northcrypto

Fellow Finance -vertaislainasalkkumme täytti kaksi vuotta – vuotuinen tuotto 10,1 %

Oikealla rahalla toteutettu vertaislainaus-mallisalkkumme täytti kaksi vuotta. Vuotuinen tuotto on ollut 10,1 % ja hyvän kehityksen odotetaan jatkuvan.

Julkaistu: 09.06.2017 Kirjoittaja:

Fellow Finance mallisalkut vertaislainaus

Vertaislainaus on sijoittamista yksityishenkilöiden lainoihin. Olemme perustaneet mallisalkun Fellow Finance -lainapalveluun oikealla rahalla. Salkkumme on perustettu 5.5.2015 ja alkupääoma on 30.000 euroa. Mallisalkkuamme voit käydä myös itse tarkastelemassa, menemällä Fellow Financen kirjautumissivustolle ja klikkaamalla ”Aloita demo” -nappia.

Vuonna 2015 Fellow Financessa pystyi sijoittamaan ainoastaan suomalaisten yksityishenkilöiden lainoihin, mutta sittemmin palvelu on laajentunut koskemaan myös yrityslainoja sekä pienenä erikoisuutena puolalaisia vertaislainoja. Puolalaiset lainat ovat Puolan zlotyinä, joten näissä lainoissa sijoittaja altistuu valuuttakurssiriskille.

Mallisalkkumme sisältää nykyisellään vain suomalaisten yksityishenkilöiden lainoja. Nykyisessä markkinatilanteessa vertaislainaus soveltuu osaksi järkevästi hajautettua salkkua.

Seuraa Sijoittaja.fi:n Fellow Finance vertaislainasalkkua!

Hyvää tuottoa perustamisesta lähtien

Lähdimme salkussamme liikkeelle 13 %:n vuotuisella tuotto-odotuksella. Ensimmäisenä vuonna odotuksemme ylittyivät, sillä salkkumme tuotti vuoden aikana 14,1 %. Ensimmäisen vuoden jälkeen vuotuinen tuotto on laskenut ja nykyisellään salkkumme on tuottanut 10,1 % vuotuista tuottoa.

Tuoton laskemiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten sijoittajien kysynnän lisääntyminen vertaislainoja kohtaan ja korkotason asettuminen ”luonnolliselle” tasolle. Erityisesti meidän tapauksessa vaatimamme lainakorko oli liian korkea markkinakorkoon nähden, jolloin lainahakija sai lainaa muilta sijoittajilta halvemmalta, eikä meidän lainatarjoukset olleet suosiossa. Laskimme vaadittua korkotasoa, jolloin rahat alkoivat taas siirtyä lainoihin. Vallitsevia korkotasoja voi käydä tarkkailemassa Fellow Financen tilastosivuilta.

Maksuviiveet ja luottotappiot ovat olennainen osa lainaamista

Lainaamisessa ja etenkin vertaislainaamisessa maksuviiveitä ja luottotappioita sattuu. Salkkumme lainasaatavista noin 19,3 % on myöhässä, mikä on kohtalaisen hyvällä tasolla. Luottotappioiden määrä on kuitenkin sijoittamisessa olennaisempi tekijä. Fellow Financessa luottotappioiden määrä keskimäärin heikoimman luottoluokituksen henkilölainoissa on noin 7 %:n luokkaa ja parhaimman luottoluokituksen lainoissa noin 0,3 %. Mahdollinen vaihteluväli on siis suurta. Jos katsotaan muualta mallia, niin esimerkiksi hyvän luottoluokituksen yritysten maksuhäiriöiden historialliset todennäköisyydet ovat olleet noin 0,1 %:n tuntumassa ja huonon luottoluokituksen high yield -lainoilla 3-4 %:n tienoilla. Toki on muistettava, että myös korkotasot ovat näissä lainoissa ovat huomattavasti alhaisemmalla tasolla.

Laaja sijoituspääoman hajautus useisiin lainoihin on tärkeää. Kulutuslainoissa hajautus tulee kuin itsestään, sillä kulutusluottojen lainasummat ovat usein hyvin pieniä. Mallisalkkumme on tällä hetkellä sijoitettuna 1220 eri lainaan.

Salkkumme ei ole välttynyt luottotappioilta, mutta niistä huolimatta salkku on tuottanut hyvin. Fellow Finance hylkää omien sanojensa mukaan 75 % yksityisten henkilöiden lainahakemuksista, mutta silti luottotappioita pääsee valitettavasti syntymään, mikä on kuitenkin ymmärrettävää, etenkin vakuudettomassa luotonannossa.

Yrityslainahakemuksissa tilanne on toinen. Jopa yli 95 % yrityslainahakemuksista hylätään. Yrityslainoissa ei tähän mennessä ole ollut luottotappioita, eikä yrityslainoja ole siirretty perintään. Kahdella prosentilla yrityslainoista on ollut maksuviivettä. Tosin sijoittajan on hyvä huomata, että yrityslainoihin sijoittaminen on Fellow Financessa vielä kohtalaisen nuori palvelu, eikä ole ollut vielä vuottakaan pystyssä. Pidämme liki varmana, että luottotappioita alkaa tulemaan myös yrityslainapuolella.

Korkotaso elää ajassa – tulevaisuuden tuotot voivat laskea

Seuraavat kuvaajat esittävät Fellow Finance -palvelussa olevien lainojen nykyisiä korkotasoja ja realisoituneita luottotappioita, sekä historiallista korkotason kehitystä luottoluokittain.

Lainojen korkoprosentit vaihtelevat karkeasti 10-22 % välillä. Lainanhakijat luokitellaan takaisinmaksukelpoisuuden mukaan viiteen eri luokkaan. Luokassa yksi ovat epävarmimmat tapaukset ja luokassa viisi ovat lupaavammat tapaukset takaisinmaksun osalta. Salkkumme koostuu tällä hetkellä yli 50 %:sti luokan neljä lainoista ja 33 %:sti viiden tähden lainoista. Toteutunut tuotto on ollut 10,1 % vuodessa.

Kuvaajasta nähdään, että alusta tarkasteltuna korkotasot ovat olleet laskusuunnassa, mutta viime aikoina korkotasot näyttänevät vakiintuneet. Kuvasta paistaa erityisesti luokan viisi äkkijyrkkä pudotus silmään. Äkkipudotus johtuu kyseisen luottoluokituksen lainojen uudelleenluokittelusta. Graafi sisältää ainoastaan suomalaisten kuluttajalainojen tilanteen, eli siinä ei ole mukana yrityslainoja tai puolalaisia lainoja.

Korkotaso ei auta, jos lainoja ei ole saatavilla

Hyvät korot tai matalat luottotappiot eivät auta, jos lainamarkkinat ovat ohuet. Muissa lainapalveluissa on esiintynyt lainahakijoiden kannan tyrehtymistä (tai sijoittajien määrän voimakasta kasvua), mikä on johtanut kovaan kilpailuun avoinna olevista lainoista. Huono lainojen saatavuus on johtanut vain rahan makuuttamiseen tilillä ja tätä kautta huonompaan tuotto-odotukseen.

Fellow’ssa lainanhakijoiden määrä on ollut hyvin nousujohteista ja lainasaatavuus vaikuttaa olevan kohtalainen. Mallisalkkumme tilillä on kirjoitushetkellä hieman alle 100 euroa rahaa, jota ei ole sidottu mihinkään lainatarjoukseen.

Fellow Financen uudistukset

Fellow Finance on laajentanut puolalaisiin kuluttajalainoihin, missä korkotasot ovat huimat, jopa 50 % tuntumassa. Erotuksena suomalaisiin kuluttajalainoihin puolalaisissa kulutuslainoissa ei ole yhtä hyvää takaisinostoturvaa luottotappion varalle. Suomalaiset kuluttajalainat myydään perintäyhtiöille 70 %:lla maksamattomasta lainapääomasta. Puolalaiset maksukyvyttömät lainat myydään eteenpäin vain noin 26 %:n hinnalla. Puolalaisten lainojen takaisinostoprosentti ei ole vielä vakiintunut, vaan voi vielä muuttua.

Puolan kulutuslainamarkkinat ovat lähteneet Fellow Financessa hyvin käyntiin ja ovat kasvusuunnassa. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu laajentaa yrityslainoihin Puolassa, mutta siihen matkaa on vielä. Jymypaukkuna Fellow Finance avaa lähiaikoina sijoitettavaksi aivan uuden markkinapaikan, mistä on piakkoin tulossa lisätietoa sijoittajille.northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy