Lapselle säästämisen aloittaminen: pankkien käytännön ohjeet

Lapselle säästäminen kannattaa. Kun säästämisen aloittaa aikaisin, niin varallisuus karttuu huomaamatta. Kysyimme Nordnetilta, Nordealta ja OP:lta käytännön ohjeet lapselle säästämiseen ja arvo-osuustilin avaamiseen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Lapselle säästäminen kannattaa. Kun säästämisen aloittaa aikaisin, niin varallisuus karttuu huomaamatta. Kysyimme Nordnetilta, Nordealta ja OP:lta käytännön ohjeet lapselle säästämiseen ja arvo-osuustilin avaamiseen.

Lapselle säästämisen aloittaminen kannattaa

 Kun lapselle säästämisen aloittaa aikaisin, niin varallisuus karttuu huomaamatta. Kysyimme Nordnetilta, Nordealta ja OP:lta käytännön ohjeet lapselle säästämiseen ja arvo-osuustilin avaamiseen.

Katso Sijoittaja.fi:n valinnat lapselle säästämiseen!

Pankkien käytännön ohjeet lapsen tilin avaamiseen ja osakkeiden ostoon

Lapselle tulee avata arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili, mikä mahdollistaa osakekaupankäynnin aloittamisen. Sen jälkeen osakkeiden ostaminen onnistuu helposti verkkopalvelun kautta lapsen arvo-osuustilille. Katso tästä Nordean, Nordnetin ja OP:n käytännön ohjeet osakkeiden ostoon.

Nordea Lapselle säästäminen

Lapselle säästämisen aloittaminen rahastoon

Voit aloittaa lapselle kuukausisäästämisen rahastoon Nordea 24/7 asiakaspalvelun kautta. Kannattaa huomata, että lapsen mahdollisen toisen huoltajan täytyy puhelun aikana vahvistaa sopimus pankkitunnuksilla. Vaihtoehtoisesti kuukausisäästösopimuksen voi avata konttorissa, jolloin mukaan tulee varata valtakirja mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Osakkeiden osto

Voit avata lapselle arvo-osuustilin Nordea 24/7 asiakaspalvelun kautta. Kannattaa huomata, että lapsen mahdollisen toisen huoltajan täytyy puhelun aikana vahvistaa sopimus pankkitunnuksilla.

Vaihtoehtoisesti kuukausisäästösopimuksen voi avata konttorissa, jolloin mukaan tulee varata valtakirja mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Kun arvo-osuustili on avattu, voi siihen lisätä oikeuden yhdelle tai molemmille vanhemmille käydä kauppaa ja kaupanteko onnistuu helpoiten verkkopankissa.

Nordean rahastoratkaisut lapselle säästämiseen

Säästö-rahastossa on 5 eri riskitasoa, jotka sopivat säästäjälle, joka ei seuraa aktiivisesti sijoituksiaan, koska pankki pitää huolta kokonaisuudesta. Pienelle lapselle voi ottaa hieman enemmänkin riskiä eli esimerkiksi Säästö 75, kun sijoitusaika voi olla yli kymmenen vuotta, jolloin nousut ja laskut tasoittuvat. Jos taas säästää teinille tulevaan ajokorttiin, niin kannattaa katsoa pienempiriskisiä vaihtoehtoja, kuten Säästö 10 tai Säästö 25.

Kysymyksiin vastasi Tanja Eronen, Co-Head of Investment Products

Nordnet Lapselle säästäminen

Lapselle säästämisen aloittaminen rahastoon

Nordnetissä Lapselle voi säästää rahastoihin avaamalla ensin maksutta arvo-osuustilin, eli osake- ja rahastosalkun. Vanhemmat täyttävät ja allekirjoittavat hakemuksen sähköisesti verkossa, jonka jälkeen Nordnet käsittelee sen. Asiakashakemusten käsittelyaika on pari viikkoa. Lapsen tiliä voi hallinnoida helposti omien tunnusten kautta.

Nordnet ei peri rahastoista merkintä- tai lunastuspalkkiota. Rahastojen säilyttäminen on myös maksutonta, eli maksat ainoastaan hallinnointipalkkiot.

Katso yksityiskohtaiset ohjeet ja vinkkejä lapselle säästämiseen.

Osakkeiden osto

Alaikäiselle voi sijoittaa osakkeisiin avaamalla joko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Vanhemmat täyttävät ja allekirjoittavat hakemuksen sähköisesti verkossa, jonka jälkeen Nordnet käsittelee sen. Asiakashakemusten käsittelyaika on pari viikkoa. Lapsen tiliä voi hallinnoida helposti omien tunnusten kautta.

Ohjeita osakesijoittamisen aloittamiseen löydät Nordnet-koulusta.

Nordnetin rahastoratkaisut lapselle säästämiseen

Valikoimasta löytyy mm. Nordnetin omat indeksirahastot sekä yli 60 muun rahastoyhtiön 600 rahastoa.

Rahastoihin voi tehdä kertasijoituksia alk. jo 15 € säästösummilla tai niihin voi kuukausisäästää aktivoimalla kuukausisäästösopimuksen. Rahansiirron voi automatisoida tekemällä kuukausittain toistuvan maksun omasta pankista.

Nordnetin kuukausisäästösopimussivulta löytyy palvelu, joka auttaa löytämään itselle tai lapselle säästämiseen sopivia rahastoja omiin valintoihin perustuen. Palvelu auttaa rakentamaan henkilökohtaisen rahastosalkun. Tarjoamme yleisen salkkuallokaation, joka koostuu osakkeista eri markkinoilla sekä korkoinstrumenteista, ja joka on sovitettu itse valittuun sijoitushorisonttiin.

Vinkkejä voit poimia myös Nordnetin rahastoideat-sivulta tai sosiaalisesta säästäjien ja sijoittajien verkostosta Sharevillestä, missä voit mm. käydä keskustelua muiden sijoittajien kanssa sekä katsoa top-sijoittajien suosikkirahastot juuri nyt.

Video: Lapselle säästäminen

Kysymyksiin vastasi Soile Ruuskanen, Head of Marketing, Nordnet Suomi

Lue lisää aiheesta Sijoittaja.fi:stä

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

OP Lapselle säästäminen

Lapselle säästämisen aloittaminen rahastoon

Lapselle rahastosäästämisen aloittamisen voi hoitaa kokonaisuudessaan OP-verkkopalvelun kautta. Mikäli alaikäisellä lapsella ei ole OP:n asiakkuutta ja tiliä, huoltajat voivat hoitaa avauksen verkkopalvelussa. Tilin avaamisen jälkeen huoltaja voi tehdä verkon kautta hakemuksen rahastosäästämisen aloittamiseksi. Huoltajat saavat sähköisesti hyväksyttäväksi OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen ja maksuttoman säilytyksen avauksen. Hyväksyntöjen ja käyttöoikeuksien saannin jälkeen huoltaja pääsee tekemään rahastotoimeksiantoja lapselleen oman verkkopalvelunsa kautta.

Koska sijoitushorisontti on lapselle säästämisessä useimmiten pitkä, kannattaa lapselle valita osakepainotteinen rahasto, koska osakemarkkinoiden tuotto-odotus on korkein pitkällä aikajänteellä.

Tutustu tarkempaan ohjeistukseen koskien rahastosäästämistä lapselle.

Osakkeiden osto

Myös lapselle osakesäästämisen aloittamisen voi hoitaa kokonaisuudessaan OP-verkkopalvelun kautta. Mikäli alaikäisellä lapsella ei ole OP:n asiakkuutta ja tiliä, huoltajat voivat hoitaa avauksen verkkopalvelussa. Seuraavaksi huoltaja voi pyytää verkkoviestillä tai puhelimitse arvopaperisäilytyksen ja arvo-osuustilin avausta. Huoltajat saavat sähköisesti hyväksyttäväksi OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen ja säilytyksen avauksen. Hyväksyntöjen ja käyttöoikeuksien saannin jälkeen osakkeiden ostaminen onnistuu helposti huoltajan oman verkkopalvelunsa kautta lapsen arvo-osuustilille.

OP:n rahastoratkaisut lapselle säästämiseen

Säästäjän rahastot sopivat hyvin säästämiseen, kun säästöaika on vähintään muutaman vuoden ja hakee kohtuullista tuottoa lapsen säästöille.

Korkeampaa tuottoa hakevalle ja suurempaa riskiä sietävälle säästäjälle soveltuvat hyvin erittäin osakerahastot. Lapselle säästämisen aikajänne on usein pitkä, esimerkiksi 10-20 vuotta, joten osakerahastot ovat tällöin järkevä vaihtoehto. Hyviä vaihtoehtoja osakerahastoista lapselle säästämiseen ovat esimerkiksi laajasti hajauttavat indeksirahastot tai vastuulliset teemarahastot.

Vastaajana OP:n varallisuudenhoidon sähköisestä myynnistä vastaava product owner Joakim Reinius. 

Lue lisää aiheesta Sijoittaja.fi:stä

Katso Sijoittaja.fi:n valinnat lapselle säästämiseen!

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää rahastosijoittamisesta
Viikon kansainvälinen kasvuosake: tekoälytuotteet tukevat ServiceNow:n kasvua
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat