Outokummun osakkeen kurssilaskulle ei näytä tulevan loppua

Outokummun osake on laskenut jo 35 %:ia kuluvan vuoden huipuilta. Miksi osake laskee?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Outokummun osake on laskenut jo 35 %:ia kuluvan vuoden huipuilta. Miksi osake laskee?

Outokummun osakekurssi kääntyi laskuun maaliskuussa. Kurssitrendi on jatkanut negatiivisena. Sijoittajia hämmentää, miksi kurssi laskee, vaikka yhtiön ensimmäisen kvartaalin tulos ylitti kaikki odotukset ja näkymät ovat myönteisemmät kuin kertaakaan yhdeksään vuoteen. Alla oleva kurssikäyrä tosin osoittaa, että Outokummun osakkeenomistajat ovat tottuneet voimakkaaseen kurssivaihteluun viimeisen kolmen vuoden aikana. Ilo on vaihtunut nopeasti pettymykseksi ja päin vastoin.

Outokummun kolmen vuoden kurssikehitys

Syyt kurssilaskuun

Outokummun kurssilasku jyrkkeni Q1-tuloksen jälkeen. Yksi syy oli matalampi ferrokromin hinta, joka oli ensimmäisellä kvartaalilla keskimäärin 1,65 dollaria naulalta ja toiselle kvartaalille 1,54 dollaria naulalta. Inderesin analyytikon Petri Gostowskin mukaan ferrokromin vaikutus Outokummun tulokseen on merkittävä siksi, että Outokummun EBIT-herkkyys 0,10$/lb hinnan muutokselle on 15-20 MEUR/kvartaali.

Gostowskin suositus Outokummulle on osta ja tavoitehinta 9,50 euroa. Hän on analyytikkokonsensuksen kanssa samaa mieltä siitä, että Outokummun tuloshuippu on takana. Taustalla on etenkin ferrokromin laskevan hinnan vaikutus, minkä Gostowski odottaa jatkuvan loppuvuonna. Osaltaan yhtiön operatiivisen toiminnan tehostaminen, etenkin Pohjois-Amerikassa, pienentää tämän vaikutusta, mutta ferrokromin erittäin korkean hintaherkkyyden vuoksi Inderes odottaa tuloshuipun osuneen Q1:lle. Lisäksi kausiluonteisuudesta johtuen H1 on Outokummulle tyypillisesti vahvempi kuin H2.

Gostowski toteaa, että talouden vahvan veto avittaa Outokumpua selkeästi kuluvana vuonna, mutta sen odotetaan hiipuvan asteittain ensi vuonna. Gostowski ennakoi Outokummun tuloksen laskevan vuonna 2018 vuodesta 2017. Kysynnän hiipuminen heijastuu toimituksien määrään ja myös markkinahintoihin. Tämä yhdessä selkeästi alhaisemman ferrokromin sopimushinnan kanssa on vuoden 2018 alhaisemman tulosennusteen taustalla.

Inderesin analyysiin pääset tästä.

Outokumpu on sijoittajille vaikea pala purtavaksi

Outokummun osake on sijoittajille hankala arvioitava, kuten kurssikäyräkin osoittaa. Osakkeen hinta on vaihdellut viimeisen puolentoista vuoden aikana kahden ja kymmenen euron välillä. Sijoittajat tuntuvat lyövän Outokummun suhteen yli molempiin suuntiin. Oman lusikkansa soppaan heittävät treidaajat ja shorttaajat, jotka rakastavat korkean volatiliteetin osakkeita, kuten Outokumpua.

Avainasemassa on tuloskunnon kestävyys. Vuosi 2017 näyttäisi olevan ensimmäinen vuosi kymmeneen vuoteen, että yhtiö tekee positiivisen tuloksen. Edellisellä nousukaudella Outokummun paras kvartaali oli Q1/2007, jolloin yhtiö teki 424 M€:n liiketuloksen. Vuoden 2007 jälkeen tuloskunto romahti. Toivottavasti tästä on opittu ja tuloskunto on nyt kestävämmällä pohjalla.

Päivitimme Outokumpu-analyysimme. Lue siitä, kannattaako Outokummun osaketta ostaa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat