Sijoitatko listaamattomiin yrityksiin? Muista optiot!

Listaamattomiin yrityksiin sijoittamisen suosio kasvaa. Ennen sijoittamista on hyvä tarkistaa perusasiat, kuten osakemäärä ja optio-oikeudet.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Listaamattomiin yrityksiin sijoittamisen suosio kasvaa. Ennen sijoittamista on hyvä tarkistaa perusasiat, kuten osakemäärä ja optio-oikeudet.

Listamattomiin yrityksiin sijoittamisen suosio kasvaa. Sijoittajille on tarjolla useita eri merkintäpaikkoja ja yhtiöt hakevat pääomaa suoraan sijoittajilta. Listaamattomiin yrityksiin sijoittaminen tiivistetysti:

  • Korkea tuotto-odotus
  • Mielenkiintoisia sijoituskohteita
  • Mahdollisuus päästä mukaan tulevaisuuden kasvutoimialoihin
  • Pörssiosakesijoitusta korkeampi riski
  • Pörssiosakkeita heikompi likviditeetti

Listaamattomiin yrityksiin sijoittamisessa on kaksi vaihtoehtoa. Joko panostaa isompi sijoitussumma harvempaan kohteeseen ja pyrkiä päästä vaikuttamaan yrityksen toimintaan hallitustyön tai advisor boardin kautta tai hajauttaa haluttu allokaatio useaan kohteeseen. Tämä on helppoa digitalisaation kehittyessä ja nykyaikaisten sijoituskanavien kautta. Suosimme itse laajempaa hajautusta, jolloin yksittäisistä kohteista väistämättä tulevat tappiota eivät syö koko salkun tuottoa. Lue koko artikkeli, miten sijoittaa listaamattomiin.

Mitä ovat pre- ja post-valuaatio?

Usein yritykset ilmoittavat sijoituskierroksen valuaation ns. pre-valuaationa. Pre-valuaatio on alan slangia ja tarkoittaa arvoa ennen sijoituskierrosta. Pre-valuaatio lasketaan kertomalla osakkeen hinta osakkeiden lukumäärällä ennen kierrosta. Post-valuaatio on arvo sijoituskierroksen jälkeen.

Esimerkki

  • X Oy:n osakemäärä 100 000 osaketta
  • Osakkeen hinta annissa 50,00 euroa
  • Annissa tarjolla 20 000 osaketta
  • Osakemäärä annin jälkeen 120 000 osaketta, joten annissa tarjolla 16,67 %:n osuus
  • Pre-valuaatio 5 000 000 euroa
  • Post-valuaatio 6 000 000 euroa

Muistitko tarkistaa optiot?

Erityisesti kasvuyritysten kohdalla on tyypillistä, että osakkeiden lisäksi, pääomistajilla ja avainhenkilöillä on hallussa optioita tai muita erityisoikeuksia, jotka voidaan vaihtaa osakkeisiin. Oikeuksien haltijat vaihtavat ne osakkeiksi yrityskauppa- tai muussa exit-tilanteessa. Eli tilanteessa, jossa osakkeenomistajien sijoitukset muuttuvat voitoiksi.

Jos sijoittajalle ei ilmoiteta optioiden tai muiden erityisoikeuksien määrää, ei hän voi laskea todellista omistusosuutta yrityksestä. Optio-oikeudet voi tarkistaa kaupparekisteristä, mutta tiedot eivät välttämättä ole ajan tasalla.

Ennen sijoitusta pyydä yhtiöltä tiedot viimeisimmistä yhtiökokouksen päätöksistä sekä optio-oikeuksista ja muista erityisistä oikeuksista. Oikeuksien lukumäärä voi olla merkittävä ja vaikuttaa suoraan sijoituksesi tuottoon.

Esimerkki

Otetaan tarkastelun alle X Oy, joka myydään kahden vuoden kuluttua osakeannista 12 000 000 euron hintaan. Tilanteessa 1. optio-oikeuksia ei ole.

  • Sijoittaja saa osakkeesta 100 euroa, joten tuotto on 100 %

Tilanteessa 2. yhtiöllä on optio-oikeuksia, jotka oikeuttavat vaihtamaan 100 000 osakeeseen. Optiot vaihdetaan osakkeiksi ennen yrityskauppaa. Osakkeiden määrä kasvaa 220 000 osakkeeseen.

  • Yhden osakkeen hinta yrityskaupassa on 54,55 euroa ja sijoittajan tuotto 9,1 %.

Tuottoero on merkittävä. Muista siksi tarkistaa optiot ennen sijoittamista listaamattomiin yrityksiin.

Yritys: haetko pääomaa?

Jos olet mukana yrityksessä, joka hakee pääomaa sijoittajilta, lue Näin onnistut sijoituskierroksella, jossa rahoitusta hakevan check list.

Sinua voisi kiinnostaa
Vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin ETF-rahastoilla
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat