Mitä ihmettä! Osakkeet rikkovat ennätyksiä ja samaan aikaan 10 vuoden toteutunut tuotto on heikko

Osakkeet rikkovat ennätyksiä ja samaan aikaan 10 vuoden toteunut tuotto on heikko. Miten tämä on mahdollista? Selittävänä tekijänä on lähtöarvo, joka osuu vuoden 2007 marraskuulle. Ajalle ennen finanssikriisiä. Edellisen nousukauden huippuun.

markkinaympäristö osakkeet

Osakkeet rikkovat ennätyksiä!

Sijoittajat saavat lähes päivittäin lukea talousuutisia siitä, miten kurssit rikkovat uusia ennätyksiä ja osakkeet ovat korkealle arvostettu. Olemme koonneet jäsenillemme Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysin, jossa on kaikki olennainen sijoituspäätösten tueksi. Sijoittaja voi sieltä aina helposti tarkistaa tilanteen ja unohtaa informaatiohälyn. Uutisähkyssä on hyvä muistaa muutama fakta:

 • Osakkeet ovat viimeisen 200 vuoden aikana tarjonneet keskimäärin 6,5 – 7,0 %:n vuosituoton inflaation jälkeen
  • Osakkeiden pitääkin siten nousta ja “rikkoa uusia ennätyksiä”
 • Kaikki osakemarkkinat eivät riko ennätyksiä – indeksit ovat ennätyskorkealla lähinnä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla
 • Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat keskimääräistä korkeammat
  • Tämä tarkoittaa matalampaa tuotto-odotusta
 • Osakkeiden arvostustaso suhteessa korkoihin on normaali

S&P 500 indeksi on korkealla

Alla on Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 -indeksin kehitys. Indeksi on noussut 281 % vuoden 2009 pohjilta. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että vuoden 2007 huipuilta (lokakuun 9.)  indeksi on noussut 64,5 %. Vuotuistettuna tämä tarkoittaa noin 6 %:n tuottoa (osingot eivät mukana).

Lähde: J.P.Morgan

Euroopassa ei huipuissa

Euroopan osakemarkkinoita kuvaava STOXX Europe 600 -indeksi vastaavasti ei ole korkeimmilla tasoillaan. Indeksiennätys oli vuonna 2015. Sijoittajan kannalta nihkeää on, että indeksi on nyt samoilla tasoilla kuin se oli 10 vuotta sitten lokakuun 2007 lopulla. Osakesijoittajan 10 vuoden tuotto on muodostunut ainoastaan osinkotuotosta. Arvonnousua ei ole tullut yhtään.

Lähde: STOXX

Helsingissä indeksin valinta vaikuttaa tuottoihin

OMX Helsinki 25 indeksi on noussut 10 vuodessa 21 %:ia. Vuotuistettuna tämä tarkoittaa alle 2 %:n arvonnousua. Suomi-sijoittajankin tuotto on siten syntynyt osingoista. OMX Helsinki 25 indeksi kuvaa 25 markkina-arvoltaan suurimman yhtiön kehitystä. Pienyhtiöt ovat tuottaneet paremmin. Vastaavasti OMX Helsinki oli yli 12 500 pisteessä ennen finanssikriisiä, nyt indeksi on lukemassa 9 575. OMX Helsinki 25 indeksin ja OMX Helsinki indeksin tuottoeroa selittää se, että OMX Helsinki 25 on painorajoitettu. Suurimpien yhtiöiden, kuten Nokian, paino indeksissä on enintään 10 %:ia. OMX Helsinki indeksissä rajoitusta ei ole.

Lähde: Nasdaq

Osakkeiden arvostus suhteessa korkoihin on normaali

Alla oleva kuva antaa sijoittajalle käsityksen isossa kuvassa osakkeiden ja korkojen houkuttelevuudesta. Korkotuotto luottotappioiden jälkeen on hieman yli 1,5 %:ia globaalisti (Euroopassa selvästi alempi). Vastaavasti tulos per hinta eli tulostuotto on osakkeissa noin 5 %. Tuottoero osakkeiden hyväksi siten noin 3,5 %-yksikköä. Tämä on yli 20 vuoden tarkastelujaksolla lähellä normaalia, eikä osakkeiden suhteen voida puhua kuplahinnoittelusta. Toisin oli vuosituhannen vaihteessa, jossa osakkeiden tulostuotto oli alle korkotuoton.

Sijoittajan riskinä luonnollisesti on korkojen voimakas nousu. Olemme tässä analyysissa käsitelleet aihetta laajemmin.

 

Lähde: Markkinakatsaus: mistä tuottoa?

Omaisuusluokkien tuotto-odotukset

jasensisalto_kirjaudu
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy