Osallistu osakeantiin!

Päivän odotetuimmat tulosjulkistajat olivat Sampo ja Outokumpu

Tuloskausi on täydessä vauhdissa. Päivän odotetuimmat olivat Sampo ja Outokumpu.

Julkaistu: 07.02.2019 Kirjoittaja:

osakkeet outokumpu sampo tulokset

Tuloskausi jatkuu vilkkaana

Tuloskausi jatkuu positiivisissa tunnelmissa. Erityisen ilahduttavaa on ollut teollisuusyritysten erittäin vahva tilausten kasvu.

Sampo

Sampo on Osaketyökalumme sijalla 8. ja saa 74 kokonaispistettä. Pisteytyksen perusteella osake on matalariskinen, kohtuullisesti arvostettu ja erinomainen osinkoyhtiö.

Sampon Q4 tulos oli jälleen vakaa. Voitto ennen veroja oli 451 M€ (ennuste 465 M€). Osakekohtainen substanssi laski neljännellä neljänneksellä 3,73 euroa ja oli 20,60 euroa. If ja Mandatum Life suorituivat hyvin. Topdanmarkin ja Nordean tulokset heikkenivät. Sampo-konsernin liiketoiminta-alueiden odotetaan raportoivan hyvän toiminnallisen tuloksen vuonna 2019. Osinkoa jaetaan 2,85 euroa (ennuste 2,79 €).

Sampon ongelma on tuloskasvu. Yhtiön voitto ennen veroja 1 897 M€ on samalla tasolla kuin vuonna 2015 (1 888 M€). Nordean tulos on laskutrendissä, eikä muut liiketoiminnat pysty kompensoimaan tuloskasvua. Vahvan taseen ansiosta nousevasta osingosta voidaan pitää kiinni, mutta nousuvauhti tulee todennäköisesti tippumaan nykyvauhdista. Tästä syystä Sammon osakkeen tuotto tulee todennäköisesti vastaamaan osinkotuottoa, joka on pörssin parhaita.

Outokumpu

Outokumpu on Osaketyökalumme sijalla 75. ja saa 47 kokonaispistettä. Outokumpu saa heikot pisteet korkeasta riskistä, heikosta kurssimomentista ja laadusta.

Outokumpu järjesti jälleen sijoittajille pettymyksen. Yhtiö on krooninen alisuorittaja, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana onnistunut vain vuoden 2017 ensimmäisellä kvartaalilla. Erityisesti Outokummussa ihmetyttää tappiollinen Americas-liiketoiminta. Trumpin tuontitullien piti vaikuttaa Americasiin positiivisesti, mutta toisin kävi.

Neljännellä kvartaalilla Outokummun liikevaihto oli 1 586 M€ (analyytikoiden ennuste 1 586 M€) ja oikaistu liiketulos 35 M€ (ennuste 36,7 M€). Ferrochrome teki hyvän tuloksen ja Eurooppa kohtuullisen. Americas oli tappiolla, mikä oli pettymys. Euroopan unionin pysyvien suojaustoimien uskotaan vähentävän tuontia ja palauttavan markkinatasapainon Eurooppaan vuonna 2019. Ruostumattoman teräksen markkinoiden odotetaan pysyvän haastavina vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jakelijoiden korkeiden varastotasojen vuoksi. Vuoden 2019 ensimmäiselle neljännekselle ferrokromin hinta laski 1,12 Yhdysvaltain dollariin naulalta. Outokumpu arvioi ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan alemmalla tasolla kuin vuoden 2018 neljännellä neljänneksellä. Osinkoa jaetaan 0,15 € (ennuste 0,13 €).

Jos Outokummun suorituksesta haluaa etsiä jotain positiivista, niin yhtiö kuitenkin pystyy nykyään selvästi positiiviseen operatiiviseen liiketulokseen vuositasolla. Vuonna 2017 operatiivinen liiketulos oli 415 M€ ja 2018 se oli 279 M€. Aiemmin Outokumpu teki aina tappiota. Sijoittaja voi myös lohduttautua sillä, että Outokummun markkina-arvo on vain 1,5 miljardia euroa liikevaihdon ollessa 6,9 miljardia. Alhainen markkina-arvo rajaa kurssilaskua. Positiivisuutta voi myös hakea sillä, että yhtiön investoinnit omaan ferrokromi-tuotantoon tuovat tulosta ja että yhtiö uskoo Euroopan unionin suojaustoimien palauttavan markkinatasapainon Eurooppaan vuonna 2019.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssäOsallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy