuneesta ja ennustetusta osingosta.