Tuloskausi Q4/2016 ja arvostustasot maailmalta – USA:ssa ja Suomessa hyvä tuloskausi

Tuloskaudesta tulee hyvä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Euroopassa tuloskausi jää laihaksi.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Tuloskaudesta tulee hyvä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Euroopassa tuloskausi jää laihaksi.

Seuraa tuloskautta

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden, kuvaajien ja artikkeliemme avulla. Sijoittaja.fi:stä saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Tuloskausi Yhdysvalloissa – odotukset voimakkaassa nousussa

Yhdysvalloissa alkoi vuonna 2014 negatiivisen tuloskehityksen (violetti käyrä) kausi. Mustalla käyrällä on kuvattuna Yhdysvaltojen suurten yhtiöiden S&P 500 -indeksin kurssikäyrä. Tulosodotuksissa (keltainen viiva) tapahtui käänne vuoden 2016 alkupuoliskolla. Nyt myös toteutuneet tulokset ovat kääntyneet nousuun. Ensimmäistä kertaa 10 vuoden historiassa kurssikehitys on leikkaamassa tulosennustekuvaajan. Tämä kertoo korkealle nousseista arvostustasoista.

20170227-spx-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

USA:ssa positiivinen tuloskausi

Yhdysvaltalaisista S&P 500 -indeksin yrityksistä melkein kaikki (93 %) ovat raportoineet viime kvartaalin tuloksen. Aiemmasta tuloskausikatsauksesta positiivisuus on karissut hieman. Kuitenkin liki kolme neljäsosaa yrityksistä on raportoinut positiivisen tulosyllätyksen. Yritysten yhteenlaskettu tulosyllätys on 2,6 %, mikä on alle keskiarvon. Lähes aina toteutuneet tulokset ylittävät analyytikkojen odotukset. Toteutunut tuloskasvu vuodentakaisesta on 4,7 % ja liikevaihto on kasvanut 4,6 %. Kokonaisuudessaan tuloskausi on merkittävästi parempi aiempiin kvartaaleihin nähden.

20170227-spx-tulosyllatykset

Arvostusluvuista nähdään eri tunnuslukujen perusteella huokeita sektoreita Yhdysvalloista. Vihreällä ovat korostettuna edulliset sektorit ja punaisella kalliit sektorit. Esimerkiksi rahoitussektori ja telekommunikaatiosektori ovat PE-lukujen perusteella halpoja sektoreita.

20170214-spx-arvostusluvut

Euroopassa toteutumat kääntyneet nousuun

Euroopassa kurssit (musta käyrä, STOXX 600 -indeksi) ovat liikkuneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Orastavat pankkikriisit ja huolet euroalueen tulevaisuudesta, ovat heiluttaneet Euroopassa markkinoita. Talouden piristyminen vuoden 2016 puolivälin jälkeen on nostanut tulosennusteita (keltainen viiva). Violetilla käyrällä kuvassa on toteutunut tuloskehitys, mikä on merkittävästi alempana kuin vuonna 2011. Myös Euroopassa nykyinen kurssitaso edellyttää pörssiyrityksiltä tulosodotuksiin pääsyä. Onneksi nousua on jo havaittavissa toteutuneessa tuloskehityksessä.

20170227-sxxp-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Euroopan tuloskausi USA:ta jäljessä

Euroopassa tuloskausi on vielä kesken, mutta jo nyt saa hyvän yleiskuvan tilanteesta. Yrityksistä 73 % on raportoinut neljännen kvartaalin tuloksensa. Euroopassa tilanne näyttää sittenkin jäävän melko heikoksi. Euroopan tuloskaudesta osuu silmään rahoitussektorin suuri tulosyllätys ja merkittävä tuloslasku vuodentakaisesta. Euroopan rahoitussektorilla on suuri merkitys yhteenlaskettujen lukujen osalta. Esimerkiksi ilman rahoitussektoria Euroopan tuloskasvu olisi nollan tuntumassa. Kappalemääräisesti Euroopan yrityksistä puolet on raportoinut odotuksia paremman tuloksen.

