northcrypto

BlackRockilta sähköautoihin ja ajoteknologiaan sijoittava ETF

Uusi iShares Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF tarjoaa suomalaisille sijoittajille vihdoin mahdollisuuden päästä helposti sähkö- ja autonomisten ajoneuvojen megatrendiin mukaan 0,40 %/vuosi kulusuhteella.

Julkaistu: 04.03.2019 Kirjoittaja:


iShares Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF (ECAR.L/IEVD.DE)

BlackRock lanseerasi helmikuun lopulla uuden ETF-rahaston iShares Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF (ECAR/IEVD), joka sijoittaa sähköajoneuvoihin ja ajoteknologioihin keskittyneiden yritysten osakkeisiin. Tällaisia osakkeita ovat mm. sähkö- ja robottiajoneuvojen valmistajat, akkuvalmistajat, ja esimerkiksi useat ajoneuvojen sensori- ja elektroniikkavalmistajat.

BlackRockin ja Bloombergin New Energy Finance -ennusteiden mukaan vuonna 2040 sähköautoja myytäisiin jopa 60 miljoonaa kappaletta vuosittain (nykyisin 1,1 miljoonaa/vuosi). Liikenne tuottaa noin neljänneksen hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisesti, ja aiheuttaa pahoja ongelmia ilmanlaadussa maailman suurkaupungeissa Kiinassa ja Intiassa. Näiden ongelmien torjumiseksi sääntelyä kiristetään jatkuvasti, mikä kasvattaa jatkuvasti sähköautojen suosiota.

Kilpailevia ETF-rahastoja edullisempi vaihtoehto

Uusi ETF-rahasto on tervetullut tulokas megatrendi-ETF:ien joukkoon. Kaikki aiemmat vastaavaan teemaan sijoittavat ETF-rahastot olivat vain Yhdysvaltoihin listattuja, joten suomalaisella piensijoittajalla ei ollut niihin pääsyä. (Hae verrokkeja ETF-työkalusta esim. hakusanoilla ”Electric” ja ”Mobility”).

Lisäksi iSharesin tuore sähköajoneuvoihin ja ajoteknologiaan sijoittava ETF on Yhdysvaltalaisiin verrokkeihinsa nähden edullisempi vaihtoehto 0,40 % kokonaiskulusuhteellaan (Total Expense Ratio, TER).

Teema-ETF:ien haasteena rahastojen lyhyt elinikä

Temaattiset ETF:t julkaistaan usein silloin, kun media hehkuttaa otsikoissaan teemaa ja seurattavalla indeksillä on hyvä tuotto muutaman vuoden ajalta. Riskinä erityisesti teknologioihin nojaavissa teema-ETF:issä on, että rahastosta vedetään varoja ulos innostuksen hiipuessa, mikä pakottaa sulkemaan ETF:t kannattamattomina. Morningstarin mukaan 35 % kaikista Euroopassa lanseeratuista teema-ETF:stä on jo suljettu. Jos tarkastellaan ainoastaan ennen vuotta 2012 lanseerattuja ETF:iä, peräti huimat 80 % teema-ETF:istä on ehtinyt pistää pillit pussiin.

Tässä tapauksessa huoli on kuitenkin tavanomaista pienempi. iSharesin temaattiset ETF:t ovat olleet perinteisesti tehokkaita ja keränneet hyvin varoja, mikä parantaa luottamustamme uuden ETF-rahaston kykyyn selvitä kilpailussa. Ainakin toistaiseksi.

Moni iSharesin megatrendi-ETF on teemansa tehokkain vaihtoehto ja ne ovat keränneet hyvin pääomia.

ETF-rahaston sisältö

Toisin kuin moni muu pääasiassa Yhdysvaltoihin keskittynyt ETF-rahasto, iSharesin Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF sijoittaa laajasti hajauttaen kehittyville ja kehittyneille markkinoille. ETF:n merkittävin painopiste Japanissa, Etelä-Koreassa ja Intiassa.

ETF sisältää useiden sähköautojen ja ajoteknologian kehityksessä mukana olevien yhtiöiden osakkeita eri toimialoilta, joten se tarjoaa hieman hajautusta myös autoteollisuuden ulkopuolelle. Suurin painopiste kuitenkin harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöissä ja teknologiaosakkeissa.

Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
Garmin 1,95 % Harkinnanvarainen kulutus 69,36 % Japani 30,13 %
Integrated Device Technology 1,90 % Tietotekniikka 21,26 % Yhdysvallat 25,35 %
Marvell Technology Group 1,64 % Teollisuus 8,46 % Etelä-Korea 10,77 %
Hanon Systems 1,51 % Materiaalit 0,67 % Intia 7,73 %
S&T Motiv 1,49 % Saksa 7,56 %
SL Corporation 1,42 % Kanada 3,26 %
BYD 1,39 % Kiina 2,64 %
Cirrus Logic 1,37 % Ranska 2,51 %
Bosch 1,35 % Ruotsi 2,27 %
Samsung 1,35 % Espanja 2,06 %

Lähde: BlackRock, ETF:n omistukset 1.3.2019

Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. ETF-työkalu auttaa löytämään parhaat pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Sijoitusideoita-osiosta löydät Sijoittaja.fi:n tiimin omat ETF-suosikit teemoittain niin passiiviseen osakesäästämiseen kuin megatrendi- ja faktorisijoittamiseen.

Hae ETF:iä nimellä/tickerillä/ISIN-koodilla. Vertaile ja lajittele ETF-rahastoja sijoituskohteen, kustannusten ja tehokkuuden mukaan.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

Haluatko oppia lisää ETF-sijoittamisesta?

Lataa ilmainen ETF-opas – Mitä on ETF-sijoittaminen? ETF-oppaan lukemalla opit

  • Mikä on ETF?
  • Miten voit hyödyntää ETF:iä sijoitustoiminnassasi?
  • Miten valitsen tehokkaimmat ETF:t?

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy