Välittäjävertailu 2017: Pankit ja osakevälittäjät suurvertailussa – Katso halvin välittäjä!

Mikä on halvin osakevälittäjä? Teimme suurvertailun arvopaperivälittäjien kaupankäynnin kustannuksista. Katso, mikä on edullisin välittäjä vuonna 2017!

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Mikä on halvin osakevälittäjä? Teimme suurvertailun arvopaperivälittäjien kaupankäynnin kustannuksista. Katso, mikä on edullisin välittäjä vuonna 2017!

Huom! Artikkelia ja välittäjävertailutyökalua päivitetty käyttäjien ansiokkaiden huomioiden jälkeen.

Halvin osakevälittäjä 2017

Osakevälittäjien hintakilpailu on ollut viime vuosina rajua, ja markkinoille on tullut uusia välittäjiä. Mikä on kaupankäynti-, palvelu- ja säilytyskuluiltaan edullisin osakevälittäjä vuonna 2017? Päätimme ottaa selvää.

Osakevälittäjien kulut riippuvat sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Halvin osakevälittäjä voi siis olla eri piensijoittajalle, varakkaalle sijoittajalle ja aktiiviselle treidaajalle.

Kulut eivät ole kaikki kaikessa

Pelkkien kulujen lisäksi välittäjien vertailussa tulee huomioida myös monia muita tekijöitä. Tällaisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi

  • markkinapaikkojen lukumäärä,
  • sijoitustuotteiden lukumäärä,
  • kaupankäyntialustan ominaisuudet,
  • kaupankäyntialustan helppokäyttöisyys ja kieli,
  • välittäjän tarjoamat muut työkalut sekä
  • myyntivoittojen, osinkojen ja kaupankäynnin kulujen automaattinen raportointi verottajalle.

Tässä artikkelissa olemme vertailleet vain kuluja yksinkertaistettujen sijoittajaesimerkkien osalta. Kehittämällämme Välittäjävertailutyökalulla jokainen voi vertailla välittäjiä ja etsiä itselleen sopivimman välittäjän.

Välittäjien hintavertailun voittaja 2017

Välittäjävertailussa on mukana 11 suomalaisille itseään markkinoivaa ja Suomessa toimivaa osakevälittäjää ja perinteistä pankkia. Välittäjien hintavertailun voittajaksi karsiutui innovatiivinen halpavälittäjä Degiro, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi.

Nordea kiilasi vertailun kärkisijoille, kun se viime vuoden lopussa muutti hinnastoaan piensijoittajille ystävälliseksi tarjoamalla kaikkiin pörssitoimeksiantoihin 1 % hintakaton. Esimerkiksi 100 euron kaupasta välityspalkkiota menee 1 euro.

Kolmannelle sijalle sijoittui uutena tulokkaana Suomeen saapunut Hollantilainen online välittäjä Lynx, joka hyödyntää Interactive Brokersin edistyksellistä kaupankäyntijärjestelmää. Lynxin kautta ei voi ostaa Helsingin pörssin osakkeita, joten se sopii parhaiten ETF-rahastoihin ja ulkomaisiin osakkeisiin keskittyvälle sijoittajalle.

Avaa välittäjävertailu

Passiivinen piensijoittaja

Halvimmat välittäjävaihtoehdot harvakseen kauppaa käyvälle piensijoittajalle tarjoavat Degiro, Nordea ja Lynx.

Ykkössijalla on innovatiivinen halpavälittäjä Degiro, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi.

Pienellä summalla osake- tai ETF-sijoittamista aloittelevan kannattaa hyödyntää Nordean 1 %:n hintakatto. Esimerkiksi 100 euron sijoituksista Nordea veloittaa vain 1 euron.

Lynx ei tarjoa mahdollisuutta sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin. Sen sijaan ulkomaisiin osakkeisiin tai ETF-rahastoihin sijoittavalle piensijoittajalle Lynx on Degiron jälkeen edullisin vaihtoehto.

Välittäjävertailun tulostaulukko: Passiivinen Piensijoittaja
Välittäjävertailu 2017: Passiivinen Piensijoittaja tekee kuukaudessa 1 toimeksiannon, joka on kooltaan 10 % salkun arvosta (100 € tai 1 000 €).

Varakas yksityissijoittaja

Varakkaalle sijoittalle edullisimmat välittäjät ovat Degiro, Lynx, Nordea ja Saxo Bank.

Ykkössijalla on jälleen innovatiivinen halpavälittäjä Degiro, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi. Sen toimeksiantopalkkiot ovat samat niin Suomessa kuin ulkomailla.

Lynx ei tarjoa mahdollisuutta sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin. Sen sijaan ulkomaisiin osakkeisiin tai ETF-rahastoihin sijoittavalle Lynx on Degiron jälkeen selkeästi edullisin vaihtoehto.

Nordea ja Saxo Bank sijoittuvat välittäjävertailussa rinta rinnan kolmannelle sijalle. Tanskalainen Saxo Bank on edullisempi vaihtoehto matalaa kuusinumeroista sijoitussalkkua pyörittävälle, kun taas miljoonasalkulla Nordea vie voiton.

Välittäjävertailun tulostaulukko: Varakas Yksityissijoittaja
Välittäjävertailu 2017: Varakas Yksityissijoittaja tekee kuukaudessa 5 toimeksiantoa, jotka ovat kooltaan 2,5 % salkun arvosta (2 500 € tai 25 000 €).

Aktiivinen treidaaja

Erittäin aktiiviset treidaajat (+100 kauppaa/kk) voivat usein tehdä välittäjien kanssa erikoissopimuksia, joilla he saavat oikeuden kaupankäyntiin perushinnastoa alhaisemmilla kuluilla.

Keskimäärin yhden kaupan päivässä tekevälle sijoittajalle edullisimmat vaihtoehdot tarjoavat Degiro, Nordea, FIM, OP ja Saxo Bank.

Degiro vie jälleen voiton hintakilpailussa myös aktiivisen treidaajan näkökulmasta.

Pienehköä suomalaisiin ja ulkomaisiin arvopapereihin sijoittavaa treidaussalkkua pyörittävälle Degiron jälkeen edullisin ratkaisu on Saxo Bank. Saxo Bankin kustannukset kohoavat jyrkästi salkun koon kasvaessa.

Nordea on Degiron jälkeen edullisin osakevälittäjä suuremmille treidaajille. Niille treidaajille, joiden sijoitussalkku jää 25 000 ja 250 000 euron väliin, harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja tarjoavat myös OP ja FIM.

Välittäjävertailun tulostaulukko: Aktiivinen treidaaja
Välittäjävertailu 2017: Aktiivinen Treidaaja tekee kuukaudessa 30 toimeksiantoa, jotka ovat kooltaan 5 % salkun arvosta (5 000 € tai 50 000 €).

Välittäjävertailun metodologia

Välittäjien kokonaiskustannukset (kaupankäyntikulut, säilytysmaksu ja palvelumaksu) laskettiin Sijoittaja.fi:n Välittäjävertailutyökalulla, johon päivitimme voimassaolevan ajantasaisen hinnaston 17.8.2017.

Välittäjät järjestettiin jokaisessa kategoriassa (Passiivinen piensijoittaja, Varakas yksityissijoittaja, Aktiivinen treidaaja) järjestykseen keskimääräisen sijoituksensa perusteella suomalaisten osakkeiden ja ETF-rahastojen kaupankäynnin kustannuksissa eri suuruisilla salkuilla. Lopullinen sijoitus määräytyi kategorioiden keskiarvojen perusteella.

Danske Bank ja FIM tarjoavat osakesijoittajan kaupankäyntipalveluita eri tuotenimikkeillä. Vertailussa käytettiin edullisinta vaihtoehtoa. Tarkemmat tiedot kaupankäyntipalveluiden hinnastoista löydät Välittäjävertailutyökalusta ja välittäjien omilta verkkosivuilta.

Avaa välittäjävertailu

Korjattu 8.9.2017: Korjasimme artikkeliin ja työkaluun käyttäjiemme huomiaamia pieniä virheitä. Lisäsimme samalla Välittäjävertailutyökaluun Nordnetin Private Banking – ja Active Trader -hinnastot. Korjaukset vaikuttivat välittäjien sijoituksiin seuraavasti: Lynx 3. > 2., Nordnet 5. > 4., Saxo Bank 4. > 5.

Sinua voisi kiinnostaa
Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi – mikä on Suomen halvin osakevälittäjä?
Välittäjävertailu 2023: Osakevälittäjät vertailussa – katso halvin!
Miten ja miksi aloittaa sijoittaminen?
New call-to-action
Sijoittajan valinnat