20170227-sxxp-tulosyllatykset2

Arvostusluvullisesti Euroopassa on nähtävissä samoja piirteitä, kuin Yhdysvalloissa. Rahoitussektori on myös Euroopassa edullinen, mikä kuitenkin johtuu Euroopan pankkisektorin ongelmista. Alla olevassa taulukossa on myös Euroopan eri alueet mukana. Arvostuslukujen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä joku tietty sektori tai alue voi olla halpa siitä syystä, että kyseisen sektorin tai alueen tulevaisuus ei näytä erityisen valoisalta. Esimerkkinä esimerkiksi Kreikka, jonka osakeindeksin P/B on 0,5.

20170214-sxxp-arvostusluvut

Tulosyllätykset Suomessa

Tulosennustetrendi (keltainen käyrä alla) on Suomessa selvästi Eurooppaa positiivisempi. Odotusten osalta Suomessa ollaan jo vuoden 2010 lukemien tuntumissa. Samaa odotusten ja toteutuminen eroa kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei Suomessa ole näkyvissä. Isossa kuvassa kuitenkin täällä ollaan alemmalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä toteutuneen tuloskertymän osalta. 

20170227-hexp-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Suomessa 88 % yrityksistä on raportoinut tuloksensa. Suomessa tilanne on rahtusen parempi kuin Euroopassa. Suomen tuloskausi on yllättänyt erittäin positiivisesti tiettyjen yritysten osalta. Toteutunut tulosyllätys on jopa +19,6 %. Tuloskasvua on ollut 9,3 % vuodentakaisesta ja liikevaihto on kasvanut 10,4 % edellisvuoden tilanteesta. Euromääräisesti siis tuloskausi on ollut todella hyvä. Jos eurojen sijaan tarkastellaan yrityksiä kappalemääräisesti, niin vain hieman yli puolet yrityksistä on raportoinut positiivisen tuloksen. Lue tästä lisää Suomen tuloskaudesta.

20170227-hexp-tulosyllatykset

Japanissa odotukset nousussa

Japanissa (Nikkei 225 -indeksi) odotukset (keltainen) ovat kääntyneet ylöspäin, mutta toteutuneessa tuloskertymässä ei vielä ole selvää käännettä, vaan ainoastaan pieni värähdys ylöspäin. Japanissa positiivisena puolena, ja poikkeamana Eurooppaan ja muihin maihin verrattuna, toteutuneet tulokset ovat suunnilleen samalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä viime vuosikymmenen lopulla.

20170227-nky-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Johtopäätökset

Positiivinen talousympäristö tukee tuloskautta. Odotukset olivat korkealla tuloskautta kohtaan. Tuloskausi vaikuttaa täyttävän odotukset ja osittain ylittävän ne.

Yhdysvalloissa 93 % yrityksistä on raportoinut tuloksensa. Tulosyllätys jää keskinkertaista heikommaksi, mutta poikkeuksena aiempiin vuosiin toteutunut tuloskasvu on positiivista, ja kappalemääräisesti kolme neljäsosaa on raportoinut positiivisen tulosyllätyksen. Euroopassa tilanne jää sittenkin heikoksi, aiemmista tiedoista poiketen. Euroopassa pankkisektori vaikuttaa merkittävästi tuloskertymään, mutta ilman pankkisektoriakin tuloskasvu jää nollan tuntumaan. Suomessa tilanne on selvästi parempi kuin Euroopassa. Suomen tuloskaudessa muutamat yritykset ovat raportoineet merkittävän positiivisen tuloksen, mutta kappalemääräisesti positiivisia tulosyllätyksiä on raportoinut vain hieman yli puolet yrityksistä.

Tuloskausikommentit ovat pääosin suunnattu jäsenillemme. Esitetyt tulosennusteet perustuvat luotettavista lähteistä kerättyyn analyytikoiden ennustedataan (ns. bottom up). Tuloskauden lukujen lähteenä FactSet, Thomson Reuters ja Bloomberg.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
QT Group
Analyysi: Qt Groupilta vahva kannattavuus ja hyvät tulevaisuuden näkymät
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat