Danske Global Tech -rahasto vs. ETF

Dansken rahastovalikoimasta löytyy Morningstarin luokituksen mukaan viiden tähden teknologiarahasto. Rahastolla on pitkä historia. Miten se pärjää kustannustehokasta ETF:ää vastaan? Syövätkö kulut tuotot vai onko salkunhoitaja onnistunut osakevalinnoissa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Dansken rahastovalikoimasta löytyy Morningstarin luokituksen mukaan viiden tähden teknologiarahasto. Rahastolla on pitkä historia. Miten se pärjää kustannustehokasta ETF:ää vastaan? Syövätkö kulut tuotot vai onko salkunhoitaja onnistunut osakevalinnoissa?

Danske Investin Global Tech -rahastolla on Morningstarin viiden tähden luokitus. Rahastoesitteen mukaan sijoitustoiminnan tavoitteena on saavuttaa sijoitetuille varoille pitkällä aikavälillä arvonnousua aktiivisen omaisuudenhoidon keinoin.

Esitteessä todetaan, että: ”Varat sijoitetaan julkisen kaupankäynnin kohteena oleviin teknologiayhtiöiden osakkeisiin ja osakesidonnaisiin arvopapereihin maailmanlaajuisesti. Teknologiayhtiöitä ovat esimerkiksi pääosin telekommunikaatio-, tietotekniikka-, biotekniikka-, elektroniikka- ja viestintäteknologiatoimialoilla toimivat yhtiöt. Rahaston sijoituskohteiden tuotot, kuten osingot ja korot, sijoitetaan uudelleen. Rahaston perusvaluutta on euro. Rahasto sopii sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa maailmanlaajuisesti teknologia-alan yhtiöiden osakkeisiin ja joka tavoittelee korkeaa tuottoa hyväksyen sijoituksen voimakkaan arvonvaihtelun ja sen, että sijoituksen arvo voi laskea.”

Global Tech -rahaston hallinnointipalkkio on 1,7 %. Merkintä- ja lunastuspalkkio on 1,0 %. Dansken tietojen mukaan rahaston viiden vuoden tuotto on ollut 202,5 % ja Dansken vertailuindeksin tuotto 169,7 %. Vakuuttavaa. Rahaston viisi suurinta sijoitusta ovat:

  • Google 6,38 %
  • Facebook 6,20 %
  • Tesla Motors 4,13 %
  • Amazon 4,07 %
  • Microsoft 3,60 %.

Morningstar on asettanut rahaston vertailuindeksiksi MSCI World Information Technology TRN -indeksin. Sijoittaja.fi:n ETF-valintatyökalulla löytyy ETF, joka sijoittaa kyseiseen indeksiin. Lisäksi valintatyökalulla löytyy USA:laisiin teknologiasektorin yhtiöihin sijoittava ETF.

MSCI World Information Technology TRN Index

  • Teknologiayhtiöt globaalisti
  • Hallinnointipalkkio 0,45 %
  • Kaupankäyntivaluutta EUR
  • Sijoittaja.fi:n tehokkuuspisteet 65/100 (kohtuullinen)
  • Suurimmat sijoitukset: Apple 12,17 % / Google 8,48 % / Microsoft 7,60 % / IBM 4,89 % / Oracle 3,43 %

Yhdysvaltalaiset teknologiasektorin yhtiöt

  • Hallinnointipalkkio 0,17 %
  • Kaupankäyntivaluutta USD
  • Sijoittaja.fi:n tehokkuuspisteet 77/100 (hyvä)
  • Suurimmat sijoitukset: Apple 14,52 % / Google 9,04 % / Microsoft 8,17 % / IBM 5,51 % / AT&T 5,33 %

Tämän hetkisten painojen perusteella ETF:ien sisällöt ovat hyvin lähellä toisiaan. Dansken Global Tech on ottanut indeksistä poikkeavaa näkemystä Facebookilla, Teslalla ja Amazonilla. Alla olevasta kuvaajasta näkyy rahaston ja ETF:ien tuottohistoria.

danske-global-tech

Yhteenveto

Danske Investin Global Tech -rahasto sijoittaa teknologiayhtiöihin. Rahastolla on pitkä historia, mikä on rahastojen kohdalla hyvä merkki. Rahastolla on myös Morningstarin viiden tähden luokitus, joka kertoo laadusta. Rahaston hallinnointipalkkio on korkea, mutta sitä voidaan perustella hyvällä tuotolla. Dansken oman ilmoituksen mukaan rahasto on voittanut viiden vuoden periodilla indeksin selvästi.

Vertailukohtina käyttämistämme ETF:istä oli tuottohistoria 19.7.2011 lähtien. ETF:t voittivat Dansken rahaston. USA:laisiin teknologiasektorin yhtiöihin sijoittava ETF voitti Global Tech -rahaston 9,3 %:lla ja teknologiayhtiöihin globaalisti sijoittava ETF voitti rahaston 6,2 %:lla.

Kolmen vuoden vertailuindekseille häviö ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Dansken Global Tech -rahasto ottaa näkemystä ja poikkeaa vertailuindekseistä. Tämä kertoo aktiivisuudesta ja on hyvä asia. Hyvä pitkä tuottohistoria kertoo siitä, että näkemyksellä on saatu tuloksia. Ehkä kolmen vuoden heikompaa jaksoa seuraa kolme hyvää vuotta. Tai sitten ei.

RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat